14. října 2021

Chování Hradu škodí prezidentovi

(www.blesk.cz) Nejde nám o to vědět, co Miloši Zemanovi je, ale jak dlouho se bude léčit. To řekl Blesku šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS), který už o informace oficiálně požádal hradního kancléře Vratislava Mynáře. Nad tím, jak Hrad s veřejností komunikuje, kroutí hlavou a tvrdí: nejvíce škodí právě prezidentovi!

Stále se řeší zdraví pana prezidenta. Vy jste kancléři Mynářovi poslal dopis, kde ho žádáte o prognózu prezidentovy indispozice. Myslíte, že vám odpoví?

Zatím mi neodpověděli. Dopis odešel včera datovou schránkou a e-mailem. Dotaz jsem poslal na základě pověření organizačního výboru. Chceme vědět, jaká je prognóza zdravotního stavu, respektive způsobilosti pana prezidenta vykonávat úřad. Ale řeknu to ještě jednou. Není cílem kohokoliv narušovat prezidentovo soukromí a zjišťovat, jaká je jeho diagnóza a jakým způsobem se léčí. Cílem je zjistit, zda je způsobilý vykonávat svůj úřad a aby měl zachován lidský a citlivý přístup. A to, že Hrad neřekne, jak to vypadá z hlediska jeho způsobilosti, má za následek, že vznikají různé dotazy, které mohou znít necitlivě. Ale zdrojem té necitlivosti je sama prezidentská kancelář, která prostě neinformuje dostatečně.

Podle Hradu to vypadá, že prezident v ohrožení života není.

Já to nevím. Ale co mají lidé, kteří jsou zodpovědní za sestavení nové vlády, dělat, než se dotázat, jak to s panem prezidentem vypadá? Oni nemají jinou možnost. A když není nikde žádná zřejmá odpověď, tak se dostáváme do situace, kdy ten, kdo říká, že by chtěl pro pana prezidenta klid, způsobuje neklid.

Přemýšlíte nad tím, proč dochází v posledních týdnech k mlžení ze strany Hradu?

Myslím si, že je potřeba, aby to spíše vyhodnocovali novináři a komentátoři. To, že se prezidentská kancelář a pan Mynář chovají způsobem, který je velmi nestandardní, a který já považuji za velmi diletantský až škodlivý, je dle mého zřejmé.

Poslední informace z Hradu jsou takové, že prezident v nemocnici jí meruňkové buchty a vinnou klobásu a že se s předsedou ODS Petrem Fialou sejde v pozdějším termínu. Tohle vám nestačí?

To je úplně tragikomické. Když je někdo na jednotce intenzivní péče nebo na ARO a nedozvíte se, jestli je způsobilý vykonávat svůj úřad, ale řeknou vám, že měl meruňkovou buchtu… no to je úplně absurdní situace, kterou si donedávna ještě nikdo nedovedl představit. Znovu to vede ke spekulacím, proč to dělají a komu tím prospívají.

Očekává se, že hospitalizace bude delší a není jisté, kdy se bude schopen sejít s předsedou ODS Fialou. Ohrozí to podle vás nějak vyjednávání o vládě?

Teoreticky by prezident mohl dříve svolat zasedání Sněmovny než třicátý den od voleb. Takže určitě ho nepotřebujeme do 8. listopadu, kdy pravděpodobně začne ustavující schůze poslanců. Po té musí stávající vláda podat demisi do jeho rukou a tam bude potřeba. Do jmenování nové vlády navíc musí tu stávající vládu pověřit, aby dovládla do jmenování nové. A když nebude prezident schopen, tak to nelze učinit. Proto je potřeba znát tu prognózu.

Máte informace už o tom, jak bude vypadat slavnostní ceremoniál 28. října?

Já opravdu nevím a nechtěl bych tipovat, jak to bude probíhat. Co můžu říci, je, že zatím jsem nezaznamenal, že by se na Hradě nějaké přípravy konaly. Ale třeba je vše v plném proudu, jen my o tom nevíme.

Do kdy předpokládáte, že vám hradní kancléř Vratislav Mynář na dopis odpoví?

Doufám, že relativně brzy, protože jsem přesvědčen, že prezidentova kancelář by měla být schopná se lékařů zeptat, jak situace vypadá. Je ale na nich, jak se k tomu postaví. Myslím, že týden by mohl stačit, ale je to spíše moje představa, protože neexistuje žádná lhůta pro odpověď.

Co by se stalo, pokud by vám kancelář neodpověděla, nebo až třeba za pár týdnů?

Máme zatím dohodu s ostatními senátory, že počkáme a nebudeme spekulovat, protože by to mohlo být vnímáno jako tlak.

Ptám se proto, že můžete čekat třeba měsíce.

To ano, ale i někteří naši senátoři jsou rozpolcení v této otázce. Máme dohodu, že minimálně týden počkáme, než řekneme, jaký by byl další krok. Nechci, aby to lidé na Hradě vnímali jako atak.

Pan premiér v úterý po dvou dnech mlžení řekl, že mu v neděli prezident zopakoval, že pokud bude chtít, pověří ho sestavením vlády. Vicepremiér Havlíček ale v pondělí mluvil o tom, že jejich schůzka byla osobní. Tak jak tohle vidíte vy?

To je přesně příklad té naprosto nešťastné komunikace. Pan premiér v neděli odjel zadním vchodem, nikomu neřekl, o čem jednali, následně prezidenta odvezla sanitka a následně mluvčí řekl, že pan prezident nepověřil pana Babiše sestavením vlády. A v úterý vystoupí pan premiér a řekne, o čem spolu jednali. Tak v neděli jsme se to ještě nezasloužili vědět, nebo co tím sleduje? To je neuvěřitelné.

Často jste říkal, že vám ze Sněmovny do Senátu chodí paskvily. Myslíte, že se to v novém volebním období dolní komory změní?

Věřím v to. Teď bude nějaké mezidobí, které bude kritické pro Česko z toho důvodu, že přicházíme do období krize, a je evidentní, že není způsobena vládou, která teprve bude, ale že je částečně způsobena i tím, jak se tady doposud vládlo. Až se krize projeví nejvíce na občany, tak předpokládám, že to bude muset řešit právě ta nová vláda, a doufám, že se to podaří občanům vysvětlit.

Změní se i politická kultura?

Je povinnost těch, kteří vládnou. Doufám, že ubyde populismu a že dojde ke změně komunikace ve smyslu toho, jak se vládní představitelé a zejména premiér chovají. Mám na mysli hlavně lhaní a hrubost, která byla v poslední době v politice typická. Politici jsou jedním z příkladů, a když ráno politik řekne A, odpoledne B, tak si občan může říct, že to bude dělat taky. Máme tu obrovské důsledky vládnutí, které nejsou vidět, protože došlo k významné degradaci hodnot. To je velký deficit, který neumíme ekonomicky vyjádřit.

(Autor: Jakub Tomek)

Rozhovor vyšel na serveru Blesk.cz.

Miloš Vystrčil

předseda Senátu PČR