25. února 2020

Kdyby Babiš zvítězil v Senátu, možná byste se divili, co by se dělo

(Hospodářské noviny) Nový předseda Senátu Miloš Vystrčil není typickým zástupcem ODS. Sám o sobě prohlašuje, že je proevropský. Na rozdíl od řady svých kolegů nepopírá klimatické změny a chce občanské demokraty přimět, aby poprvé za dobu své existence podpořili detailní plán, jak chránit vodu, klima i půdu. Po svém předchůdci ale přebírá i tak kontroverzní téma, jako je návštěva Tchaj-wanu.

Říkáte, že o této návštěvě se rozhodnete po poradě s odborníky. Už jste se poradil?

S jednáními jsem začal ihned po svém zvolení a již nyní je zřejmé, že jich nebude málo. Vše se navíc komplikuje výhrůžným obsahem dopisu z čínské ambasády včetně jeho velmi neobvyklého doručení do Senátu (prostřednictvím Hradu, pozn. red.). I proto považuji za velmi důležité setkání s místopředsedy Senátu a předsedy senátorských klubů, které jsem svolal na dnešek. Zásadní pro mě bude i výsledek setkání čtyř nejvyšších ústavních činitelů v první polovině března.

Váš předchůdce Jaroslav Kubera se rozhodl na Tchaj-wan jet. Konzultoval s vámi toto rozhodnutí?

Hovořili jsme o tom jen spoře v tom smyslu, že když se rozhodl jet, v žádném případě nebudu vystupovat proti takové cestě. Byl jsem předseda senátorského klubu a mou povinností bylo hájit svého předsedu. Těch situací, kdy jsem na různých fórech Jaroslava Kuberu hájil, bylo víc.

Svěřoval se vám s osobními dilematy i ohledně této mise?

Takové věci nedělal. Nebyl jsem jeho rodinný přítel, se kterým si kdysi hrál na písku a jeden druhého tahal z bryndy.

Když jste bývalého kolegu hájil, byl jste vždy přesvědčen, že má pravdu?

Hájil jsem ho, současně jsem ale vždy netvrdil, že je dobře, co udělal. Vedli jsme spolu například velmi zásadní debaty o tom, jestli je rozumné, když opakuje, že kouření prospívá zdraví. Petr Pithart o něm jednou řekl: On to přehání, protože všichni víme, že to přehání, a tím pádem pochopíme, že tím upozorňuje na regulace a omezování svobody. Díky tomu bylo jeho chování akceptovatelné, byť třeba u Vystrčila by akceptovatelné nebylo. Hájil jsem ho, protože byl svůj, dokázal lidi zaujmout a spousta z nich ho milovala. Měli bychom být vděční za takového politika.

Po volbě jste řekl, že vaším cílem je zviditelnění Senátu. To se ale zatím nikomu nepovedlo. Co s tím?

Nejprve si dáte cíl, pak ho zkusíte naplnit. Je třeba vysvětlovat roli Senátu, k čemu slouží a proč horní komora vznikla. Když žijete v demokracii, kde je klídek a nikdo se nepokusí o zákaz svobody shromažďování a slova, neprojeví se Senát jako instituce, která tomu může zabránit. Kdyby v naší zemi dlouho nehořelo, mohlo by to teoreticky vést k myšlence, že hasiče nepotřebujete. A to je kravina. Když nějaký extrapopulista přesvědčí lidi, že je dobře, aby jim neomezeně vládl a zrušil svobody, musí mu to odsouhlasit Senát. Ale v době, kdy by takový politik kandidoval, volili by lidé jen třetinu Senátu, dvě třetiny tedy zůstanou stejné a ty nepřipustí, aby došlo v daný okamžik k ústavní změně, která rozkolísá náš demokratický systém. Celý Senát se zkrátka nezmění v okamžiku, kdy daný populista díky svému charismatu, výřečnosti, penězům, vlastnictví médií přesvědčí voliče.

Evidentně mluvíte o Andreji Babišovi. Ten ale vítězí už skoro šest let.

To není úplně pravda, protože v Senátu nevítězí. Kdyby vítězil v Senátu, možná byste se divili, co by se dělo. Proč nyní nedává návrhy na ústavní změny? Protože by mu neprošly.

Co by se mohlo dít?

Mohl by společně s SPD a komunisty zkoušet měnit ústavu.

Jak by to mohl zkoušet?

Nechci spekulovat. Ani neříkám, že by to dělal, protože on by jistě prohlásil, že to není pravda a jde jen o štěkání Senátu, který je k ničemu. Tvrdím ale, že samotná existence Senátu způsobuje, že demokracie je stabilní a přes všechny věci, které se nám nelíbí, úspěšná.

Nepomohlo by ODS, kdyby měla více lidí, jako je Pavel Novotný? Dnes nejprve musíte voliče zaujmout emocí, což dokáže starosta Řeporyjí a uměl to i Kubera, a až pak voličům sdělíte obsah politiky.

Potřebovali bychom lidi, jako je Jaroslav Kubera, ale nemyslím si, že lidi, jako je Pavel Novotný.

Není problém vašeho předsedy Petra Fialy, že není pro voliče „dost sexy“ a nevyvolá emoce?

Takové hodnocení je vůči němu nespravedlivé, ale nemá cenu to rozebírat, protože v politice nezáleží na tom, jestli to je nespravedlivé. Platí, jak lidé situaci vnímají. Vždy je však potřeba, aby člověk hledal chybu v sobě.

Má takovou sebereflexi i Petr Fiala?

Nevím.

Znáte ho léta. Asi máte nějaký názor. Jaký?

Určitě ho řeknu Petru Fialovi a nebudu ho říkat tady. Dnes není přáno sluchu lidem, kteří jsou slušní i konstruktivní a jsou zvyklí argumentovat, aniž by dělali divadlo, o jakém jste hovořili. Pak se může stát, že někteří politici na to doplácí.

Může v takové atmosféře vytáhnout ODS výše?

Ano. Ale je to o trpělivosti.

Na vašem kongresu přece znělo „vyhrajeme příští volby“. Je to reálné, nebo to byla jen rétorika?

V některých případech se to dělá – zejména v okamžiku, kdy jste na fotbalových zápasech. Lidé fandí „hoši, do toho“, a vítězné slogany se dokonce zpívají, přestože mužstvo prohrává tři nula. A tohoto typu je kongres. A pak jsou realistické rozhovory, kde se o tom vážně bavíme. Jestli volby vyhrajeme, nyní neumím říci. Udělám ale vše, aby se tak stalo.

Lidé v Senátu o vás říkají, že jste pracovitý, ale navenek nejste výrazný. Není však úkolem politika předkládat obtížná témata voličům srozumitelněji?

Uvedu příklad. Je kongres ODS, kde vystoupí europoslanec Saša Vondra. Řekne projev, kde má asi deset potlesků a na konci jmenuje své vize – všichni přitom víme, jak jsou reálné. Po něm vystoupí Vystrčil, má dvanáct potlesků, přestože říká lidem, že musí pracovat a že je potřeba chránit životní prostředí. Nakonec dostane pouze o 11 hlasů méně než Vondra, ale v novinách je jen Vondra.

Jako novinář byste psal o politikovi, který říká, že je potřeba pracovat a chránit životní prostředí, když druhý říká, že chce postavit protiletadlovou základnu?

Tak jste si měli poslechnout, co jsem říkal. Vůbec se ale necítím ublíženě, ani jsem nečekal, že to bude jinak, připadá mi to však spektakulární. Prohlásil jsem, že musíme chránit půdu, vodu, lesy, klima, a nikdo se nedivil. To není zajímavé, že ODS teď přijala takový program? Mí voliči na Vysočině mi rozumějí.

Na rozdíl od jiných kolegů z ODS deklarujete, že klima se vlivem člověka mění. Hodně vašich členů na tato prohlášení reaguje podrážděně.

U našich voličů je to populární téma. Naši příznivci i řadoví členové ODS se chovají k životnímu prostředí šetrně, zhasínají, když opustí místnost, třídí odpad… Šetrné chování k životnímu prostředí je jednoznačně konzervativní téma. Jaroslav Kubera byl člověk, který se choval velmi ekologicky, zhasínal, nikdy nepil vodu z PET lahve. Měl doma velkou zahradu s desítkami druhů kytek a sedmnácti ptačími budkami. Také Jan Zahradník je s přírodou sžitý.

Proč tedy kolegové kritizují ekologické aktivity? Chtějí tím odradit voliče?

Říkám jim to.

A jak to vysvětlují?

Podiví se, co zastánci ekologie povídají, že podle nich o přírodě nic nevědí a nikdy v ní nebyli. To je rozčiluje.

Jak vám pak voliči mohou důvěřovat?

Snažím se to změnit.

Jak na vás působí ohlas kolem Grety Thunbergové? Souhlasíte s tím, co říká?

Nezabývám se tím. Řeším, co dělat, abychom měli dostatek pitné vody. Právě připravujeme programy na ochranu vody, půdy, ovzduší, ochranu a obnovu lesů a nakonec ještě klima a energetiku. Změny jsem začal chystat asi před devíti měsíci, musel jsem napřed zjistit, jaký je stav, projít všechny programy ODS, přečíst stovky stránek koncepcí EU a Česka. Do konce června bychom měli mít kompletní ekologický program ODS hotový.

Jaké to bylo čtení, když jste si procházel ekologické programy ODS?

Jednoduché. Nic tam není, samé kecy, fráze. Výjimkou byla Modrá kniha, kde byly docela zajímavé věci a statistiky.

V minulosti jste byl hejtmanem Vysočiny. Setkal jste se tehdy s Milošem Zemanem?

Ano. Miloš Zeman mi v té době připadal moudrý. Můj tehdejší tajemník Jan Kaleta kouřil, tak jsme mu vždycky dali cigaretu, oni společně kouřili, povídali jsme si o knížkách. Vydávali jsme totiž knihy o Vysočině a zároveň jsme se bavili, co by se v kraji mohlo udělat. Zeman zná dokonale tamní místopis a občas mě zkoušel. Znáte nejkratší pohoří na Vysočině? Ne? Na tom mě nachytal. Občas jsme mu donesli tlačenku. Politicky jsme měli jiné názory, ale nakonec jsme si potykali. Pak ale kandidoval na prezidenta, ujali se ho jiní hoši, ti si ho odvedli a naše komunikace skončila.

Ve čtvrtek jste se po letech osobně setkali při jmenování nového ústavního soudce. Jak myslíte, že to mezi vámi bude fungovat teď?

Viděli jsme se krátce, proto si dovolím zatím se zveřejňováním svých dojmů počkat. Nikdy jsem neměl problém v diskusi s kýmkoliv obhajovat svůj odlišný názor a nebýt při tom osobní. Pokud se tak stane při diskusi s prezidentem, bude spíše záležet na něm, jak to bude snášet.

Jako druhý nejvyšší ústavní činitel pro něj zase zajímavý budete. Počítáte, že vám staré kontakty pomohou při vyjednávání zahraniční politiky?

Můžeme si říkat věci otevřeně, ale je to můj dojem. Vždy se snažím hledat řešení. Jsem sice reprezentant ODS, ale v zahraniční politice na sobě mám dres České republiky a to je pro mě nejdůležitější.

A dres EU? Ten máte také?

Jsem proevropský politik. Některé věci EU dělá špatně, ale to neznamená, že nejsem proevropský.

Zavedl byste euro?

Ne, protože to pro nás není výhodné. Nesouvisí to ale s tím, jestli jsem, nebo nejsem proevropský.

(Autor: Kateřina Frouzová, Ondřej Leinert)

Miloš Vystrčil

předseda Senátu PČR
místopředseda strany