13. května 2020

Ranní interview ČRo: Chceme EET buď zcela zrušit, nebo zařídit delší odklad

(Radiožurnál) Senátoři dnes rozhodnou o dalších zákonech, které mají zmírnit dopady koronaviru. Na programu mají třeba vládní návrh na pozastavení EET do konce letošního roku nebo podporu pro pořadatele kulturních akcí. Jak upozorňuje předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), senátoři budou v předložených zákonech navrhovat určité změny. „První změna se týká kompenzačního bonusu pro malé s. r. o., druhá se týká EET,“ popisuje. O jaké konkrétní změny se jedná? Poslechněte si celý rozhovor.

Celý rozhohovor Milošem Vystrčilem si můžete poslechnout na ČRo - Radiožurnál.

Jiří CHUM, moderátor:
Je 13. května a
senátoři dnes rozhodnou o dalších 5 zákonech, které mají zmírnit dopady koronaviru. Na programu mají třeba vládní návrh na pozastavení elektronické evidence tržeb do konce letošního roku. Co dalšího ještě senátoři posoudí, o tom budeme mluvit teď ve vysílání. Hezké ráno.

redaktorka:
Hezké ráno.
Senátoři mají na programu třeba podporu pro pořadatele kulturních akcí, ti by podle návrhu ministerstva kultury mohli zákazníkům za zrušené koncerty vracet místo peněz poukazy na náhradní koncerty nebo představení. Pokud by lidé trvali na vrácení peněz, dostali by je po uplynutí ochranné doby příští rok v listopadu. Podobný princip už platí pro cestovní kanceláře a zakoupené zájezdy. Senát rozhodne taky o jednorázovém příspěvku 500 Kč denně pro malé společnosti s ručením omezeným.

Jiří CHUM, moderátor:
Já už vítám ve vysílání předsedu horní komory
parlamentu a šéfa senátorského klubu ODS Miloše Vystrčila. Hezké ráno.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Hezké ráno.

Jiří CHUM, moderátor:
Podpoří váš klub tyto vládní zákony, o kterých byla řeč, nebo navrhnete nějaké úpravy, protože například hospodářský výbor určité změny doporučil. Tak jak to tedy bude?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
My ve většině případů ten princip těch změn podporujeme, pokud se ptáte na některé změny, které budeme navrhovat, tak to přichází v úvahu zejména u dvou zákonů, ten první se týká kompenzačního bonusu, kde my teda velmi podporujeme to, aby byly podpořeny vlastně i fyzické osoby, které jsou společníky různých společností s ručením omezením. Na druhé straně je to konstruováno celé tak, že toho vyplácení kompenzačního bonusu významně snižuje příjmy obcí a krajů a my proto budeme zřejmě navrhovat doprovodné usnesení, ve kterém budeme žádat vládu, aby ty ušlé příjmy krajům a obcím kompenzovala, protože my si myslíme, že už tak obce a kraje budou významně poníženy z hlediska jejich příjmů v tomto roce 2020. A pokud nebudou dobře fungovat, tak samozřejmě se to projeví v té hospodářské recesi a v kvalitě života občanů v obcích a v krajích. To znamená první naše výhrada, která bude zřejmě formou doplňujícího usnesení, bude k tomu, aby stát myslel i na obce a kraje, které jsou také tou krizí postiženy. A ta druhá se týká elektronické evidence tržeb, kde bychom my velmi rádi uvítali, kdyby elektronická evidence tržeb by buď byla úplně zrušená, anebo ten odklad byl delší než do konce roku 2020.

Jiří CHUM, moderátor:
Prezident Miloš Zeman minulý týden ČTK řekl, že se s vámi sejde kvůli takzvanému čínskému dopisu bývalému předsedovi
Senátu Jaroslavu Kuberovi, už je známý termín té schůzky, příští úterý. Tak jaká máte od toho jednání očekávání?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Já pokračuji v tom, co jsem slíbil, a to je, že po tom setkání nejvyšších ústavních činitelů se sejdu i s ministrem zahraničních věcí, se kterým jsem mluvil včera a také s panem prezidentem, kde se sejdeme toho 19. května, jak jste říkal, abych s nimi probral podrobnosti, které souvisejí vlastně s úmrtím
Jaroslava Kubery a s tím čínským dopisem nebo dokumentem, je jedno, jak mu budeme říkat. A budu chtít vědět od pana prezidenta, zda skutečně není možné, aby se podrobněji vysvětlila ta cesta toho dokumentu, řekněme, do prezidentské kanceláře a z prezidentské kanceláře potom k Jaroslavu Kuberovi. A budu se s ním chtít také bavit o obsahu toho dokumentu a o tom, zda skutečně ten obsah dokumentů a zejména potom reakce české strany na ten dokument a jeho obsah byla adekvátní, jak to dopadne, se uvidí po té schůzce.

Jiří CHUM, moderátor:
Osobně očekáváte, že by pan prezident objasnil některé nejasnosti kolem toho dopisu?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Já hlavně očekávám, že si budeme moci popovídat z očí do očí, že si budeme otevřeně moci říci své názory a argumentovat. A do jaké míry potom bude pan prezident naslouchat mým argumentům, já jeho budu poslouchat pozorně, se teprve uvidí. Samozřejmě naděje umírá poslední, tak uvidíme.

Jiří CHUM, moderátor:
Předseda horní komory
parlamentu a šéf senátorského klubu ODS Miloš Vystrčil byl hostem Ranního interview Radiožurnálu. Děkuju vám za to, budeme se ptát, až se sejdete. Na shledanou.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Na shledanou. Děkuju za pozvání.

Miloš Vystrčil

předseda Senátu PČR
místopředseda strany