30. března 2020

ODS: Babiš nám dává za pravdu, krizovými procesy se měl od začátku řídit, ne je upravovat

(www.ods.cz) Občanští demokraté vítají, že by měl v čele krizového štábu usednout ministr vnitra, kritizují ale, že se tak nestalo už při jeho zřízení.

„Andrej Babiš nám dal za pravdu v tom, co říkáme už několik týdnů. Bohužel pozdě. Stát je na krize dobře připraven, jen je třeba řídit se pravidly pro zvládnutí mimořádných situací a nepředvádět populistické divadlo a mikromanagement. Krizový štáb měl být svolán mnohem dříve, jak jsme požadovali, v jeho čele měl být ministr vnitra už od počátku. Krizové řízení je systémově nachystáno tak, aby se spustilo v okamžiku krize a hned fungovalo. Svévolným a chaotickým rozhodováním premiéra jsme ztratili mnoho cenného času, např. při opatřování ochranných pomůcek,“ říká předseda ODS Petr Fiala.

„V Senátu jsem o podivných a narychlo učiněných změnách statutu krizového štábu mluvil už před více než deseti dny. Tím, že se stal předsedou štábu pan náměstek Prymula, došlo v některých ohledech k tomu, že se nabouraly velmi dobře nastavené krizové procesy a krizový štáb nemohl fungovat v takovém rámci, pro který je dlouhodobě nastaven. Jsem rád, že na to konečně přišli i členové vlády. Bohužel se tak ale stalo se zpožděním,“ říká předseda Senátu Miloš Vystrčil.