17. srpna 2022

Zkušenost okupované země máme v sobě, Rusko se v ničem nezměnilo a je stálou hrozbou pro demokratický svět

(www.ods.cz) Lidé si v neděli 21. srpna připomenou 54. výročí vpádu okupačních vojsk do Československa. V letošním roce především v návaznosti na konflikt na Ukrajině je výročí ruské okupace z roku 1968 v Česku mimořádně výjimečné. Podle senátorky Miroslavy Němcové mají Češi události z roku 1968 stále v sobě a současný vojenský konflikt jen potvrzuje, že se Rusko v ničem nezměnilo a je stálou hrozbou.

Během akcí, které každoročně připomínaly okupaci Československa z roku 1968, jsem dostávala dotazy, zda má smysl si tuto historii připomínat, jaké z toho plyne poučení. Odpovídala jsem, že jsme poznali, jak marný je život bez svobody, jak draze se za ni platí. Tato slova mohla znít formálně. Ale ve světle války Ruska proti Ukrajině se ukazuje jejich pravdivost. Zkušenost okupované země máme v sobě, proto stojíme na straně Ukrajiny. Potvrdilo se, že Rusko se v ničem nezměnilo a je stálou hrozbou pro demokratický svět,“ řekla Miroslava Němcová, senátorka Parlamentu ČR.