20. května 2020

CNN Prima News K věci: Některé věci si Hrad zkrátka nechává pro sebe

(CNN Prima News) „Spíše než jako tlak to vnímám jako vměšování do vnitřních záležitostí České republiky a její svébytné zahraniční politiky.“ Těmito slovy popsal předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) údajné tlaky ze strany Číny ohledně zrušení své plánované cesty na Tchaj-wan. Jeho schůzka s Milošem Zemanem k tomuto tématu podle něj byla korektní, žádnou averzi prý necítil. Šéf Senátu to uvedl v pořadu CNN Prima NEWS K věci.

Celý rozhovor s Milošem Vystrčilem můžete zhlédnout na CNN Prima News.

Moderátorku Marii Bastlovou zajímaly konkrétní případy týkající se nátlaku Číny na jeho osobu. „Tak to bylo jednak upozornění mého ředitele kanceláře, abych již více nevystupoval v médiích. Pak to bylo upozornění, že si nepřejí, abych se nechal fotit s tchajwanskou vlajkou. A vyvrcholilo to tím, že mi vzkázali přes ředitele kanceláře, abych negratuloval tchajwanské prezidentce v rámci inaugurace, protože by to mohlo být pro Českou republiku nedobré,“ uvedl Vystrčil.

Myslím si, že úkolem předsedy českého Senátu je chránit naši svébytnost, suverenitu, samostatnost a nezávislost. A to se snažím činit.

„V tuto chvíli je důležité, abychom byli připraveni a tomuto tlaku nepodlehli. A já znovu říkám, že dle mého názoru je český Senát zárukou toho, že se tak nestane,“
uvedl.

Schůzka s prezidentem byla korektní

Marie Bastlová se vrátila také k úterní schůzce s prezidentem Milošem Zemanem. „Víme, že jsou tady dva ústavní činitelé, kteří mají rozdílný názor, jak vnímat obsah čínského dokumentu a řekněme osud čínského dokumentu z hlediska toho, kdy dorazil na Hrad a kdy byl předán předsedovi Senátu Jaroslavu Kuberovi,“ uvedl šéf Senátu.

Uvedl také, že mu prezident cestu na Tchaj-wan nedoporučil, což zdůvodňoval ekonomickými zájmy ČR. Na to Vystrčil podle svých slov argumentoval, že „máme ekonomické zájmy minimálně stejně velké, možná i větší na Tchaj-wanu.“ V tomto názoru se neshodli. „V tuto chvíli bohužel chování Čínské lidové republiky spíše způsobuje, že mi ta cesta připadá více a více reálnější,“ sdělil k pravděpodobnosti svého možného budoucího letu. Chtěl by pro něj však mít co největší podporu v Senátu.

Vystrčil rovněž dodal, že schůzka s prezidentem byla korektní. „Myslím si, že oba jsme s tím druhým partnerem jednali nebo se vyjadřovali velmi slušně. Kromě toho, že jsme se na některých věcech neshodli, což se prostě mezi politiky a v politice stává, tak jsem tam necítil žádný problém ani žádnou averzi,“ řekl.

Některé věci si zkrátka Hrad nechává pro sebe

„Některé věci si Hrad zkrátka nechává pro sebe. Buď se s tím smíříme, anebo se budeme snažit zjistit, jak to bylo. Já jsem příznivcem té druhé varianty s tím, že upozorňuji, že někdy to není možné, protože na to nemáte pravomoci," uvedl Vystrčil s odkazem na kauzu čínského dopisu Jaroslavu Kuberovi.

„Pokud pan prezident má možnost oznámit to jméno až na poslední chvíli, to že tak činí, je charakteristika jeho práce a práce jeho týmu a naším úkolem je si to pamatovat a případně si z toho vyvozovat nějaké závěry. To je všechno. Jinak je to jeho právo a nelze to zpochybňovat ani nijak napadat z hlediska toho, že by překračoval svoje kompetence, nebo se choval způsobem, kterým se chovat nemůže,“ uvedl šéf Senátu ohledně středečního jmenování předsedy Nejvyššího soudu, jehož jméno prezident do poslední chvíle tajil.

Miloš Vystrčil

předseda Senátu PČR
místopředseda strany