24. března 2020

Nepravý Andrej Babiš promluvil. Napravoval selhání prezidenta

(FORUM 24) Před několika dny promluvil k národu Miloš Zeman. Zkazil to a premiérovi propagandisté zahlédli příležitost pro svého šéfa. Bylo oznámeno jeho televizní vystoupení. V situaci, kdy jedna vládní tiskovka stíhá druhou a předseda vlády již opustil jakékoli mantinely srozumitelné češtiny, to byla výzva. Ale klid, pojistili si vše.

1) Nebylo to naživo, v tom se premiér od prezidenta inspiroval. Předtočením se všechny technické a formální chyby eliminují.

2) To, co premiér řekl, bylo sumářem již publikovaných úvah u nás i v projevech zahraničních představitelů. Evidentní byla snaha využít prezidentova selhání a ukázat na sebe. Vyznívalo to jako „prezident je čučkař“. Několik příkladů:

• Prezident zapomene na naše zdravotníky a spoustu dalších obětavých lidí, premiér to „napravuje“.
  • Prezident se „naveze“ do umělců, premiér je pochválí.
  • Prezident uraženě nevystoupí s projevem ve veřejnoprávní televizi, premiérovi píáristé zařídí přenos ve všech největších televizích najednou.

3) Nebyla to autentická slova či myšlenky předsedy vlády. Pravý Andrej Babiš je ten, kterého vidíme na tiskovkách. V projevu jsme slyšeli nepravého Andreje Babiše. Někdo mu řeč napsal, on ji přečetl. Kvůli opisování od jiných musela z vlády odejít Taťána Malá a další. U premiéra vydávání cizí práce za vlastní nevadí. Sám sebe z vlády za to jistě nevyhodí. „Tak nám alespoň řekněte, kdo to psal, nebuďte tak slušnej, pane premiére! Jméno!“

4) Chtěla bych, aby pozdravil všechny nemocné a nešťastné rodiny mrtvých i za našimi hranicemi. Jde o obyčejnou lidskou sounáležitost. Nejsme na světě sami.

5) Čekala jsem na ujištění, že budeme přesouvat naši orientaci z Číny a podpoříme co nejvíce domácích výrobců ochranných pomůcek. A nejenom je. Mohou se tak vytvořit pracovní místa a ekonomický profit nepůjde za čínskou zeď. Chtěla bych slyšet, proč nesmí lihovar Žufánek vyrábět dezinfekci. Protože není z holdingu?

6) Nejdůležitější na závěr:
Potřebovali jsme závazně slyšet, kdy už konečně budou ochráněni zdravotníci na všech úrovních. Je děsivé, že právě oni, bez kterých se nikdo z nás neobejde, řádně vybaveni nejsou. Bez nich to fakt nezvládneme! Slibů už slyšeli spoustu.

Komentář vyšel na serveru Forum24.cz.

Miroslava Němcová

poslankyně PČR