15. listopadu 2018

ČRo Plus: Viníkem je Babiš a jeho touha po penězích. Zatáhl svou rodinu do podvodu

(ČRo Plus) Andrej Babiš odmítá rezignovat kvůli údajnému únosu jeho syna Andreje na Krym. Rozhovor, který s Andrejem Babišem mladším natočili reportéři Televize Seznam, označil premiér za hyenismus a slova o únosu za lež.

 
Opozice chce kvůli kauze hlasovat o nedůvěře vládě, podle předsedy ODS Petra Fialy se už podařilo shromáždit potřebné podpisy poslanců. „Chtěli jsme dát prostor premiérovi, aby zvážil závažnost situace. Pokud sám nevyvodí důsledky, tak tyto podpisy předáme předsedovi Sněmovny, aby svolal mimořádnou schůzi,“ upřesňuje poslankyně Miroslava Němcová (ODS).
Babiš navíc podle Němcové z pozice premiéra brání vyšetřování a provádí čistky v bezpečnostních sborech. „Je zde enormní zájem Andreje Babiše do těchto složek zasahovat, a to se dá vysvětlit jen tím, že se ocitá v ohrožení a čistí si cestu,“ tvrdí.
 
Reportáž prý odhalila rodinný aspekt kauzy Čapí hnízdo, který nezapříčinil nikdo jiný než Andrej Babiš. „Jestliže se máme bavit o žumpě a naprosto nepochopitelných věcech, tak se jich dopustil otec těch, které uvrhl do takto strašné situace,“ upozorňuje Němcová.
 
„Jako slušnému člověku mi nepřipadá možné zatáhnout svou rodinu do svého – podle policie – podvodu s evropskými dotacemi. To normální člověk neudělá a táta to svým dětem neudělá,“ dodává.
 
„Viník je Andrej Babiš a jeho touha po penězích. Překračoval všechny meze a svou rodinu do toho takto zoufalým způsobem dostal.“ Miroslava Němcová
 
Babiš by měl podle Němcové vysvětlit, proč nemocného člena své rodiny nechal odvézt na Krym, místo aby mu zajistil léčbu v Česku. „Když začalo stíhání, mohlo dojít k synově vyšetření a orgány činné v trestním řízení by dostaly legitimní materiál k tomu, aby třeba tento člověk nemohl být ze zdravotních důvodů stíhán. Nic z toho se nestalo,“ zdůrazňuje.
Miroslava Němcová

poslankyně PČR