22. prosince 2020

Události, komentáře: Nouzový stav trvá

(ČT 24) Nouzový stav na dalších třicet dní a pátý stupeň „psa“ za dveřmi. To je Česko na sklonku roku - a to je i hlavní téma posledních letošních Událostí, komentářů. S šéfem Senátu Milošem Vystrčilem a hejtmanem Ivo Vondrákem.

Celý rozhovor s Milošem Vystrčilem můžete zhlédnout na ČT24.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Sněmovna schválila další prodloužení nouzového stavu, a to o 30 dní, do 22. ledna. Vládě pomohli komunisté. Bez nouzového stavu by nemohla dál platit plošná opatření, ta jsou podle ministra zdravotnictví nezbytná, protože jinak by koncem roku v Česku přibývalo 11 000 nových případů denně.

Jan BLATNÝ, ministr zdravotnictví /nestr. za ANO/:
Omezení mobility obyvatel plus omezení četnosti kontaktů se rovná zpomalení šíření nákazy. Epidemická situace neustále vykazuje velmi rizikové trendy a nelze vyloučit potřebu velmi rychlého zásahu i během Vánoc.

Vít RAKUŠAN, předseda hnutí /STAN/:
Neustále zavírání, rozvolňování, zavírání a rozvolňování. Lidé ztrácí motivaci dodržovat tato opatření. Pokud pouze přicházíte s tím, že chcete prodloužit nouzový stav, ale nepřicházíte s řešením.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
Chránit ohrožené je třeba určitě jinak než zavíráním tělocvičny nebo hospody.

Michal KUBAL, moderátor:
Aktuální témata, ale taky hodnocení celého velmi výjimečného roku v České republice teď se dvěma politiky.
Miloš Vystrčil z ODS, předseda Senátu, a Ivo Vondrák z hnutí ANO, hejtman Moravskoslezského kraje. Dobrý večer, pánové.

Ivo VONDRÁK, hejtman Moravskoslezského kraje /ANO/:
Dobrý večer.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Dobrý večer z Telče.

Michal KUBAL, moderátor:
Pane předsedo Vystrčile, souhlasíte s kolegy ze Sněmovny, že prodloužení nouzového stavu je zbytečné? Myslím s vašimi stranickými kolegy?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Já souhlasím s tím, že by prodloužení nouzového stavu zároveň mělo provázet i vysvětlení, proč se tak děje, a řešení, jakým způsobem budeme tu situaci řešit. Pokud se opozice takového vysvětlení nedočká, tak potom se nedivím, že nechce hlasovat pro nouzový stav nebo jenom pro vyhlášení nakratší dobu. Takže v tomto smyslu si myslím, že je pochopitelné, že opozice nechce dávat bianco šek vládě do 22. ledna, aniž by se dozvěděla, jakým způsobem se vlastně té pandemii organizovaně postavíme.

Michal KUBAL, moderátor:
Zeptám se ještě jinak, je i podle vás země v takovém stadiu epidemie, že by se obešla bez plošných opatření?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Já jsem to už říkal. Já si myslím, že pokud se nacházíme ve stavu, kdy to není možné, tak je potřeba to vysvětlit a zdůvodnit. Já jsem celou tu debatu neposlouchal, ale z těch útržků, které jsem zaslechl v Poslanecké sněmovně, je evidentní, že to vláda dostatečně dobře vysvětlit nedokáže. A pokud potom opozice nemá jistotu, že má vláda připraveno řešení, tak jsem pro to, aby to vyhlášení bylo na kratší dobu než až do 22. ledna, a to si myslím, že ta domluva tam byla možná a že bylo možné se domluvit, aby tomu tak například bylo přes svátky, protože je logické, že těžko by se potom nouzový stav vyhlašoval, kdyby se najednou ukázala akutní potřeba. Ale není nutné to vyhlašovat až do 22. ledna. S tím já nesouhlasím a tam si myslím, že ty argumenty opozice, aby tomu tak nebylo, byly logické.

Michal KUBAL, moderátor:
Pane hejtmane, vy to znáte i z hlediska regionálního politika nebo člověka, který se stojí v čele jednoho z nejlidnatějších českých regionů. Zdůvodňuje vláda podle vás ty kroky a žádosti dostatečně?

Ivo VONDRÁK, hejtman Moravskoslezského kraje /ANO/:
Já jsem přesvědčen o tom a vždycky jsem byl přesvědčen o tom, že je třeba nouzový stav udržet co nejdéle, a to proto, že to je v podstatě systém řízení a ten systém řízení musí být centralizovaný, protože ta situace je plošná přes celou Českou republiku. Máme celou řadu problémů v nemocnicích, máme problémy v krematoriích a samozřejmě také si musíme uvědomit, že je před námi také pilotní etapa očkování. Takže já se domnívám, že tady nevidím nic, co by nutně bylo dále zdůvodňovat. Já si myslím, že je to zjevné a zřejmé. Dle mého názoru určitě ano.

Michal KUBAL, moderátor:
Takže pro vás to není bianco šek? Pro vás to není věc, která není zdůvodněná, která je tady pro to, aby se mohly nakupovat věci neprůhledně a podobně, jak zaznívalo dneska ve Sněmovně také?

Ivo VONDRÁK, hejtman Moravskoslezského kraje /ANO/:
Já si myslím, že to skutečně není vhodné teď to takto prezentovat, že se tím bude něco nakupovat nevhodným způsobem. Já se přiznám, že jako hejtman si vůbec nedovedu představit, že bychom nouzový stav neměli, protože by nám to zkomplikovalo celou řadu věcí. Teď budeme muset nasmlouvat některé lázeňské domy, musíme to udělat rychle, protože potřebuje zajistit odlehčovací léčbu, a to jsou všechno věci, které prostě bez nouzového stavu nelze zajistit. Takže já si myslím, že by to chtělo ty lidi, kteří tomu nevěří, aby se prostě přijeli podívat do těch nemocnic, aby se přijeli podívat na to, jak to musí fungovat, a pak si myslím, že budou vnímat tu situaci úplně jinak. Pardon, od řečnického pultu ze Sněmovny to prostě vždycky vypadá jinak.

Michal KUBAL, moderátor:
Já si myslím, že tam nezaznívalo, že by neměl stát bojovat proti pandemii. Otázka vždycky je, jaké kroky k tomu povedou. Pánové, pojďme se ale věnovat dalšímu tématu, velmi zásadnímu tématu, které dnes prošlo Sněmovnou. Jana má podrobnosti k tomu, co se dneska stalo.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Ano, je to daňový balíček, který přinese 2 sazby daně z příjmů fyzických osob, 15 a 23 % z hrubé mzdy. Zvýšená sazba se má platit z příjmu nad čtyřnásobkem průměrné mzdy. Senát do daňového balíčku prosadil, aby se roční sleva na dani na poplatníka zvýšila o 3 000 Kč ročně na 27 840 Kč v příštím roce a o další 3 000 v roce 2022. Sněmovna přitom původně podpořila vyšší daňovou slevu. Balíček obsahuje i řadu dalších změn. Rychlejší firemní odpisy strojů nebo aut, snížení daně z litru nafty o korunu nebo vyšší odvody z cigaret. Tabákové firmy už oznámily, že cigarety od ledna zdraží až o 8 Kč na krabičku. Součástí úprav je i zavedení stravenkového paušálu. Ten má umožnit zaměstnavatelům, aby pracovníkům přispívali na jídlo i přímo nezdaněnými penězi. Samosprávám bude výpadky příjmů kompenzovat vyšší podíl z rozpočtového určení daní, u obcí stoupne skoro na 26 %, u krajů bezmála na 10 %.

Michal KUBAL, moderátor:
Pane předsedo, předseda vaší strany dneska ve Sněmovně říkal, že každý ušetří tisíce. Medián jsem spočítal, že tedy mzda, kterou pobírá nejvíc lidí, ta úspora bude 1 720 Kč. U lidí, kteří pobírají 100 000, to bude 5 300. Ozývají se hlasy, že tu hranici tisícikoruny nedosáhne 40 % zaměstnanců s nejnižšími příjmy. Je teď čas na takové úpravy? To znamená podobné plošné snižování daní pro všechny?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Já jenom jednu větu k tomu předchozímu tématu. Pokud pan hejtman si myslí, že je dobré a je potřeba mít nouzový stav i k tomu, abychom správně provedli očkování, tak s tím já teda zásadně nesouhlasím. A nyní k té vaší otázce. Tam já říkám, že navrhovatelem té daňové změny byl pan premiér. Občanští demokraté dlouhodobě chtějí snížit daně. Bylo možné, aby se tak nyní stalo, protože to Andrej Babiš navrhl, tak je naprosto logické, že jsme tento návrh podpořili, protože jsme ho dávno před Andrejem Babišem již několikrát předkládali. Co se týká té vaší otázky, tak tam já upozorňuji, že my v Senátu jsme přidali k tomu návrhu, respektive jsme u toho návrhu podrželi i slevu na dani, která by se dokonce v roce 2022 měla zvýšit o další 3 000 Kč ročně. Což znamená, že to je věc, která je právě výhodná pro ty nízko a středněpříjmové. To znamená, není to jenom o těch 15 a 23 procentech, ale je to i o té slevě na dani. A ten kompromis, který my jsme v Senátu přijali, já jsem považoval za jediný možný v té situaci, ve které jsme se nacházeli. A několikrát jsem to tak také řekl.

Michal KUBAL, moderátor:
Přijde ten krok B? To znamená úspory, protože samozřejmě jedna věc je dát ty peníze lidem, ať je utratí, a druhá věc je nějakým způsobem seškrtat výdaje státu, který prostě najednou nebude mít desítky miliard.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Já to řeknu takto: měl by přijít krok B a já věřím, že minimálně v roce 2021 poté, co proběhnou volby, tak krok B určitě přijde, jestli přijde do té doby, jisté není. My jsme v Senátu paní ministryni financí několikrát dotazovali, zda je připravena na to hledat úspory na výdajové straně. Ona samozřejmě na to přikývla, ale musím říci, že úspory v řádech desítek miliard korun nám nepředstavila. To znamená, já sám jsem řekl, že jsem přesvědčen, že stát musí být odtučněn. A že samozřejmě to snížení daňových příjmů a ponechání peněz občanům v kapsách musí být provázeno i úsporami na výdajové stránce. A já věřím, že po volbách v roce 2021 k tomu dojde. Není jiné řešení. Není možné jenom snižovat příjmy a nesnižovat výdaje.

Michal KUBAL, moderátor:
Pane hejtmane, stát se zadlužuje. Letos je to schodek 500 miliard, v příštím roce zatím 320, teď k tomu tedy přibylo skoro 80 miliard dalších, o které by se ten schodek měl zvýšit, takže opět 400 miliard, přes 400 miliard. Je teď tedy ten správný krok na podobné kroky? To znamená škrty, řekněme, pro všechny ve stejné výši procentuální?

Ivo VONDRÁK, hejtman Moravskoslezského kraje /ANO/:
Já teď také zareaguju, jako zareagoval pan předseda Vystrčil, protože si to neodpustím. Pane předsedo, vy to očkování nebudete muset řešit v takto krátké době a v takto rychlém sledu. Ale vrátím se k té otázce, zcela určitě těch 400 milionů bude znatelných. Je to nepochybně velký problém. Já se přiznám, že kdybych měl tento zákon předkládat, tak bych ho nepředkládal. Ale na druhou stranu si myslím, že jsem zase zastáncem pokud možno co nejnižších daní. Je třeba si uvědomit, že předpoklad toho, že to snížení daní bude mít ten efekt, který se očekává, pak si myslím, že skutečně musí nastat to, že ti lidé ty peníze vrátí do té ekonomiky, a to bude platit za jediného předpokladu a tím předpokladem je, že skutečně tady dokážeme porazit covid-19. A jediná cesta, jak ho porazit, je skutečně očkování. Takže si myslím a vrátím se k tomu původnímu komentáři, že prostě my musíme velmi urgentně a velmi rychle zajistit očkování a ve stávajícím nouzovém stavu je to o dost jednodušší.

Michal KUBAL, moderátor:
Pane hejtmane, ale o tom, že jediná cesta z této krize bude očkování, se mluví prakticky od začátku té krize. To znamená od března. Plány jsou...?

Ivo VONDRÁK, hejtman Moravskoslezského kraje /ANO/:
To já nerozporuju a samozřejmě...

Michal KUBAL, moderátor:
Jde o to, jestli jsme museli dospět do té fáze, že je potřeba nouzový stav na to, abychom to očkování byli schopni provést? Já vím, že ministr zdravotnictví říká, že prostě teď máme před sebou trošku víc práce než ostatní. To se dá říct tímto způsobem. Jiným způsobem lze použít slovo koordinátora očkování, který říká, že prostě máme 2 až 3 měsíce zpoždění za ostatními státy.

Ivo VONDRÁK, hejtman Moravskoslezského kraje /ANO/:
Kdybychom měli jenom očkovat, tak ten nouzový stav nepotřebujeme. Ale musíme si uvědomit, že nám tady velmi razantně narůstá počet nakažených, hospitalizovaných. To znamená, my musíme teď zkombinovat očkování s průběžným testováním. To bude obrovský nápor na zdravotníky. To bude obrovský nápor na armádu. Budeme využívat hasiče, a to jsou všechno věci, které skutečně lze jedině a jediným způsobem systematicky řešit, a to prostřednictvím nouzového stavu. Takže já si myslím, že tady o tom není sporu. Kdybychom měli jenom očkovat, tak to samozřejmě nevidím jako velký problém. Jestli jsme zaostali v tomto, jestli jsme přišli pozdě s nějakými plány, tak já si myslím, že tady z pohledu Velké Británie určitě ano. Protože tam se předpokládá, že na konci dubna budou všichni proočkovaní. Tady jsme čekali, celá Evropa čekala na vlastně schválení toho, až vlastně Evropská léková komise nebo agentura dá zelenou těmto novým vakcinačním prostředkům. Samozřejmě dala, takže tím to začíná. Ale já jsem také názoru, že ty plány měly být hotové. Já jsem o tom dneska si psal s panem ministrem Blatným, myslím si, že to skutečně chce velmi důsledně zdokumentovat celý projekt a řízení projektu. To je samozřejmě o tom, že musíte mít definovány následnosti, souslednosti, zdroje a teď nemyslím jenom ty finanční, ale i ty lidské. Hlavně musíte mít analýzu rizik, protože na té cestě toho očkování nás čeká spousta problémů, které se mohou objevit, aniž bychom je teď předpokládali. A to všechno vyžaduje důslednou přípravu. Takže já se přiznám, že jsem tyto dokumenty neviděl. Předpokládám, že nějakým způsobem jsou zpracovány. My jsme zatím dostali takové to minimum, a to je rozdělení těch počtu dávek, které se nám také nelíbilo, proto o tom dále jednáme.

Michal KUBAL, moderátor:
Já zareaguju, poslední věta k očkování, dostaneme se už k tomu slíbenému hodnocení roku 2020. Možná se opět téma vakcinace objeví. Ale jestli jste říkal, že velmi často opakovaný argument, že za to může Evropská léková agentura, tak například Němci říkali okřídlený slogan: Je lépe být připravený a pak čekat na vakcínu než mít vakcínu a pak čekat na ty plány. V Německu to fungovalo tímto způsobem. Pánové, pojďme se teď vrátit o rok zpátky. Poslední Události, komentáře roku 2019. Malá připomínka.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Dobrý večer. Právě začaly Události, komentáře. Dnes vás vítá Světlana Witowská.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
A Jakub Železný. A tady je naše nabídka posledního vydání Událostí, komentářů letošního roku.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Sucho, kůrovcová kalamita, vymírající hmyz, ptactvo. Důsledky klimatických změn vidí Češi na vlastní oči. A co dál? Nedostatek potravin, kolaps společnosti, masivní migrace, války. Jaký bude rok 2020? Naše první téma s klimatologem a ministrem.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Spor o výklad dějin. Invaze v srpnu 1968. Generálové Koněv a Vlasov. Pomníky rudoarmějců. Mezi Českem a Ruskem létají ostrá slova o interpretaci historických událostí. Okomentujeme.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Nová kosmická loď Boeing poprvé odstartovala z Mysu Canaveral na cestu do kosmu. Objevily se ale komplikace, co konkrétně, i to řekneme.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Ponocný nebo lampář jako dávno zapomenuté profese. Omyl - obě ještě existují. Na závěr přivítáme lampáře z Prahy a pomocného z Plzně.

Michal KUBAL, moderátor:
Sucho, kůrovec, Koněv, ponocný. Pane předsedo, zní to jako zprávy z jiného světa teď, když se bavíme na konci roku 2020?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Já se, pane redaktore, velmi omlouvám, opravdu to nedělám, ale já se musím vrátit k tomu, co říkal pan hejtman...

Michal KUBAL, moderátor:
Dneska zlobíte, dneska opravdu zlobíte oba dva. Dobře, dobře, ano, pojďme k tomu.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Já vím. Ale jestli opravdu někdo říká, že 6 měsíců, co se bude očkovat, tady byl nouzový stav, to znamená stav, kdy k vám někdo může přijít do firmy a půjčit váš stavební stroj nebo přijít někam vás odvelet a vaše děti odvézt někam jinam, jenom kvůli tomu, že někdo nedokázal naplánovat očkování, tak jsme prostě úplně v jiné zemi než ty, které by měly fungovat ve střední Evropě. A dost. Vracím se k tomu suchu. A těm věcem, které jsou před námi. Ano, jsou před námi výzvy. Já si myslím, že dneska nám tenhle rok nám příroda jasně ukázala, že je silnější než my. A my bychom se podle toho měli chovat. Ten anděl strážný, co je za mnou tady na telčském morovém sloupu, ten nás nezachrání. My si musíme pomoci především sami a chovat se pokorně a chovat se zodpovědně. To je hlavní výzva pro ten rok 2021.

Michal KUBAL, moderátor:
To hlavní téma roku 2020 je jasné, ale v té covidové krizi objevilo se pro vás nějaké jiné subtéma, které pro vás bylo dominantní, které si odnesete jako ten symbol roku 2020?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Já jsem to řekl, omlouvám se, pokud to nebylo srozumitelné. Příroda je silnější než člověk. A my bychom to měli brát s pokorou. Druhá věc, která je pro mě jasná, žádný strom neroste do nebe. A žádný růst není nezastavitelný. A nejsme Best in covid, měli bychom být pokornými lidmi, kteří vědí, že po nějakých letech blahobytu přijdou i doby těžké, a měli bychom na to být připraveni a měli bychom to umět přijmout a chovat se potom zodpovědně a v případě, když je to potřeba, taky spolupracovat, i když jsme každý odjinud a jsme třeba političtí soupeři. A to je podle mě hlavní zpráva roku 2020 pro rok 2021. Já to tady říkám, protože taky se dnes a denně mezi lidmi pohybuji. A pokud dneska máme nějaké problémy a spousta lidí má problémy existenční, tak bychom se měli jimi zabývat jako první věcí, a ne tím, kdo co kdy udělal, komu a kdo co mu kdo připravil a kdo koho jak a kdy obelhal. To jsou věci, které bychom měli v tuhle chvíli ty politické hrátky pominout a měli bychom se skutečně starat o to, abychom to tady všechno zvládli, neboť to je jediná možnost, nebo to je potom nejpravděpodobnější, že to dokážeme. Všechny ostatní možnosti a ty hádky nepřispějí tomu, abychom tu situaci zvládli, protože nás oslabují. To je ta hlavní zpráva.

Michal KUBAL, moderátor:
Pane hejtmane, pro vás nejvýraznější motiv koronavirové krize.

Ivo VONDRÁK, hejtman Moravskoslezského kraje /ANO/:
Já si myslím, tady zareaguji, že je dobrá zpráva, že nikdo nikomu žádný stavební stroj neodvezl. Ale vrátím se, já bych se vrátil k věcné diskuzi. Já bych chtěl říct, a to je velmi důležité, víte, to je, Arthur Schopenhauer říkával: Člověk může dělat, co chce, ale nesmí chtít, co chce. A kdybychom se tímto všichni řídili, tak možná nepotřebujeme ani Parlament a Senát. Ale to je, prosím vás idealistická představa. Takže vraťme se k tomu, co jsme se bavili. Já si myslím, že tenhle rok ukázal jednu velkou věc, že jsme schopni se zmobilizovat. Víte, já jsem nesmírně vděčný za ty zdravotníky, za záchranáře, za hasiče, za policisty, ale i za ty dobrovolníky, kteří s tím pomáhali. A na druhou stranu se ukázalo, že v podstatě jsou situace, kdy nedokážeme ani takto zmobilizováni se vlastně postavit takovým problémům, jako je šíření epidemie, pandemie. Prostě jsme si zvykli na nějaký pohodlný život a najednou ten život je úplně vykořeněný. Takže si myslím, že je třeba si uvědomit, že ta pokora, která tady zazněla ze strany pana předsedy, já ji naprosto respektuji, já si myslím, že je třeba si uvědomit, že bychom měli dát stranou nesnášenlivost, měli dát stranou právě ty spory, které jsou mnohdy malicherné, a říci, co s tím uděláme. Před námi je rok 21. Jediná cesta, jak skutečně můžeme porazit to, co se kolem nás děje, je právě ona vakcinace. Je neuvěřitelné, jak rychle dokázaly technologické firmy připravit tyto vakcíny úplně nového typu, myslím si, že to je úspěch vědy. A myslím si, že úspěch vědy je i to, že dokážeme dneska překonat takovou tu izolaci, která je nesena společně s epidemií. To znamená, jsme schopni využívat digitální technologie, jsme schopni spolu komunikovat, jsme schopni prodávat, přenášejí se divadelní představení, pořádají se koncerty. Nicméně všichni si uvědomujeme taky jednu věc, že prostě je to něco stále nedokonalého, že před námi stojí celá řada výzev. Takže já to vnímám vždycky tak a každou krizi, že je to pro nás do budoucna výzva, jak to celé udělat tak, abychom nebyli překvapeni, abychom se s tím dokázali vypořádat, abychom nemuseli řešit ty problémy, které teď řešíme.

Michal KUBAL, moderátor:
Ještě pohled do budoucna. Rok 2021. Čekají nás zásadní volby, které určí směřování země na další 4 roky. Co bude tím podle vás tím klíčovým motivem roku 2021? Bude to právě politická situace, předvolební souboj před sněmovními volbami, anebo to stále bude boj s covidem?

Ivo VONDRÁK, hejtman Moravskoslezského kraje /ANO/:
Jestli je to otázka na mě...

Michal KUBAL, moderátor:
Ano, ano.

Ivo VONDRÁK, hejtman Moravskoslezského kraje /ANO/:
Já si myslím, že ano, děkuji. Já si myslím, že boj s covidem zcela určitě bude zásadní. Vůbec bych nepodceňoval onu vakcinaci. Myslím, že to bude logisticky velmi náročné. Proto a s tím já souhlasím, Němci prostě se dokázali na to připravit lépe než my, ale prostě takoví už jsou Němci. Takže jako klobouk dolů a já vždycky jsem člověk, který systematicky tyto věci prosazuje, tak budu jenom rád, když něco budeme mít taky takového. Ale myslím si, že se ukáže také to, co se teď schválilo v rámci daňového balíčku. To znamená, zdali budeme schopni oživit ekonomiku. Já jsem v tomto optimista. Já jsem optimista, protože lidé jsou svým způsobem natěšení na to, aby začali žít, aby prostě začali chodit do těch restaurací, barů, aby se začali bavit, začali cestovat, myslím si, že to bude evokovat i takovou tu tvůrčí práci technologických firem. Takže já si myslím, že do jisté míry to vnímám jako, že to je šance. Ale ještě jednou to zdůrazním, ta šance bude implikována tím, jak dokážeme prostě zajistit vakcinaci a zdali, a to si musíme také říct na rovinu, zdali ta vakcinace skutečně zabere na 100 %, protože pokud se to bude táhnout další roky, tak samozřejmě to bude velký problém.

Michal KUBAL, moderátor:
Pane předsedo Vystrčile, podobná otázka. Opozice dlouho čeká na to, až se naskytne příležitost znovu vstoupit do Strakovy akademie, znovu sestavit vládu. Vidíte vy jako dominující prvek nebo dominující téma toho roku 2021 právě ten politický souboj o Sněmovnu, anebo si myslíte, že koronavirová krize nadále bude tím hlavním, co bude určovat naše životy a naše uvažování a bude zaobírat většinu našich myšlenek?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Já si myslím, že klíčové bude to, zda například politická reprezentace, ale nakonec i jiné reprezentace na úrovni krajské či komunální dokáží získat důvěru lidí, protože ta důvěra je otřesená a z hlediska například řízení boje proti koronaviru byla vládou prohospodařena. A ten rok 2021 vlastně bude v tomto smyslu zápasem nebo bojem o důvěru. A pokud se podaří to, že lidé uvěří tomu, že je možné, abychom společně dokázali ty výzvy, které jsou před námi, ať je to koronavirová krize, nebo ať je to nový daňový systém, zvládnout, tak potom se to podaří. Ale pokud my tu důvěru nezískáme a oni znovu uvidí, že se jim lže nebo že se řekne A a potom je to B nebo že v tom řízení je chaos, tak se může stát, že ty situace nezvládneme dobře a bude nás to stát mnoho sil, abychom se z toho potom dostali, a to jak a ztráty po té ekonomické stránce, ale i po té stránce sociální a vztahové může dojít k velkým škodám, a to bych byl velmi nerad. Takže je před námi velký úkol získat nazpátek důvěru. A já si myslím, že ten, kdo jí bude mít nejvíce, by tady potom v tom roce 2021 měl vládnout. A o tom budou také ty volby v roce 2021.

Michal KUBAL, moderátor:
Pánové, děkuji za váš čas. Přeju, ať ten rok 2021 pro nás všechny je lepší než rok 2020.

Ivo VONDRÁK, hejtman Moravskoslezského kraje /ANO/:
Děkujeme a přeji krásné Vánoce.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Šťastný nový rok a hezké Vánoce všem.


 

Miloš Vystrčil

předseda Senátu PČR
místopředseda strany