1. února 2019

20 minut Radiožurnálu: Je málo pravděpodobné, že ústavní žaloba bude podána úspěšně

(Radiožurnál) Senátoři z Klubu Senátor 21 oznámili, že sepisují ústavní žalobu na prezidenta. Jak se na jejich záměr dívá předseda senátorského klubu ODS Miloš Vystrčil? „Může být logické, že se někdo pokusí shromáždit veškeré možné kroky, které pan prezident činí, a nejsou úplně v souladu s ústavou. A teprve poté, co proběhne jejich analýza a případně i precizní argumentace, tak si myslím, že bychom se měli rozhodovat, zda to je, nebo není na ústavní žalobu,“ upozorňuje ve 20 minutách Radiožurnálu předseda senátorského klubu ODS Miloš Vystrčil.

Celý rozhovor s Milošem Vystrčilem si můžete poslechnout na ČRo Radiožurnál.

Něco jiného podle něj je, když se věc nelíbí, a něco jiného je, zda to je, nebo není na ústavní žalobu, která má pravidla daná článkem 65 Ústavy. „Mám pocit, že to, že ústavní žaloba bude podána úspěšně, je velmi málo pravděpodobné, bylo by k tomu potřeba 120 hlasů poslanců,“ uzavírá.

Kdo bude nový ústavní soudce?

Prezident Miloš Zeman přišel se jmenováním nového ústavního soudce, do Senátu posílá ke schválení jméno Aleše Gerlocha. Podle Vystrčila jde o dobrého kandidáta z hlediska erudice, na druhé straně má zájem o politiku. „Bude záležet na tom, jak se bude prezentovat při představení v našem senátorském klubu,“ říká Miloš Vystrčil.

Moderátorka Marie Bastlová zároveň připomíná, že Aleš Gerloch se v posledních měsících v různých právních otázkách několikrát spíše postavil na stranu Miloše Zemana. „Udělám všechno pro to, abych se vyvaroval předpojatosti,“ ubezpečuje Miloš Vystrčil.

 

Přepis rozhovoru:


Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Senát bude brzy rozhodovat o novém ústavním soudci. Prezident Miloš Zeman na pozici navrhl profesora Aleše Gerlocha. Jakou má v Senátu šanci, jak se horní komora postaví k chystané ústavní žalobě na prezidenta a kdo se stane novým zástupcem ombudsmana? Mým dnešním hostem je předseda senátorského klubu ODS Miloš Vystrčil, který je v našem studiu v Jihlavě. Dobrý den, pane senátore.

Miloš VYSTRČIL, předseda senátorského klubu a místopředseda strany /ODS/:
Hezký podvečer z Jihlavy.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Pane senátore, senátoři z klubu Senátor 21 tento týden oznámili, že sepisují ústavní žalobu na prezidenta, podporujete to vy osobně ten jejich záměr?

Miloš VYSTRČIL, předseda senátorského klubu a místopředseda strany /ODS/:
Já musím říci, že nikdo z klubu Senátorů 21 zatím nás přímo nekontaktoval, ani nám ten svůj plánovaný postup nesdělil. Všechny ty informace, které doposud mám, tak jsou z médií. Já osobně si myslím, že může být i logické, že se někdo pokusí shromáždit veškeré možné kroky, které pan prezident činí, a ony třeba nejsou úplně v souladu s ústavou a teprve poté, co proběhne jejich analýza a případně i jejich precizní argumentace, tak si myslím, že bychom se měli rozhodovat, zda to je nebo není na ústavní žalobu. A tím zároveň chci ještě říci, že to ale vůbec neznamená, že se nám poměrně hodně kroků pana prezidenta nelíbí. Ale něco jiného je, když se věc nelíbí a něco jiného je, zda to je nebo není na ústavní žalobu, která má nějaká přesná pravidla, která jsou dána tím článkem 65 ústavy.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Dobrá, ale chápu, že to úplně neodsuzujete, že uznáváte, že to je věc, o které se dá diskutovat, jestli tomu dobře rozumím.

Miloš VYSTRČIL, předseda senátorského klubu a místopředseda strany /ODS/:
Pochybnosti o tom, zda pan prezident někdy nepřekročil rámec ústavy, už zazněly několikrát, dokonce i z úst ústavních právníků, ať to bylo například v případě toho, jak vnutil v podstatě Poslanecké sněmovně Rusnokovu vládu nebo jak se stavěl k tomu odvolání Andreje Babiše, když mu to navrhoval bývalý pan premiér Sobotka. Takže pokud to někdo sepíše a precizně vyargumentuje, tak to je věc, kterou určitě já si se zájmem přečtu. Ale pokud bych měl dnes říci svůj názor, a tím neříkám, že se nezmění, tak zatím to vždycky bylo tak, že pan prezident přesně ví, co si ještě může dovolit a co už nikoliv. A pokud má něco rád, tak je, když se diskutuje a on pak zvítězí. A já mám pocit bohužel, že to že vůbec ta ústavní žaloba bude podána úspěšně, je velmi málo pravděpodobné, protože bylo by k tomu potřeba 120 hlasů poslanců a my víme, že ANO má 78 hlasů a s komunisty nebo s SPD je to rozhodně více než 80. A potom přestože bychom připustili, že nějakým zázrakem, a musel by to být zázrak, by se v Poslanecké sněmovně sehnalo 120 hlasů, které by umožnilo potom podání té ústavní žaloby, tak zase je otázkou, zda by skutečně bylo Ústavním soudem naznáno, že se jednalo buď o velezradu nebo hrubé porušení ústavy. Obě dvě ty věci, hlavně ta první je velmi nejistá, a pokud pan prezident zvítězí, tak to je přesně to, co já bych úplně nechtěl.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Pane senátore, ale pokud vy sám říkáte, že někdy se objevily situace, kdy i ústavní právníci připouštěli, že by se pan prezident mohl pohybovat na hraně ústavnosti, je to tedy situace, se kterou by senátoři měli něco dělat? A zajímá mě co? Protože my tady hovoříme o tom, vy tady říkáte: Počkám si, jak ta ústavní žaloba bude naformulována, pak se uvidí, jsem na to zvědav, ale zajímá mě, jestli to není i situace, kdy by senátoři měli převzít iniciativu, a nějak se k té situaci postavit.

Miloš VYSTRČIL, předseda senátorského klubu a místopředseda strany /ODS/:
Vy jste to řekla přesně. Já si ten přístup pana senátora Lásky dovedu představit jako jeden z možných přístupů. Shromáždit věci, které považuje za důvodné z hlediska možnosti jejich využití v případě ústavní žaloby proti prezidentu republiky, připravit precizní argumentaci, kterou my si prostudujeme a následně se rozhodneme, co dál, protože skutečně si myslím, že pokud se dělá tak vážná věc, nebo by se měla podávat, případně hlasovat o tak vážné věci, jako je ústavní žaloba proti prezidentu republiky, tak musíme mít ten podklad a nemůže to být tak, že já vám budu odpovídat, co udělám na základě toho, že pan senátor oznámil záměr podat nebo připravit ústavní žalobu. To si myslím, že by nebyl odpovědný přístup.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
S vědomím toho, že vy nejste právník, tak pan senátor Láska zmínil jako jednu z možných věcí, která by v té žalobě na prezidenta mohla být zmíněna, postoj prezidenta republiky ke zpravodajským službám, Bezpečnostní informační službě a tak dále, což je mimochodem věc, kdy i vy jste se bezpečnostních složek zastával, v momentě, kdy se staly terčem kritiky ze strany prezidenta Miloše Zemana. Umíte si představit, že v tomto bodě se mohl prezident Miloš Zeman dostat do sporu s ústavou, s právním pořádkem?

Miloš VYSTRČIL, předseda senátorského klubu a místopředseda strany /ODS/:
Ano, máte pravdu, já jsem se bezpečnostních složek zastával, a to proto, že si myslím, že pokud tak vysoký ústavní činitel jako je prezident, zpochybňuje činnost bezpečnostních složek, a to veřejně a bez předložení nějakých jasných důkazů, tak je to velmi špatný způsob chování a v podstatě bezprecedentní událost. Na druhé straně nejsem si přesto jistý, že se jedná o porušení, hrubé porušení ústavy. A tady zrovna v tomto případě bych si rád tu argumentaci, řekněme, i ústavních právníků přečetl, a přiznávám se, nejsem právník, nejsem ústavní právník a tudíž já nejsem schopen dneska rozhodnout o tom, zda tomu tak je nebo není, pokud bych to měl udělat s citem a použít tu zkušenost, kterou dneska jako člověk, který dlouhodobě s právem pracuje, díky tomu, že dělám řekněme osm let senátora, tak bych spíše řekl, že to nebude hrubé porušení ústavy, ale mohu se mýlit. Ústavní právníci to rozhodně vědí lépe a věřím, že ty argumenty třeba přinesou.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
S dovolením ještě jedna konkrétní věc by mě zajímala, a to je váš názor na kauzu ovlivňování nejvyšších ústavních činitelů ze strany prezidenta Miloše Zemana a jeho kancléře Vratislava Mynáře. Je to věc, která vás znepokojila, kterou je na místě řešit dále?

Miloš VYSTRČIL, předseda senátorského klubu a místopředseda strany /ODS/:
Pokud tomu tak bylo, tak je to pro mě, a už jsem to jednou říkal, nepřijatelné a velmi nevhodné chování jak ze strany pana prezidenta, tak ze strany pana Mynáře, ale tady už máme, tuším, usnesení podvýboru poslaneckého, který konstatoval, a myslím, že dokonce všemi hlasy, že nedošlo k ovlivňování soudů a jejich nezávislosti. Já jsem v tomto případě připraven to usnesení toho podvýboru akceptovat, protože zase je to i o tom soudci a zda on se nechá přemluvit. Co by se ale určitě nemělo dít, a zase je to z hlediska nějaké té politické kultury a v tomto případě řekněme i soudní kultury, aby docházelo při těch setkáních pana prezidenta nebo jím pověřených osob se soudci, a tam se vůbec o této věci debatovalo, už to, že se o ní debatuje, může potom způsobit dojem, že se někdo může snažit anebo by mohl mít i možnost ovlivnit ten soudní výrok. A to si myslím, že je samo o sobě nebezpečné, protože už to, že ta soudní moc se nebude jevit jako nezávislá, tak to ohrožuje důvěru lidí v tu soudní moc a ve spravedlivý proces, a to samotné ohrožení je už velmi nebezpečné z hlediska dalšího fungování společnosti jako celku bez ohledu na to, zda se tak skutečně dělo nebo ne.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Vnímáte tuto kauzu tak závažnou, aby byla impulsem pro sepsání ústavní žaloby na prezidenta?

Miloš VYSTRČIL, předseda senátorského klubu a místopředseda strany /ODS/:
Pokud by to byla tato jednotlivost, tak i na základě toho usnesení podvýboru spíše nikoliv. Ale jak jsem já pochopil, senátor Láska chce shromáždit těch věcí více. A tady už se začínám opakovat, omlouvám se, je potřeba opravdu počkat na to, jak ta argumentace bude vypadat včetně toho zdůvodnění.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Prezident Miloš Zeman přišel s návrhem na jmenování nového ústavního soudce. Do Senátu vám posílá ke schválení jméno profesora Aleše Gerlocha. Pane senátore, je to podle vás dobrý kandidát?

Miloš VYSTRČIL, předseda senátorského klubu a místopředseda strany /ODS/:
Aleš Gerloch je vedoucí katedry teorie práva a vedoucí katedry ústavního práva, prorektor. To znamená, z hlediska jeho erudice se jeví býti, bych řekl, dobrým kandidátem. Na druhé straně, co se týká jeho činnosti, tak o politiku má poměrně zájem. Nedávno kandidoval i do Senátu. Já za sebe v tuto chvíli nejsem rozhodnut, jak se k té vlastní volbě postavím. Zase to bude záležet ještě na tom, jakým způsobem se Aleš Gerloch bude třeba prezentovat i při představení v našem senátorském klubu. My si pravidelně všechny kandidáty na ústavní soudce zveme, aby řekli, že svůj názor na to, jak by ten Ústavní soud měl fungovat, a co si myslí, že je pro naši soudní soustavu podstatné, a potom se definitivně rozhodovat. Nerad bych teď říkal dopředu nějaký názor nebo nějaké své vyjádření, aniž bych ještě měl možnost té debaty, respektive toho setkání s panem profesorem Gerlochem.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
A tušíte třeba v tuto chvíli, na co byste se chtěl pana profesora Gerlocha ptát, co vás od něj bude zajímat vzhledem k té možné funkci ústavního soudce?

Miloš VYSTRČIL, předseda senátorského klubu a místopředseda strany /ODS/:
Přiznám se, že jsem o tom přemýšlel a ještě si formulaci těch otázek dobře rozmyslím, ale budu se ho ptát i na to, o čem jsme se bavili v tom prvním tématu. To znamená, co si myslí o některých krocích pana prezidenta z hlediska ohrožení nezávislosti soudů a bude mě velmi zajímat, jak odpoví.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Já se vás tak trochu i na to ptám, protože pan profesor Aleš Gerloch v posledních měsících se řekněme v různých právních otázkách několikrát postavil spíše na stranu prezidenta Miloše Zemana nebo poskytoval takové právní odpovědi, právní analýzy, které spíše podporovaly stanovisko prezidenta Miloše Zemana, tak jestli v tuto chvíli, kdy se bavíme o kauze možného ovlivňování soudců, je právě on vhodný kandidát, jestli u něj bude dostatečná záruka, že bude imunní vůči případným žádostem Pražského hradu ve směrem k němu, coby ústavnímu soudci?

Miloš VYSTRČIL, předseda senátorského klubu a místopředseda strany /ODS/:
Já udělám všechno pro to, abych se vyvaroval předpojatosti, ale znovu opakuji, bude mě zajímat, jak se na některé ty věci a ty události, které souvisí s chováním pana prezidenta, pan profesor Gerloch dívá. Zejména mě bude zajímat, pokud potom řekne ten svůj názor, jak ho zdůvodňuje tu svoji pozici, ten svůj pohled na tu věc, protože ta argumentace je pro mě zásadní. Já jsem vám říkal už v tom předchozím vstupu, že vlastně to zdůvodnění je zásadní, to jestli ten člověk, když říká, že toto je nebo není porušení ústavy, tak jakou k tomu podá potom argumentaci a následně i podle toho se bude rozhodovat při tom hlasování o tom, zda bude Senát nominovat nebo nebude schvalovat, pardon, Aleše Gerlocha jako ústavního soudce.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Mimochodem napadá mě ještě jedna souvislosti nebo jedna věc v souvislosti s Alešem Gerlochem. On totiž v rámci své senátní kampaně, kterou jste i vy zmínil, přišel s návrhem, že by v ústavě měl být zakotven český národ. Pane senátore, je to něco, s čím souhlasíte nebo co si myslíte, že je žádoucí jako změna české ústavy?

Miloš VYSTRČIL, předseda senátorského klubu a místopředseda strany /ODS/:
On myslím, říkal dokonce i český jazyk a český národ. A já tedy to je zase věc, kterou vy čtete moje dotazy a já nevím, jestli je dobře, když to pan Gerloch bude vědět dopředu, rozumíme si.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Že veřejně prozrazuji, na co se chcete ptát?

Miloš VYSTRČIL, předseda senátorského klubu a místopředseda strany /ODS/:
Přesně tak a sama na to přicházíte, což je na pochvalu z hlediska vaší redaktorské práce, ale úplně z toho nemám radost, z hlediska toho, že pan profesor se nyní může ty věci dobře rozmyslet a třeba v některých případech by možná bylo lepší, kdyby musel reagovat okamžitě.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Tak už si alespoň budete moci připravit ty následné dotazy, pane senátore?

Miloš VYSTRČIL, předseda senátorského klubu a místopředseda strany /ODS/:
Doufám, že už žádné další neuhodnete.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Pane senátore, jaký je vlastně dnes vztah horní komory parlamentu, Senátu České republiky, s prezidentem Milošem Zemanem?

Miloš VYSTRČIL, předseda senátorského klubu a místopředseda strany /ODS/:
Já nemůžu mluvit za celou komoru. Ta naše horní komora, to je 81 velmi silných osobností, takže ambivalentní, když to zjednoduším.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Já to s dovolením konkretizuji. Ptám se proto, že když byl předsedou Senátu Milan Štěch, tak vztahy s prezidentem a Milanem Štěchem coby předsedou byly politicky velmi vyhrocené, řekněme. Byly k sobě pánové poměrně kritičtí, tak jestli se ta situace změnila v momentě, kdy se předsedou Senátu stal jeden z vašich senátorů, pan Jaroslav Kubera?

Miloš VYSTRČIL, předseda senátorského klubu a místopředseda strany /ODS/:
Předseda Senátu je druhý nejvyšší ústavní činitel, a pokud má tato země nějak fungovat, tak není možné, aby se nejvyšší ústavní činitelé nebavili a nebyli schopni mezi sebou se na něčem domluvit, i když nemají stejný politický názor nebo třeba i když ta chemie mezi nimi nefunguje. Pan předseda Kubera, aspoň jak my jsme se spolu bavili a bavíme se poměrně hodně, přistupuje k řekněme, komunikaci jak s panem prezidentem Zemanem, tak s panem premiérem Babišem nebo s panem předsedou Poslanecké sněmovny Vondráčkem velmi pragmaticky. Chce pro Senát vyjednat lepší pozici, než dneska má jak z hlediska projednávání lhůt zákonů v Senátu, tak z hlediska, řekněme, některých dalších věcí, které se Senátu týkají. A zároveň se chce domluvit a pokud upozorňuje na některé věci, tak to dělá tak, aby bylo jasné, že to je názor Senátu, ale že to ještě neznamená, že to je konec jakékoliv komunikace. To znamená, na posledním jednání třeba pan předseda Kubera, ono se o tom moc nemluvilo, předal panu prezidentovi usnesení Senátu, které sice obecně, ale bylo právě kriticky namířeno proti kritice bezpečnostních složek a jejich práce. A že to možná dělá trošku jiným způsobem než Milan Štěch, protože to je jiný člověk a má jiný způsob komunikace, to je pravda. Ale nemyslím si, že by v tom byla nějaká přílišná servilita nebo snaha se zalíbit nebo cokoliv jiného. Já pana Kuberu znám dlouhodobě a on v těchhle věcech, i když se to nezdá, tak není příliš ovlivnitelný a ten svůj názor si podrží.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Dobrá, ale když Miloš Zeman říká, že Senát, když to velmi zjednoduším, je zbytečný, tak v otočce k názorovému obratu předpokládám pan Kubera prezidenta republiky ještě nepřiměl?

Miloš VYSTRČIL, předseda senátorského klubu a místopředseda strany /ODS/:
To nepřiměl, ale reagoval na to bonmotem, a zdůrazňuji bonmotem, a to je, že je daleko jednodušší nechat vyhladovět prezidenta než Senát.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Ještě máme jedno téma, pane senátore, které bych s vámi ráda probrala, a to je volba zástupce ombudsmana. Řekněte mi, pan prezident navrhl jako své kandidáty současného zástupce Stanislava Křečka, mimo jiné. Proč si vy jako senátoři myslíte, že by Stanislav Křeček neměl ve své funkci pokračovat? Vy jste ho totiž nenavrhli?

Miloš VYSTRČIL, předseda senátorského klubu a místopředseda strany /ODS/:
My jsme ho nenavrhli, protože Stanislav Křeček jako každý jiný člověk má své jiné limity a my jsme dospěli k názoru, že jsme schopni navrhnout vhodnější kandidáty, tak se tak stalo. To je celé. V případě té nominace zástupce ombudsmana je to nastaveno v zákoně tak, že dva kandidáty nominuje Senát, dva kandidáty nominuje prezident a je na Poslanecké sněmovně, jak rozhodne. My jsme vybrali tyto dva kandidáty, protože pan Křeček nebyl navržen, a tím to končí. Asi si Senát myslel, že jsou lepší.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Ještě, než se dostaneme k senátním kandidátům, z nichž jednoho nebo jednu kandidátku jste navrhl i vy. Ještě by mě zajímalo, jak se díváte na druhý návrh prezidenta republiky, a to je jméno Zdeňka Koudelky, jestli by on podle vás byl dobrým kandidátem na post zástupce ombudsmana?

Miloš VYSTRČIL, předseda senátorského klubu a místopředseda strany /ODS/:
Já nevím, jestli by byl nebo nebyl dobrým kandidátem, ale není to kandidát, kterého já preferuji, protože kdybych ho preferoval, tak bych ho navrhl.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Pojďme k tomu, koho jste navrhl, a to je Markéta Selucká, což je končící děkanka Právnické fakultě Masarykovy univerzity. Proč ona je dobrým kandidátem, pane senátore?

Miloš VYSTRČIL, předseda senátorského klubu a místopředseda strany /ODS/:
Několikrát jsem už to různě říkal. Já si myslím, že ombudsman nebo zástupce ombudsmana, nebo veřejného ochránce práv by měl být člověk, který nepatří k žádnému politickému proudu. Zná právo, má nějakou životní zkušenost a bude skutečně občana, který se na ni obrací, chránit. A mně Markéta Selucká z těch referencí, které jsem o ní získal, vycházela jako nejvhodnější kandidát z těch, které já jsem znal, nebo z těch, na které já jsem byl schopen sehnat nějaké opravdu věrohodné reference. Takže to byl důvod mého návrhu.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Senát vedle Markéty Selucké navrhl také bývalou ústavní soudkyně a bývalou senátorku Elišku Wagnerovou. Ale mě by zajímalo, jestli vy, když jste strůjcem onoho návrhu Markéty Selucké, jestli budete nějakým způsobem přesvědčovat Poslaneckou sněmovnu, která zástupce ombudsmana volí, aby právě Markétu Seluckou podpořil?

Miloš VYSTRČIL, předseda senátorského klubu a místopředseda strany /ODS/:
Víte, ono to je někdy tak, že když třeba místopředseda ODS, což já jsem, začne přesvědčovat jiné poslance z jiných stran, aby volili jeho kandidáta, že jí může ublížit. A já jsem to tentokrát skutečně tak nemyslel a zdůrazňuji znovu, že Markéta Selucká nemá s ODS nic společného. Udělal jsem to z toho důvodu právě, aby ten kandidát byl skutečně politicky nezávislý, což třeba pan Křeček úplně minimálně ze své historie není. A takto budu postupovat i z hlediska působení na Poslaneckou sněmovnu. My jsme si o Markétě Selucké něco samozřejmě řekli v poslaneckém klubu ODS nebo ještě něco řekneme, ale rozhodně velmi prosím, aby nebyla vnímána jako kandidátka občanských demokratů v tom smyslu, že je nějak s nimi ideově či jinak svázána. Není tomu tak. Opravdu než jsem začal ty kandidáty navrhovat a vybírat, tak jsem si přečetl ten zákon o veřejném ochránci práv. Podíval jsem se na to, jaká ta kritéria by ten ochránce měl splňovat a i jsem se snažil v tomto koridoru vybírat, aby ten smysl toho zákona nejen ta dikce, ale i smysl zákona byl naplněn. Já vím, že to třeba úplně nezní uvěřitelně, ale už jsem si říkal, jestli máme mít nějakou šanci, aby tady byl zase ombudsman, který skutečně bude nezávislý, nestranný, tak to pojďme dělat tímto způsobem. Senátu se to podařilo, uvidíme, co Poslanecká sněmovna.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Ještě na závěr jenom stručně, jestli byste mi mohl říci. Současná ombudsmanka Anna Šabatová příští rok ve své funkci končí. Oznámila, že ji nemá zájem obhajovat. Měl by se ten, kdo se stane zástupcem ombudsmana, stát i novým ombudsmanem, posléze za rok podle vás?

Miloš VYSTRČIL, předseda senátorského klubu a místopředseda strany /ODS/:
Nevím, nepřemýšlel jsem o tom, přiznám se.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Říká můj dnešní host, kterým byl předseda senátorského klubu Občanské demokratické strany Miloš Vystrčil. Děkuji vám za odpovědi, pane senátore.

Miloš VYSTRČIL, předseda senátorského klubu a místopředseda strany /ODS/:
Děkuji za pozvání, hezký podvečer.

Miloš Vystrčil

místopředseda strany
předseda senátorského klubu