25. března 2021

Události ČT: Kompromis nad podobou volebního zákona?

(ČT 24) Hostem hlavní zpravodajské relace Události České televize byl v živém vstupu předseda Senátu a místopředseda ODS Miloš Vystrčil.

Celý rozhovor s Milošem Vystrčilem můžete zhlédnout na ČT1.

A hostem Událostí je předseda
senátu Miloš Vystrčil. Dobrý večer.

Dobrý večer ze
Senátu.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Sněmovna je, zdá se, dohodnutá. Její předseda, pan Vondráček říká, že je s vámi s horní komorou předem domluven. To je pravda, je na tomto shoda mezi
senátory?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Je pravdou, že pan předseda sněmovny Vondráček mi dnes telefonoval a hovořil o kompromisním návrhu, který bude navrhovat, což se nakonec stalo. Ale také je pravdou, že Sněmovna má ještě před hlasováním, které bude zřejmě 7. dubna, a bylo podáno celkem, já jsem si to počítal, 15 pozměňovacích návrhů, tak musíme počkat, v jaké podobě přijde ten zákon ze Sněmovny do
Senátu.

Já jsem se ale ptala na
senátory. Ti mají jasno?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Já jsem teď velmi špatně rozuměl. Můžete tu zopakovat otázku, prosím?

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Můžu. Že jsem se ptala na to, jak je to v
Senátu, jestli máte jasno, v jaké podobě řeknete ano?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
My nemáme jasno, v jaké podobě řekneme ano, protože nevíme, jak ten zákon z
Poslanecké sněmovny přijde, v jaké bude podobě. Zdá se, že ten potenciální největší problém, který by v Senátu mohl vzniknout kvůli tomu, že by došlo ve druhém skrutiniu k návrhu toho, aby byly na základě, řekněme, vedení stran rozdělovány mandáty, bude odstraněn, a pokud se tak stane, tak si myslím, že potom ta šance dohodnout se a shodnout se v obou komorách na shodné podobě volebního zákona významně vzroste. Ale já musím říci, že my musíme počkat až na tu definitivní podobu volebního zákona, v jaké přijde ze Sněmovny do Senátu, protože je teprve před hlasováním ve Sněmovně a jsou tam další návrhy, korespondenční hlasování, změna financování a tak dále.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Jak už jsem říkala, tak Sněmovna chce tedy v ideálním případě rozhodnout na počátku dubna. Pak nový volební zákon zamíří tedy k vám. A mě zajímá, jestli využijete celých 30 dní, anebo jestli to půjde rychleji. Protože my víme, že
Senát v poslední době několikrát ukázal, že pokud chce, zvládne zákony ze Sněmovny projednat velmi rychle.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Pokud by se stalo, že by skutečně Sněmovna projednala ve třetím čtení ten návrh volebního zákona třeba 7. dubna, tak potom si myslím, že my jsme schopni projednat ten zákon buď již 28. dubna, nebo 5. května. To jsou reálné termíny. To znamená, pokud se dohodneme a pokud skutečně to korektní dohodování mezi Sněmovnou a
Senátem bude pokračovat, tak si myslím, že bychom na konci dubna, nebo dokonce na začátku května nebo později na začátku května již mohli v Senátu hlasovat o tom návrhu, který přijde z Poslanecké sněmovny.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Děkuju za vaše odpovědi, na shledanou.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Děkuji za pozvání, na shledanou.

Miloš Vystrčil

předseda Senátu PČR