15. října 2021

Chování prezidentské kanceláře je absurdní

(iHNed.cz) Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) zřejmě došla trpělivost s chováním prezidentské kanceláře. V tiskové zprávě se ohradila proti tomu, že kancléř Vratislav Mynář k prezidentovi přivedl šéfa sněmovny Radka Vondráčka, a distancovala se i od výroků o prezidentově zdraví. Podle nemocnice o návštěvě nikdo z personálu nevěděl a nikdo se jí neúčastnil. Prohlášení vyvolalo další tlak na Senát, ať se v situaci více angažuje. Předseda horní komory Miloš Vystrčil ale tvrdí, že dělá maximum, konat nyní podle něj musí hlavně nemocnice. „Dostávám výzvy, ať tam pošlu lékaře, ale já nemohu nikoho nikam poslat, nemohu ani nikam jít. Nemocnice si musí udělat pořádek v návštěvách a měla by znovu zajít za prezidentem a zvážit zveřejnění prognózy, když vidí, co se venku děje,“ říká v rozhovoru pro HN Vystrčil.

Jak reagujete na čtvrteční vyjádření Ústřední vojenské nemocnice, že předseda sněmovny Radek Vondráček byl v ÚVN neoprávněně?

Překvapilo mě, že předseda Vondráček nebyl v nemocnici na oficiální návštěvě, která by se stala při vědomí nemocnice. To mě opravdu překvapilo. Ale pokud na to má někdo reagovat, tak nemocnice, která by si měla udělat v návštěvách pořádek. Jestli byl pan Vondráček na návštěvě prezidenta po domluvě s kancléřem, do toho nemá Senát co mluvit. Já jsem nevěděl, že tam pan Vondráček má jít. Jak jsem se to dozvěděl, tak jsem s ním telefonoval. Řekl mi to samé, co říkal do médií.

Nemocnice uvedla, že se distancuje od výroků, které předseda Vondráček o zdraví prezidenta řekl. Není to chvíle, kdy by měl někdo ověřit, jak na tom prezident opravdu je?

Ta chvíle ale trvá celou dobu, jen my nemáme nástroje, jak to zjistit. My děláme v tomto směru maximum, právní řád neukládá prezidentu republiky ani jinému ústavnímu činiteli, aby informoval o svém zdravotním stavu. My nemůžeme narušovat soukromí, pokud si to pan prezident nepřeje. A nemůžeme vymoci nějaké prohlášení. Dělám vše, co je v mých silách, ale musím se chovat lidsky a nemohu porušovat právo.

Nezvažujete, že byste požádal o návštěvu pana prezidenta, když u něj byl i pan předseda Vondráček?

Já nejsem lékař.

Pan Vondráček taky ne.

Ale já nehodlám vstupovat do role pana Vondráčka, že poté, co navštívím pana prezidenta, budu říkat, jak mu je, co mu je. To nepoznáte, z pětiminutové návštěvy rozhodně ne. Já když ho tam uvidím a on na mě bude mávat, z toho nic neplyne. Dotaz Senátu, který já jsem psal, je, že žádáme o prognózu. To je zásadní věc, jestli ten člověk je dlouhodobě způsobilý zastávat úřad, a to je zásadní pro tuto zemi. Prognózu by nám měl někdo konečně sdělit. A nepředpokládám, že to bude pan kancléř. Doufám, že budou provedena příslušná vyšetření a po dohodě s panem prezidentem ji nemocnice sdělí.

Že někdo může být nemocný, je jasné, jsem pro to, aby čas na léčení dostal, ale chci znát prognózu. A já nevím, proč se tomu někdo brání, tím způsobuje celé to dění a neklid kolem pana prezidenta. Ti samí zároveň všude vykřikují, že chtějí, aby měl pan prezident klid a měl pokoj. To je úplně absurdní. Kancelář prezidenta republiky neustále vyzývá k lidskému a citlivému přístupu, přitom všechny její kroky vedou k opaku. Chování je naprosto nepochopitelné, absurdní a připadá mi, jako by to dělali schválně. Kdybych chtěl, aby měl člověk klid, řeknu, jaká je prognóza, a pan prezident klid mít bude. Já když dostanu prognózu, budu ticho. Když prognózu nemáme, všichni se ptáme a voláme. To je pochopitelné.

Objevují se i spekulace, že podpis pana prezidenta byl zfalšován, to je přece tak závažná pochybnost, že už se musí začít něco dít, nemyslíte?

Mně pan předseda do telefonu řekl, že to podepsal před ním.

Ale fotku ukázat nechce.

To je… já to prostě neumím líp komentovat, fakt ne. Já nevím, co na to mám říkat. Připadá mi to jak z jiného světa, jak kdybychom žili úplně jinde. Lidé si pořád myslí, že mohu něco více než oni. Jsem ve stejné pozici. Mohu se ptát z pozice Senátu, ale já nemám větší možnost. Dostávám výzvy, ať tam pošlu lékaře, ale já nemohu nikoho nikam poslat, nemohu ani nikam jít. Teoreticky se mohu zeptat, ale proč bych tam chodil, my potřebujeme odborný posudek. My nepotřebujeme, aby se Vystrčil podíval, jestli prezident existuje, nebo ne. To nemá smysl.

To už je takové zoufalství veřejnosti, protože chce, aby konečně nějaká instituce konala.

Přesně tak, my dostáváme výzvy, nazýváni všemi možnými jmény, že nekonáme. Ale my konat nemůžeme. Mám jít za nemocným člověkem a vykopnout dveře, nebo co? Já nevím, to není normální, problém je jinde než u Vystrčila.

Podle vás nyní musí konat nemocnice?

Ano, ta si musí udělat pořádek. Jestli by neměla nemocnice znovu zvážit a domluvit se znovu s panem prezidentem, že by nějaký typ prognózy zveřejnili. Prohlédli jsme ho a myslíme si, že za dva týdny bude schopen pan prezident vykonávat svůj úřad. Já bych se pokusil se ho znovu zeptat, vždyť každý vidí, co se venku děje.

(Autor: Michaela Ryšavá)

Rozhovor vyšel na serveru iHNed.cz.

Miloš Vystrčil

předseda Senátu PČR
místopředseda strany