25. března 2022

Předseda Senátu Miloš Vystrčil s ministryní Annou Hubáčkovou navštívili obce poničené tornádem

(www.senat.cz) Předseda horní parlamentní komory Miloš Vystrčil společně s ministryní životního prostředí a zároveň senátorkou za Hodonínsko zamířili do obcí, které 24. června loňského roku poničilo tornádo. Na jejich cestě se k nim připojil i senátor Rostislav Koštial z břeclavského obvodu. Od starostek a starostů se dozvěděli, jak pokračuje obnova budov a infrastruktury v obcích Hrušky, Moravská Nová Ves, Mikulčice a Lužice.

Ačkoliv obce na jihu Moravy postihl ničivý živel již před tři čtvrtě rokem, obnova poničených budov, silnic, vodovodů i kanalizace potrvá ještě řadu týdnů či měsíců. Miloš Vystrčil ocenil to, jak funguje spolupráce při obnově mezi obcemi a státem, a poděkoval všem, kdo k nápravám škod po tornádu přispěli.

„Dá se říci, že se snažíme i jakousi supervizí toho, zda ty věci fungují, obcím i zdejším obyvatelům pomoci. Jak říkala paní ministryně, práce, kterou tady občané za krátkou dobu odvedli, jak na obnově svých obydlí, tak i celé infrastruktury, je úžasná a zaslouží za to velké poděkování. Velké poděkování zaslouží i všichni, kteří nějak pomohli finančně, hmotnou pomocí nebo čímkoliv jiným. Ukazuje se, že Česká republika, dnes to znovu vidíme i v případě uprchlíků z Ukrajiny, že čeští obyvatelé jsou schopni pomáhat, když je to potřeba. Děkuji za to, že se mohu přesvědčit o tom, že vlastně Česká republika v tomto ohledu funguje velmi dobře,“ řekl předseda Senátu Miloš Vystrčil.

Mezi obcemi Hrušky a Moravská Nová Ves si Miloš Vystrčil s ministryní a senátorkou Annou Hubáčkovou a starostkou Janou Filipovičovou prohlédli místo téměř odklizené skládky odpadu ze suti z domů po řádění tornáda. Následovala návštěva Moravské Nové Vsi, kde proběhla prohlídka v souvislosti s projektem obnovy části stokové sítě poškozené tornádem. Část kanalizace se po katastrofě zbortila kvůli pohybu kořenů stromů a pod koly těžké techniky při likvidaci škod. Poškozeny byly dešťové vpusti kanalizace a částečně i přípojky. Následně oba zákonodárci zamířili do Mikulčic a svou jednodenní cestu zakončili Lužicích, kde se seznámili s plánem obnovy čtyř kilometrů poničené obecní kanalizace a tří přečerpávacích stanic odpadních vod.