2. února 2022

Koalice SPOLU a Piráti a Starostové: Poslanecká sněmovna schválila vládní novelu pandemického zákona

(www.ods.cz) Po projednání v dolní komoře Parlamentu dnes poslanci schválili novelu zákona o mimořádných opatřeních při epidemii covid-19. Jejím cílem je ochrana všeobecného zdraví obyvatel České republiky a zároveň maximální efektivita zavedených opatření. Přijatá novela pandemického zákona odráží jak praktické zkušenosti jeho fungování v posledním roce, tak aktuální judikaturu Nejvyššího správního soudu.

„Platí, že za zvládání pandemie je zodpovědná vláda. Současné podobě pandemického zákona končí platnost 28. února, proto jsme dnes schválili jeho novelu, kterou bude mít kabinet k ruce pro případ nepříznivého vývoje celé situace. V žádném případě nechceme jít cestou vyhlašování nouzového stavu. Zároveň se chceme vyhnout zkušenosti bývalé vlády, kdy soudy masivně rušily většinu opatření. Novela proto zpřesňuje některé formulace, aby se podobné situace již neopakovaly. Z tohoto důvodu jsme také přijali pozměňovací návrhy,“ uvedl předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný.

„Pozměňovací návrh k pandemickému zákonu, který jsme předložili s koaličními kolegy, zajistí snížení pokut o 80 % za porušení pandemického zákona. Dále bude možné pouze omezit veřejné akce, nikoliv je zakázat. Zároveň dojde k úpravě SMS karantény tak, aby zpráva obsahovala jedinečný kód, z něhož bude jasné, že autorem zprávy je krajská hygienická stanice. Také bude přidána lhůta tří pracovních dní pro rozhodnutí o námitkách proti nařízení izolace nebo karanténním opatřením. Pokud o námitkách nebude v této lhůtě rozhodnuto, izolace či karanténa se budou považovat za ukončené. Věřím, že tyto změny zkvalitní pandemický zákon. Zároveň pevně doufám, že vývoj nemoci bude takový, že tato mimořádná opatření do budoucna nebudeme vůbec potřebovat,“ říká první místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS Eva Decroix.

Nikoho z nás současná situace netěší, jde ale o mimořádné opatření na mimořádnou dobu. Nelze vyloučit zhoršení situace, na kterou musíme být připraveni. Jednotlivá opatření nemusí být využita, musí být ale připravena. Respektujeme práva občanů a nechceme, aby se nadužíval nouzový stav, který je drakoničtější. Proto vítáme, že byly po dlouhém jednání schváleny i pozměňovací návrhy, které jsme připravili pro zmírnění některých částí pandemického zákona, uvádí předseda poslaneckého klubu hnutí STAN Josef Cogan.

„Po desítkách hodin obstrukcí jsme schválili novelu pandemického zákona. Je to důležitý krok, jelikož bez platného pandemického zákona by vláda neměla v ruce efektivní nástroj, aby mohla zvládnout případný nepříznivý vývoj pandemické situace. Bez tohoto zákona by se Česká republika mohla stát rizikovou zemí a já jsem velmi rád, že k tomu nedojde,“ říká předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob.

Odmítáme opakovat chyby Andreje Babiše a chaoticky řešit problémy až ve chvíli, kdy nastane krize. Proto se preventivně připravila novela pandemického zákona, kdyby došlo ke zhoršení situace, aby měl stát reálné možnosti, jak rychle a efektivně chránit zdraví občanů. A to bez vyhlašování lockdownů, naopak s maximálním zachováním svobod. Novela zajistí větší bezpečí a právní jistoty, méně zákazů a pokut a má omezenou dobu platnosti. Piráti také prosadili návrh, který zaručuje, že se lidé dovolají spravedlnosti a bude zachována dobrá soudní kontrola, uvedl předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.