12. září 2021

Od návratu mě stále napadají, ale na Tchaj-wan bych jel zase

(iDNES.cz) Před rokem se uskutečnila cesta české delegace na Tchaj-wan. Její hlavní tvář, předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) se stal pro někoho hrdinou, pro jiné nepřítelem. „Od té doby čelím permanentním útokům, rozhodnutí jet však považuji za správné,“ říká v rozhovoru pro iDNES.cz. Ekonomické kontrakty se podle něj začínají rozbíhat, prezident Zeman s ním však kvůli cestě stále nemluví.

Jak hodnotíte cestu na Tchaj-wan po roce? Jel byste znovu?

Cestu hodnotím pozitivně, rozhodnutí jet na Tchaj-wan považuji za správné. Pokud by situace nastala ve stejné podobě, určitě bych znovu jel.

Měla cesta především symbolický význam, nebo přinesla České republice i další pozitiva? Jaký je podle vás její největší přínos?

Cesta měla dva hlavní cíle a přínosy. První je „symbolický“ nebo spíš bych mu říkal hodnotový. Ten spočívá v tom, že jsme jako Česká republika prokázali nezávislost, suverenitu a svébytnost, a tím ukázali, že nebudeme automaticky poslouchat, pokud si velká, nedemokratická země dupne nebo poručí. Jinými slovy jsme narovnali páteř, dokázali jsme, že nestojíme pouze na materiálních hodnotách, ale i na hodnotách morálních či mravních. Česko jako demokratická země by měla vyjadřovat podporu svobodě a demokracii i v jiných zemích. To je pro nás velmi důležité a Senát v této oblasti hraje stěžejní roli.

Druhý cíl byl hospodářský. Tchaj-wan je velice vyspělá ekonomika, kde je možné spolupracovat v oblasti vědy a výzkumu, informačních technologií, umělé inteligence, robotiky, kyberbezpečnosti a v dalších odvětvích. Delegace s sebou vezla 96 podnikatelů, kteří zde navázali kontakty a dosáhli dohod, jež by měly být postupem času realizovány. Některé z nich bohužel zdržel covid.

Celý rozhovor s Milošem Vystrčilem čtěte na iDNES.cz.

Miloš Vystrčil

předseda Senátu PČR
místopředseda strany