25. dubna 2021

Prezident ticha

(www.ods.cz) Komentář k mimořádnému projevu prezidenta Miloše Zemana.

1. Týden potřeboval prezident na to, aby reagoval na třeskuté informace o narušení suverenity své země. Neznám stát (kromě diktátorských a autoritářských režimů), kde by hlava státu v kritické situaci za svou zemí nestála. Po týdnu už vystoupení Miloše Zemana nemá žádnou cenu. Jako hlava našeho státu nefunguje, jako služebník jiného státu ale ano.

2. Premiér opakovaně tvrdil, že prezident byl o všem informován a s kroky vlády souhlasí.

3. Prezident tvrdí, že za ním přijel premiér Babiš a vicepremiér Hamáček až po jejich sobotní tiskové konferenci. Ovšem na tiskovce premiér řekl, že prezident již informován byl a s jejich verzí souhlasí.

4. Proč se jeho projev liší s tvrzením premiéra? Co se za týden stalo?

5. Bezpečnostní výbory obou komor parlamentu konstatovaly, že důkazy shromážděné bezpečnostními službami v kauze Vrbětice jsou přesvědčivé. Výbory jednají v režimu utajení, informace z jednání se sdělovat nesmí. Prezident údaje vynesl a přímo tím ohrozil bezpečnost České republiky! To je zásadní zpráva z dnešního projevu.

6. Prezident měl hlubší informace dříve než my všichni. Nelze vůbec věřit tomu, že se vše dozvěděl až nyní. A že až nyní se začal po informacích pídit. Pokud to tvrdí, znamená to, že v nejvyšším úřadu země je muž, který nic neví, je sám jako kůl v plotě, je vláčen událostmi a manipulován svými poradci.

7. Tvrdí, že důvěřuje policii, z celého projevu byl cítit odpor proti BIS. Policii ČR řídí Policejní prezidium České republiky, v jeho čele stojí policejní prezident. Policie ČR je podřízena Ministerstvu vnitra. To Miloš Zeman asi neví, když tvrdí, že policie spadá pod něj.

8. Zpravodajské důstojníky nemá prý rád. Analýzu si však nechal vypracovat od bývalého důstojníka BIS, který je nyní v jeho službách.

9. Svým projevem se snažil vytvořit mlhu, opětovně zpochybnil práci BIS, za svou zemi se jednoznačně nepostavil. Hlavám zemí, které se za nás postavily, hlava naší země nepoděkovala. Říká se tomu hulvátství a poškozuje to obraz České republiky.

10. Urážkami moderátorky následné diskuse stvrdil, že je z kauzy velmi nervózní a navíc, že jako hlava státu ve své výbavě nemá zdvořilost, slušnost a solidnost. Že je povaha nízká, mstivá a zlobná. Že není schopen svou zemi bránit.

Miroslava Němcová

senátorka PČR