28. dubna 2022

Interview ČT24: Česko dělá maximum. Některé země nejsou tak razantní, nezažily ruskou šlápotu

(ČT 24) Ukrajině musíme dát perspektivu plnohodnotného členství v EU, řekl v Interview ČT24 předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Se splněním podmínek vstupu by se jí podle něj mělo pomoci. Perspektiva ale má být jasná, bez kličkování. Zmínil rovněž, že by Česko mělo udělat všechno pro to, aby neodebíralo ruský plyn.

Celý rozhovor s Milošem Vystrčilem můžete zhlédnout na ČT24.

„Jsem pyšný na to, že se chováme velmi razantně. Děláme maximum a jsme příkladem pro ostatní,“ řekl Vystrčil k současné situaci. „Samozřejmě nám hrozí různé nedostatky, pokud budeme tvrdí na Rusko, ale pokud nebudeme dostatečně tvrdí, tak nám hrozí úplně jiné věci, které budou mnohem a mnohem horší,“ dodal.

Podle něj také některé země EU na nebezpečí z východu zkrátka neslyší. „Ony tu ruskou šlápotu nezažily. Nevědí, co všechno ruská armáda dokáže, co dokáže totalitní vůdce, jako Putin a Stalin,“ řekl a dodal, že je potřeba na to neustále poukazovat, vyprávět tragické příběhy lidí z války. „Ukrajinci chtějí, aby očití svědci existovali, aby mohli doložit to, co se tam děje, protože to je šílené,“ podotkl.

„Jsem přesvědčen, že Ukrajinu musíme obdařit perspektivou plnohodnotného členství v EU. Měli bychom být schopni vysvětlit třeba Rakousku, že ukrajinské oběti v boji proti ruskému agresorovi jsou tak vysoké, že bychom měli přistoupit na to, že až skončí válka, tak bude možné, aby se Ukrajina stala členem EU,“ sdělil šéf Senátu. Nutné podle něj bude splnění podmínek, ale perspektiva má být jasná bez nějakého uhýbání.

Rozhodování s chladnou hlavou

EU nyní připravuje již šestý balíček sankcí. V některých zemích podle Vystrčila rozhodování trvá déle. „My musíme respektovat názorovou pluralitu v rámci EU. Aby se nestalo, že někdo řekne: ‚já od vás nebudu brát výrobky a neumožním převody,‘ a některá země to umožnila,“ dodal.

Vystrčil poznamenal, že ačkoliv je příznivcem tvrdého přístupu a utažení si opasku, jde o velmi těžké rozhodování, které se musí provést s chladnou hlavou. Připomněl, že někteří dlouhodobě varovali, že závislost na totalitních zemích, jak ze strany zdrojů, tak ze strany výrobků je velmi nebezpečná a může být v nějakém okamžiku ohrožující.

„Bohužel někteří jiní politici nás neposlouchali, a dokonce si z našich prohlášení dělali legraci,“ řekl a zmínil vyjádření prezidenta Miloše Zemana a bývalé hlavy státu Václava Klause.

Dodal, že v případě bojkotu ruského plynu musí EU postupovat jednotně. Zbavení se závislosti na ruském plynu bude podle něj těžké, ale zároveň je to výzva, se kterou se musí nejen Česko vypořádat. Zdůraznil, že při pomoci Ukrajině nelze zapomenout na české občany a fungování republiky. „Pokud bychom udělali nějaký krok, který by způsobil devastaci našeho hospodářství nebo zásadní sociální problém, pak nebudeme schopni pomáhat,“ řekl.


Přepis rozhovoru:

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Dobrý podvečer. Ruská agrese na Ukrajině pokračuje a Moskva bojuje i na další frontě. Snaží se rozbít jednotu Západu svým požadavkem na platby za plyn v rublech. Jak těžká je to zkouška? Jak dál podporovat Ukrajinu a co musí udělat vláda
Petra Fialy, aby udržela sociální smír? Hostem dnešního Interview ČT24 je předseda Senátu Miloš Vystrčil. Dobrý podvečer i vám.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Hezký podvečer vám i divákům.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Pokud jde o ten ruský plyn, vítězí teď válka nad mírem a solidaritou?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Válka probíhá současně se solidaritou, a do jaké míry dokážeme být solidární s Ukrajinou a sami mezi sebou, se uvidí. Zatím bych řekl, že to Evropa společně se státy NATO zvládá velmi dobře.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Já jsem mířila na ten plyn. Dobře víte, že Putin nabývá sebevědomí, zkusil to na Bulharsko, zkusil to na Polsko, k dnešku to vypadá, že Maďarsko bude možná ochotné přistoupit na ty ruské podmínky a že jsou i jiné země nebo jiné firmy v jednotlivých zemích, které si třeba otevřou dva účty, bude to neporušení sankcí, ale prostě půjde se na ruku tomuto pánovi. A bude se kupovat od něj plyn. Je to správné?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Správné to není, ale otázkou je také to, co je možné. Protože pokud vy chcete bojovat proti Putinovi, pokud chcete podporovat Ukrajinu, a to jak na ukrajinském území, tak třeba tím, že pomáháte těm, co museli z Ukrajiny odejít, tak k tomu musí být v těch zemích podmínky. A pokud některé země dneska jsou na tom tak, že si nedovedou představit, že by dál v té podpoře pokračovaly, pokud zároveň třeba nebudou odebírat aspoň nějakou část plynu z Ruska, tak je to veliký problém, ke kterému se každý musí postavit, jak nejlépe umí, a to rozhodnutí bude na jednotlivých zemích. Ideální by samozřejmě bylo, pokud bychom i v této věci dokázali postupovat jednotně a dokázali jsme se co nejdříve od té závislosti na ruském plynu oprostit. Ale bohužel ta předchozí strategická rozhodnutí i velkých evropských států, například Německa a dalších, způsobila, že my dneska jsme na tom ruském plynu naprosto závislí a teď se s tím musíme vypořádat. A je to otázka odvahy i vlastně schopnosti nějaké budoucí rozumné a podporu Ukrajině zachovávající existence.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Takže jasné vítězství Putina. Protože pokud ty firmy jsou schopné najít cestu, aby to vypadalo, že neporušují sankce, aby na jednu stranu si politici v jednotlivých zemích hráli na to, že je nějaká jednotná Evropská unie, ale na druhou stranu museli vyřešit to, že od něj stále ten plyn chtějí a musí mít, tak udělají dva účty, jeden bude v rublech, jeden bude v eurech, co to je za divadlo? Jak vy to vnímáte? Já teď na vás neútočím, já se jenom ptám na to, jestli se nám pod rukama nerozpadá v přímém přenosu Evropská unie?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Jsem přesvědčený, že bychom měli udělat úplně všechno pro to, abychom ruský plyn neodebírali.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Ještě promiňte, že vám skáču do řeči, jak to, že ještě než se vůbec Brusel a jednotlivé členské země na tom nějak domluví, zkusí to vymyslet, tak už tu máte firmy a už tu máte země, které přesto to podkopávají, aniž se došlo k nějakému výsledku. Toho se nebojíte, že to je rozpad EU v přímém přenosu?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Není to rozpad EU v přímém přenosu, je to důkaz toho, že Evropská unie je společenství zemí, které si o této věci, o své energetické politice mohou rozhodovat samostatně. A jak k tomu přistoupí, záleží na každé zemi. A ukazuje se, že v této věci nejsme schopni nalézt jeden společný přístup a, ono to je do jisté míry logické, protože ty země jsou různě silně závislé na tom ruském plynu. A znovu opakuju důležitou věc. Nemůžete podporovat Ukrajinu a bojovat proti Rusku, pokud nebudete mít zabezpečeno fungování své vlastní země na takové úrovni, aby ta vaše podpora byla možná. Já vím, že to je trošku protimluv, ale není to možné. Pokud prostě nebudete mít kde bydlet, čím topit a budete mít v zemi jenom samé nespokojence, kteří budou mít sami problémy se svojí vlastní existencí, tak potom ta pomoc někomu jinému je velmi obtížná, protože ji nemůžete dělat bez podpory těch svých vlastních obyvatel. A druhá věc je, pokud chcete někoho podporovat, tak musíte mít také čím. A pokud by se stalo, že by to ve vašem případě znamenalo nějaké základní ochromení některých základních procesů, které jsou důležité pro fungování té země, tak zase může vzniknout problém. To ty státy analyzují, já jsem příznivcem tvrdého přístupu a utažení si opasku v této věci, ale chápu, že není možné to udělat tak, že to bude najednou a zničehonic, protože by se mohlo stát, že by to možná ublížilo třeba více té zemi než to, když Putin nedostane ten plyn, a tím pádem ty peníze na to, aby mohl vést tu nespravedlivou, barbarskou válku. To znamená, je to opravdu velmi těžké rozhodování a musíme ho dělat s chladnou hlavou.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
A mezitím umírají děti...


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
A mezitím umírají děti atd. a otázka zní, kdybychom přestali odebírat plyn od Putina, přestaly by umírat?

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Dobře, ale otázka zní, kdy na to dostaneme teda nějakou odpověď, a především, proč se Evropská unie a některé ty státy dostaly do takové spirály naivity přes to všechno, co Evropa si zažila? Ukrajinský prezident Zelenskyj to říká úplně jasně. Rusko považuje nejenom plyn, ale veškerý obchod za zbraň. Pouze čeká na okamžik, kdy bude možné nějakou obchodní oblast použít k politickému vydírání Evropanů. Je to novinka, velké překvapení?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Není to překvapení, není to novinka. Někteří z nás to dlouhodobě říkali, že závislost na totalitních zemích jak ze strany zdrojů, tak ze strany výrobků, zejména strategických surovin se to týká, a strategických výrobků, je velmi nebezpečná a může být v nějakém okamžiku i naši bezpečnost ohrožující, bohužel někteří jiní politici nás neposlouchali, nebo dokonce si z těch našich prohlášení dělali legraci. Není to tak dávno, co pan prezident Zeman říkal, že je Rusko spolehlivý partner a není třeba se obávat toho, že by v některých případech bylo v obchodě nespolehlivé. Zrovna tak to říkal pan bývalý prezident Klaus atd. A tito lidé, kteří byli významnými představiteli určitých názorových proudů v České republice například, způsobili, že jsme byli takhle neopatrní a teď máme tyhle velké problémy. Tak to zkrátka je. Takhle jsme se chovali, teď za to platíme.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Americký prezident Biden požádal dnes Kongres o vyčlenění dalších v přepočtu 771 miliardy korun na pomoc Ukrajině. Kyjevu chce dát taky zmrazené finance ruských oligarchů. A Evropa řeší šestý balíček a neví, jestli vůbec projde to embargo na dovoz energií. O tom jsme mluvili. I když pominu plyn a energie, proč šestý balíček? Proč se nezasáhlo vůči oligarchům hned? To taky omluvíte tím, čím vysvětlujete tedy tu neochotu některých zemí zastavit dovoz plynu?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Já nic neomlouvám, já jenom říkám... To bych se musel jít zeptat do Rakouska, do Maďarska, do Německa a dalších zemí, kde to rozhodování o těchto věcech trvá a někdy třeba není zdaleka tak razantní jako například v Česku. A my musíme respektovat názorovou pluralitu v rámci Evropské unie a zároveň je jasné, a to doufám, že všichni chápeme, že je důležité, abychom v této věci postupovali jednotně. Aby se nestalo, že někdo řekne: já od vás nebudu brát ty výrobky, já vám neumožním bankovní převody a některá jiná země to umožnila. V tom okamžiku vlastně by celý ten sankční systém ztratil smysl. Proto je potřeba postupovat jednotně, proto je potřeba brát v úvahu i ty, co nechtějí postupovat tak tvrdě, a proto třeba trvá tak dlouho ta dohoda o tom šestém balíčku.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Vy jste se vrátil z rozloučení s bývalou šéfkou americké diplomacie Madeleine Albrightovou, ona byla velmi tvrdá ale v těchto otázkách. Ona byla často kritizovaná za svůj tvrdý odsuzující komentář, za svůj tvrdý odsuzující postoj vůči Slobodanu Miloševičovi, Saddámu Husajnovi a v podstatě i nejspíš by takto tvrdá byla teď i vůči Vladimiru Putinovi. Co si teď z jejích postojů vzít? Jak Česká republika může navázat, když ti za oceánem si ji tolik váží, jsou tvrdší vůči Putinovi v podstatě než EU v tuto chvíli?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Madeleine Albrightová je úžasná osobnost, já jsem to mohl na vlastní oči vidět, když jsme v národní katedrále ve Washingtonu viděli, že vlastně dva prezidenti při jejím pohřbu vystupovali, třetí prezident byl v publiku, byli tam ministři zahraničních věcí, vystupovala ministryně zahraničních věcí Condoleezza Riceová i Hillary Clintonová. A ty její názory jsou důvodem, proč se těší tomu obdivu a tomu respektu, a rozhodně ona by dnes stála v čele těch, co by říkali, že máme být na Putina tvrdí a že jsme neměli připustit tu závislost. Ale zároveň je třeba říci, že pro Spojené státy americké je přece jen rozhodování jednodušší než pro Českou republiku, Maďarsko nebo některé jiné země. Já jsem pyšný a hrdý na Českou republiku, že se v této věci chováme velmi razantně, že jsme hrdí, že pomáháme, jak je to co nejvíce možné, a děláme dle mého názoru maximum a jsme příkladem pro ostatní.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
No, příklad, to je jedna věc, tady evidentně příklady zas až tak netáhnou. My musíme některé evropské partnery přesvědčit, ne? Jak to udělat? Jakou zvolit teď strategii? Vy jste třeba v prosinci na Tchaj-wanu mimo jiné řekl: „Jsem tady proto, abychom narovnali záda a chovali se jako suverénní země a abychom podpořili jinou demokracii, se kterou sdílíme společné hodnoty.“ Není potřeba s těmito myšlenkami jezdit i do západních států?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Je potřeba tam jezdit a my tam jezdíme. Do západních i do východních, hodně nám pomáhá Litva, Estonsko, Lotyšsko, Polsko. Bavili jsme se o tom teď nedávno, když byl tady na návštěvě maršálek polského
senátu pan Grodzki. A musíme upozorňovat na ty naše zkušenosti s totalitou a s tím, že se nezastaví na hranicích Ukrajiny, ale že půjdou dál. A že pokud dneska Ukrajinci zničí nějaký tank, tak je to ten tank, který bychom potom třeba museli jednou likvidovat my. A že na to úplně ty země některé neslyší a nejsou na to tak citlivé, je logické, protože ony tu ruskou šlápotu nezažily. Ony neví, co všechno ruská armáda dokáže, co dokáže totalitní vůdce, jako je Putin, Stalin a podobně. To znamená, musíme vysvětlovat, ale nemáme jiné prostředky.


Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
...vysvětlovat. Nějaký konkrétní krok. Nevím, vymyslet nějakou konferenci, udělat něco konkrétního. Nenapadá vás nic? Vy se vážně nebojíte rozpadu Evropské unie a toho, že tak pozvolna padá nějaká další opona?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Já teda musím upozornit, že v rámci českého předsednictví se připravují některé aktivity, které bude lídrovat Česká republika a bude zvát evropské země, abychom se sešli a bavili jsme se třeba o tom, jak pomoci Ukrajině z hlediska donátorství, jak pomoci Ukrajině z hlediska její poválečné obnovy. Bavit se o tom, jak pomoci Ukrajině koordinací těch sankcí, jak pomoci Ukrajině z hlediska pomoci těm lidem, co museli z Ukrajiny uprchnout. To všechno Česká republika plánuje, už částečně dělá a ta přesná podoba se vytváří. Já vám to přesně nepopíšu. Ale je to tak, že musíme respektovat názory jiných evropských zemí a musíme akceptovat, nic jiného nám nezbývá, to, že na některé věci mají jiný názor, necítí tak silně to nebezpečí, které sem z Východu přichází, a je třeba to znovu a znovu vysvětlovat, ukazovat na příkladech, jet se tam podívat. My jsme tam byli podívat. Pak říkat ty určité příběhy, které jsme tam slyšeli, ty hromadné hroby, které jsme tam viděli, ty nešťastné rodiny, které nám vykládaly, jak jim znásilnili patnáctiletou dívku, aby potom 3 dny plakala. To všechno je potřeba říkat. Aby si uvědomili, že samozřejmě nám hrozí různé nedostatky, když budeme tvrdí na Rusko, ale pokud nebudeme dostatečně tvrdí, tak nám hrozí úplně jiné věci, které budou mnohem a mnohem horší. Ale těžko se to vysvětluje, pokud jste to nezažil a pokud to nevidíte v přímém přenosu.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Ale takové pochybnosti jsou i mezi některými celkem vysoce postavenými lidmi v Česku a částí veřejnosti?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Jsou. Já se za to stydím, nerozumím tomu a doporučuju všem se jet podívat, tím myslím politickým představitelům, na Ukrajinu. Jak jsem už řekl, není problém s tím, aby Ukrajinci tu návštěvu zajistili a ukázali ta místa, aby se ti lidé mohli promluvit s těmi, co na těch místech dneska žijí, co tam kopou ty hroby, co tam dělají pravoslavné kněze, kteří vyprávějí o tom, jak tam stříleli civilisty v Buči na ulici, protože byli frustrovaní ruští vojáci, že postupují pomaleji, než se jim na první pohled zdálo, že to bude atd. Doporučuju se tam jet podívat, aby se všichni mohli přesvědčit, vysoký politik nebude mít žádný problém, Ukrajinci chtějí, aby očití svědci existovali, aby mohli doložit očitým svědectvím to, co se tam děje, protože je to šílené.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Severoatlantická aliance a možná i Evropská unie jsou Ukrajině zapovězené? To druhé uskupení jsem zmínila samozřejmě kvůli poslednímu vyjádření rakouského ministra zahraničí, že by se to tak nějak mohlo kolem té Ukrajiny uspořádat jinak a dát jiné záruky.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Co se týká Evropské unie, tak já jsem přesvědčen, že musíme obdařit Ukrajinu plnou perspektivou plného a plnohodnotného členství Evropské unie, že na tom musíme pracovat, že bychom měli být schopni vysvětlit třeba Rakousku, že ty oběti, které dneska Ukrajina obětovala na ukrajinské frontě v boji proti ruskému agresorovi, jsou tak vysoké, že bychom měli přistoupit na to, že poté, co skončí válka, bude možné, aby se stala plnohodnotným členem Evropské unie samozřejmě za splněných podmínek, se kterými my jí pomůžeme. Kdy bude ta perspektiva naprosto jasná a nebude to nějaké uhýbání a kličkování. A zda se to podaří, nebo ne, bude zase záležet na dalších členských státech Evropské unie. Já dneska nejsem schopen garantovat, že se nám to podaří, ale to, co musíme dělat, je maximum pro to, aby tomu tak bylo.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Ještě k zajištění dostatku plynu, konkrétně teď v České republice, opozice už nějakou dobu kritizovala vládu
Petra Fialy, že se řešení té situace nechopila brzy. Ministr Jozef Síkela dnes oznámil, že ty zásobníky budou před topnou sezónu naplněné nejméně z 80 %. A připraví i kompenzace pro obchodníky. Ale vy věříte, že tedy se zabezpečíme dostatečně, že třeba kompenzace budou jasné, bude dostatek plynu před topnou sezónou, kde ho seženeme, jak budeme reagovat na případné změny, spotřebu, regulační stupně, máte v tom jasno? Dělá vláda…

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Já věřím, že děláme maximum. Nebudu říkat, že je jasné, že nám plyn nebude chybět, to si podle mého názoru dneska nemůže troufnout nikdo, kdo je závislý na ruském plynu z více než 60, 70, 80 %, říci. Na druhé straně je to evidentní výzva pro to, abychom co nejdříve a co nejrychleji získali nezávislost na ruských zdrojích. A to se týká ropy i plynu, ale není to tak, že je to úplně jednoduchá věc, a není to tak, že přitom můžeme zapomenout na české občany, na fungování České republiky a na to, abychom dokázali udržet podporu České republiky v boji Ukrajinců proti ruskému agresorovi. Protože pokud bychom udělali nějaký unáhlený krok, který by pro nás znamenal třeba devastaci našeho hospodářství nebo zásadní sociální problém, tak vlastně potom my nebudeme schopni pomáhat. A pak k čemu nám bude, že nebereme plyn, když nejsme schopni pomáhat, když nejsme schopni podporovat Ukrajinu?

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
A my se na to konkrétně tedy připravujeme?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
My se musíme dobře připravit, připravujeme se tím, že plníme zásobníky, připravujeme se tím, že zkusíme diverzifikovat své zdroje, připravujeme se na to, že získáváme zakázky na dovoz zkapalněného plynu, připravujeme se na to třeba tím, že budeme rychleji využívat alternativní zdroje energie, možná plyn nahradíme elektrickou energií a podobně. To všechno, dneska ty scénáře se připravují. A já věřím, že to zvládneme co možná nejrychleji, protože to je v našem zájmu, v zájmu zvýšení naší obranyschopnosti, naší bezpečnosti a větší možnosti podporovat Ukrajinu.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Kdy je potřebujeme mít na stole? Vy věříte, že budou, připravují se, to spektrum a diverzifikace, to je jasné, mluví se, mluví se, mluví se, kdy to bude?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Co nejdříve a nikdo vám ten termín dneska neřekne, a ani kdybych ho věděl, tak vám to neřeknu, protože to je velmi důležitá a strategická informace.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Já teď myslím alespoň nějaký scénář. Harmonogram. Třeba právě proto, co jsem říkala v úvodu. Jestli se vláda dostatečně snaží o to, aby udržela sociální smír. Jestli ty kroky dělá v návaznosti na to, aby tedy společnost tlumila všechny ty dopady, které teď prožívá.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Vláda musí dělat všechno pro to, aby pomohla těm nejslabším. To si myslím, že se děje. V první řadě jsou to důchodci. To znamená, penze se budou valorizovat v lednu, v červenci, celkem počítám, že v letošním roce by to bylo skoro 50 miliard korun, o které ty důchody se zvednou, protože musíme zohlednit, že rostou ceny.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Takže valorizace důchodů, ano.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Zvýšení odečitatelné položky daní, to znamená zase pomoci lidem, kteří mají děti, mladým rodinám, aby se zvýšila odečitatelná položka, aby se snížily jejich daně, a tím pádem více peněz zůstalo v peněženkách na ty věci, které jsou dneska dražší, než byly ještě před několika měsíci. Třetí věc je snížení spotřební daně na paliva. Teď už máme zákon, teď už přišel do
Senátu, to znamená konec přimíchávání biosložky, a protože tam vlastně do toho spadá tím pádem i DPH, tak by mohlo dojít až ke snížení o skoro 1,50 až 2 koruny na litr té ceny, a zrušení silniční daně pro vozidla do 12 tun. Další věc. Další pomoc, zvýšení existenčního minima a životního minima. Důležité věci, které vlastně pomáhají úplně těm nejslabším. To znamená, je potřeba to dělat, je to potřeba dělat adresně a pomáhat těm nejslabším. A bohužel ti, kteří zatím na to mají, tak by prostě neměli, musí dneska pochopit, že opravdu budou mít větší výdaje a nebude možné to kompenzovat úplně všem. Zejména se musí pomoct těm nejslabším, a to je dneska hlavní úkol vlády, protože kdyby se pomáhalo všem, tak by na ty nejslabší zbylo míň.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Ano, ale všechno to, co jste řekl, tak to už vláda udělala, přesto někteří ekonomové spočítali, že stále to rozšíření chudoby je zhruba na 16 %, mluví o tom i sociologové a bude se rozšiřovat dál, a proto vláda má chystat opatření další, z toho, co jste neřekl, tak je to tedy těch 5 000 Kč na dítě rodinám s příjmem do milionu korun, zase ale na druhou stranu tam ta kritika taky přichází, protože jsme spočítali, že ty peníze dostane třeba rodina, která má 80 000 čistého. Takže je to takové plošnější opatření.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Ono se musí právě upravovat, pokud se ukáže, že to takhle vychází. Ano, já jsem se na to díval, to je návrh. To ještě jako neběží. To znamená, i díky tomu třeba, že my se tady spolu dneska bavíme, tak to může být upraveno tak, aby se těm, co to nepotřebují, nepomáhalo. Fakt na to dneska nemáme. Musíme pomoci těm, co to potřebují. To si musí všichni uvědomit, nemáme moc jiných možností než to takhle udělat, protože to, co nesmíme připustit, je, aby došlo prostě k sociálním rozbrojům, aby ti lidé, kteří jsou na tom dneska nejhůře, aby jim nebylo pomoženo. My jim musíme pomoci, a to je hlavní úkol vlády dneska.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
No a vy se chystáte na sjezd odborářů, co jim řeknete? Hrozí stávková pohotovost.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Byl jsem pozván, tak tam řeknu, že jsem přesvědčen, že jedině pokud pochopíme tu situaci, pokud společně budeme hledat ta řešení, která pomohou těm nejslabším, těm, kteří vlastně vychovávají děti, nebo jsou poživatelé starobního důchodu, nebo mají nějaké jiné problémy, kteří prostě potřebují, aby mohli vyrábět, aby mohli podnikat, aby tím pádem se jim snížily některé výdaje, což se týká zejména těch paliv a potom té silniční daně, tak potom vlastně na to doplatí úplně všichni. To znamená, je potřeba adresnou pomoc těm, co jsou nejvíce postiženi.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
To taky vláda opakuje. Myslíte si, že dostatečně všechno lidem vysvětluje? Kritizovala komunikaci předchozího kabinetu.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Nikdy nic dostatečně nevysvětlíte. Vždycky vám někdo může říci, že to ještě mělo být lépe vysvětleno, a vždy může říct 2 nebo 3 věty, které jste měli říci ještě navíc, aby tomu skutečně všichni dostatečně rozuměli. Jsem přesvědčen, že tato vláda se chová srozumitelněji, než to dělala vláda Andreje Babiše, mimo jiné...

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Chová je jiné slovo.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Tak vysvětluje to lépe. A to z toho důvodu, že vždycky se nejdříve domluví a pak řekne, co se stane. Domluví, řekne, co se stane. A neříká: tohle se stane, pak se domlouvá a pak se stane něco jiného. To se dneska neděje a zaplaťpánbůh za to, protože kdybychom ještě do toho vnášeli zmatky, tak to by bylo už potom velmi komplikované, i takhle ta doba, která je před námi, bude vyžadovat, řekněme, maximální vzájemné pochopení a solidaritu.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Chápu, o čem mluvíte, protože my se na to ministrů ptáme, a když se ptáme, tak říkají třeba brzy. V pondělí v Interview ČT24 jsem se ptala na konkrétní plány vlády, Marian Jurečka, šéf KDU-ČSL, říkal, že to bude brzy. Ale lidi tohle naštve, taková odpověď. Co to je brzy? Mluvit dlouho, až se domluvíme, tak to řekneme, ale je na to čas? Neměla by vláda reagovat flexibilněji a rychleji?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Co je lepší? Říci termín, který pak nebude platit, protože k dohodě nedošlo, anebo říci: udělám všechno pro to, aby to bylo co možná nejdříve, čili brzy, ale teď vám to neřeknu, protože by to nebylo seriózní, neboť jsem to ještě neprobral s Rakušanem, s Fialou, se Stanjurou a s těmi dalšími ? Já považuju za serióznější ten přístup, že řeknu: podívejte se, udělám všechno pro to, aby to bylo co nejdříve, rozumím tomu, že čím dříve, tím lépe, ale nebudu vám teď říkat přesně, kdy to bude, protože já nejsem sám, kdo rozhoduje. A vláda rozhoduje ve sboru a v případě některých zákonů ještě potom to musí schválit Sněmovna a
Senát. A není možné to ignorovat, protože jediné, čeho dosáhnete, když budete říkat nějaké termíny nebo nějaké sliby, které nemáte odsouhlasené ostatními, je, že potom to tak nebude a bude jenom zmatek, chaos a povídání o tom: kdybych to byl věděl, tak bych vám to byl neříkal, protože bych vám to řekl až poté, co to budu vědět.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Od sjezdu
ODS nejste ve vedení strany, vy jste to avizoval dopředu, mluvil jste o tom, že se chcete věnovat rodině, přesto se zeptám znovu. Nebudete kandidovat na prezidenta ČR?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Já jsem avizoval, že se chci věnovat rodině, že se chci věnovat své práci předsedy
Senátu a že se chci věnovat svému senátnímu obvodu naplno, protože je to ta moje prvotní povinnost a končí mi volební období, budou další senátní volby, tak to považuju za prostě seriózní přístup. A já se většinou snažím dělat ty věci tak, abych když vím, že už toho je hodně, tak něco dělat nechci, abych to, co mám dělat, jsem stihnul.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Chápu. Ale to, když koalice SPOLU hledá kandidáta, mluví o tom, že musí uzrát do září, respektive třeba právě do voleb, tak nebudete jejím kandidátem na post prezidenta?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Mým cílem je nyní kandidovat ve volbách do
Senátu a snažit se informovat o své činnosti a chovat se tak, jak jsem se choval celou tu dobu, abych tu důvěru pro další třeba období v senátní obvodě Jihlava získal. Zda se mi to podaří, nebo ne, nevím, přistupuju k tomu s maximální pokorou a teprve potom, až budu vědět, jak tyto věci dopadly, má smysl se bavit o něčem dalším. Pokud by to bylo jinak, tak bych to viděl jako velmi nepokorný a nemístný. Já musím se soustředit na ty věci, které jsou přede mnou. A ne na ty, co jsou někde na obláčku.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Takže to nevylučujete?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Já jsem vám odpověděl.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Dobře. Předseda
Senátu Miloš Vystrčil, host Interview ČT24. Děkuju, že jste přišel. Na shledanou.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Já vám taky děkuju a děkuju všem, kteří pomáhají, a jsem na Českou republiku hrdý.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Dobrý večer přejeme, začínají Události.

Miloš Vystrčil

předseda Senátu PČR