14. listopadu 2018

Události, komentáře: Senát má nového šéfa

(ČT 24) Novým předsedou Senátu je Jaroslav Kubera z ODS. Ve druhém kole tajné volby získal 46 hlasů. Jeho protikandidáta Václava Hampla podpořilo 24 zákonodárců. Na své první schůzi v novém složení horní komora taky zvolila pět místopředsedů - jedním z nich je i dosavadní šéf Senátu Milan Štěch. Téma Událostí, komentářů ČT24 pro předsedu senátorského klubu a místopředsedu ODS Miloše Vystrčila.

Celý rozhovor s Milošem Vystrčilem můžete zhlédnout na ČT24.

 

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Novým předsedou Senátu je Jaroslav Kubera z ODS. Ve druhém kole tajné volby získal 46 hlasů. Jeho protikandidáta, Václava Hampla, podpořilo 24 zákonodárců. Na první schůzi v novém složení horní komora zvolila taky pět místopředsedů, jedním z nich je dosavadní šéf, Milan Štěch.

Karolína JELÍNKOVÁ, redaktorka:
Není tady sice poprvé, role zákonodárce je pro něj ale nová. Marek Hilšer, který se loni ucházel i na funkci prezidenta, dnes poprvé usedl do senátní lavice.

Marek HILŠER, senátor, člen klubu Starostové a nezávislí /MHS/:
Předtím jsem zde byl jako občan, když jsem se snažil komunikovat se senátory, teď člověk vplouvá do neznámých vod, cítí ten závazek ke svým voličům.

Karolína JELÍNKOVÁ, redaktorka:
On i 25 dalších nováčků se dnes oficiálně stalo členy horní komory. Na první schůzi je záhy čekalo klíčové hlasování, volba předsedy. O post druhého nejvyššího ústavního činitele se v tajné volbě poprvé v historii ucházeli tři kandidáti, Václav Hampl, Jan Horník a Jaroslav Kubera.

Jaroslav VĚTROVSKÝ, senátor, předseda volební komise:
V prvním kole první volby nebyl zvolen předseda Senátu.

Karolína JELÍNKOVÁ, redaktorka:
Do kola druhého postoupil Jaroslav Kubera s 35 hlasy a Václav Hampl s 22. Než se ale senátoři vydali pro hlasovací lístky znovu, Jan Horník jako předseda klubu Starostů a nezávislých požádal o hodinou pauzu.

Jan HORNÍK, senátor /STAN/, předseda senátorského klubu:
My jsme chtěli znát názor Jaroslava Kubery a i předsedy klubu Miloše Vystrčila a samozřejmě i předsedy klubu KDU-ČSL. Zaznívala tam pro a proti, bylo volné hlasování.

Karolína JELÍNKOVÁ, redaktorka:
Je 12 hodin a 30 minut a předseda volební komise přichází oznámit výsledky druhého kola volby předsedy Senátu.

Jaroslav VĚTROVSKÝ, senátor, předseda volební komise:
Byl zvolen senátor Jaroslav Kubera předsedou Senátu parlamentu České republiky, já mu gratuluji.

Jaroslav KUBERA, senátor , předseda Senátu /ODS/:
Doufám, že ta parta tady vydrží. a doufám, že to krátké období, dva roky, nebude pro mě poslední, chtěl bych být předsedou Senátu 6 let.

Karolína JELÍNKOVÁ, redaktorka:
Během následujících okamžiků převzal řízení schůze. Ve volbě získal 46 hlasů, jeho protikandidát 24. Překvapilo ho, že ho zřejmě nepodpořili všichni zástupci klubu Starostů a nezávislých.

Václav HAMPL, senátor, /nestr. za KDU-ČSL a Zelené/:
Je to moje volební porážka, možná bych řekl, jedna z prvních. Trvají moje názorové rozdíly oproti stanoviskům, které znám od kolegy Kubery, takže z tohohle hlediska nejsem moc rád.

Petr VÍCHA, předseda senátorského klubu /ČSSD/:
Určitě je osobou, která dokáže voliče oslovit a my jsme při těch předchozích vyjednáváních jen prosili, aby byl trošku méně žertovný a trochu více vážný.

Karolína JELÍNKOVÁ, redaktorka:
Horní komora zvolila taky 5 svých místopředsedů, vůbec nejvíc hlasů získal Milan Štěch. Ve vedení horní komory usedne i Jiří Oberfalzer, Miluše Horská, Jiří Růžička a Jan Horník. Druhá schůzce, na které už na senátory v novém složení čeká i projednávání zákonů, začne zítra. Kateřina Jirovská a Karolína Jelínková, Česká televize.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
A právě jednu ze jmenovaných, Miluši Horskou, místopředsedkyni Senátu, dnes opět zvolenou, teď zdravím po satelitní trase do Hradce Králové, dobrý večer.

Miluše HORSKÁ, místopředsedkyně Senátu /nestr. za KDU-ČSL + Nestran./:
Dobrý večer.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
A tady s námi ve studiu je Miloš Vystrčil, předseda senátorského klubu ODS, dobrý večer i Vám.

Miloš VYSTRČIL, místopředseda strany a předseda senátorského klubu /ODS/:
Dobrý večer.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Paní senátorko, co se vlastně stalo mezi tím prvním a druhým kolem, že se předsedou nestal pan Hampl, přestože on sám tvrdí, že vlastně na základě debaty STAN a nezávislými se rozhodl kandidovat a pak byl nemile překvapen tím výsledkem?

Miluše HORSKÁ, místopředsedkyně Senátu /nestr. za KDU-ČSL + Nestran./:
Výsledek jsme zaznamenali samozřejmě všichni. Já si myslím, že to vyjednávání tentokrát bylo poměrně dlouhé a viděli jsme, že nevedlo k žádnému výsledku. To se ještě v Senátu vlastně nestalo, aby nebyl jasný kandidát na předsedu Senátu. A já myslím, že ty síly jsou tak vyrovnané a ty kluby mají tak stejný počet hlasů, že vlastně se nedalo vyjednat nějakou tu přesilovku, řekněme. A my jsme věděli, kdo s jakou podporou do té volby půjde, věděl to náš kandidát, věděli jsme, že nejvíc hlasů nasčítala ODS a nejméně jaksi STAN. A potom STAN, který vlastně prapůvodně našeho kandidáta lidoveckého si stáhl už jako na post předsedy ještě dávno před volbou, tak mu nakonec podporu nedal, a to se musíte zeptat jich.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane Vystrčile, váš dlouholetý kolega, teď už i předseda Senátu, Jaroslav Kubera, řekl, že se hodlá změnit z politika ve státníka. Co to bude znamenat, jak vůbec člověk s jeho politikou zkušeností ať už z vedení města Teplic a takhle v Senátu schopen takové změny?

Miloš VYSTRČIL, místopředseda strany a předseda senátorského klubu /ODS/:
To je asi otázka pro Jaroslava Kuberu.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Alel vy jste jeho dlouholetý kolega, já se ptám, co od něj očekáváte v téhle věci, jak by se mohl změnit tedy a co by ta změna měla obsahovat?

Miloš VYSTRČIL, místopředseda strany a předseda senátorského klubu /ODS/:
Já můžu pouze tlumočit jeho odpověď na tu otázku, kterou také dostal při tiskové konferenci, která byla ihned po jeho zvolení předsedou Senátu, kde on říkal, že pokud se politik mění ve státníka, tak to znamená, že má daleko větší nadhled a na ty věci se dívá z toho pohledu, co je prospěšné zejména pro tu instituci, kterou zastupuje a až na druhém místě je nějaký řekněme zájem nižší úrovně, ať je to zájem třeba senátorského klubu nebo strany. Tak já jsem to pochopil.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
A tohohle je podle Vás schopen pan Kubera?

Miloš VYSTRČIL, místopředseda strany a předseda senátorského klubu /ODS/:
Ale já jsem přesvědčený, že Jaroslav Kubera, byť ne možná okamžitě a náhle, ale je určitě schopen a on to sám už podle mého názoru minimálně i v některých fázích i vyjednávání dokázal, tak toho schopen je. A nehledě na to, že já si myslím, že pokud je jasné, že ten politik je člověkem z masa a kostí, tak je to dobře, na tom není nic špatného. Jediné, co je, tak vždycky když toho masa a kostí je potom až moc, tak to třeba někdy může někomu být nepříjemné nebo to může to jednání protahovat. Ale to jsou normální lidi, kteří mají své normální problémy, mají rádi své manželky a tak dále.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Paní Horská, dosavadní šéf Senátu pan Štěch často vystupoval jako kritik svého bývalého spolustraníka a mám na mysli tedy prezidenta Zemana. V čem bude Jaroslav Kubera odlišný, souhlasíte s tím, že by mohl být vůči Hradu řekněme konsenzuálnější?

Miluše HORSKÁ, místopředsedkyně Senátu /nestr. za KDU-ČSL + Nestran./:
Já se přiznám, že jsem sama na to zvědavá a celý náš klub, protože nám se zdá, že jaksi pak kolega Kubera bývá k panu prezidentovi loajálnější, než mnozí jiní senátoři a než by byl například Václav Hampl. Já tedy doufám, jak to teď řekl kolega Vystrčil, že si ho spolustraníci trošku jako srovnají, protože my budeme potřebovat zřejmě velmi silný senátní hlas vůči prezidentovi, který společnost rozděluje. A já si myslím že tak, jak Senát je ta rozumnější komora, ta seniornější, seniorní, tak že by to mělo být samozřejmě slyšet. Takže já se přiznám, že toto je otázka číslo jedna, kterou já od nového předsedy očekávám, jak on se bude chovat k Hradu.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Předpokládám, že někteří poslanci by asi nesouhlasili s tím úplně, která komora je rozumnější nebo ne ale beru to z vaší strany jako bonmot. Pan Vystrčil tady během vašeho hovoru trochu kroutil hlavou ohledně toho vztahu Hradu, co jste konkrétně, co se vám nelíbilo?

Miloš VYSTRČIL, místopředseda strany a předseda senátorského klubu /ODS/:
Já jsem si myslel, paní kolegyni gratuluji dodatečně, my jsme se pak nepotkali, že nebudu na slova paní kolegyně, které si velmi vážím, reagovat, ale nyní už musím aspoň dvě nebo tři poznámky. Ta první je, že si vůbec nemyslím, že Starostové a nezávislí něco někomu slíbili. Ta jednání byla velmi korektní, ode všech předsedů senátorských klubů a já jsem vůbec nezaznamenal aspoň při těch jednáních, která my jsme měli, že by někdo někomu něco slíbil a měl jsem sám pocit, že Starostové a nezávislí se rozhodovali zcela svobodně a nezávisle, myslím tím jejich senátory. A oni se nějak rozhodli a nějak to dopadlo. A stěžovat si na to, že někomu někdo nedal hlas, si myslím, že nevím, jestli není skoro dětinské. A teď k tomu, já jsem to rozhodně nemyslel tak, že bychom my museli Jaroslava Kuberu vychovávat, to teda v žádném případě. Já jsem to myslel tak, že to je člověk, který roste a poroste a je schopen růst s tou pozicí, kterou byl obdařen, která mu byla s důvěrou vložena hlasy senátorů, že to bere jako závazek, jako odpovědnost a že to tak také bude vykonávat s tím, že nemůžete čekat, že ten člověk okamžitě se zbaví třeba některých věcí, které byly řekněme ještě přijatelné a standardní pro výkon funkce místopředsedy Senátu a primátora, a ne již když je člověk předsedou Senátu. Ono se to týká určitých návyků, když jste primátorem města, tak když schůzi řídíte, tak třeba zároveň provádíte nějaké komentáře, to je úplně standardní. V okamžiku v Senátu to tak není. To znamená, to jsou věci, na které si ten člověk musí zvyknout.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane Vystrčile, když zůstaneme ještě u vás. Podle některých názorů je ten dnešní výsledek mimo jiné také důkazem toho, že ODS sice může kritizovat hnutí ANO, ale i v některých městech, v některých městských čtvrtích a tak dále s nimi dokáže spolupracovat i v Senátu. Jak vy si tuhle tu spolupráci dokážete představit nad konkrétními věcmi?

Miloš VYSTRČIL, místopředseda strany a předseda senátorského klubu /ODS/:
Vždycky, když přijde do Senátu nějaký zákon, tak Senát je poměrně typický tím, že se zabýváme tím, o čem ten zákon je. A pokud se nám zdá, že je dobrý, tak to, kdo pro něj hlasuje a kdo ne může jít dokonce i napříč stranami nebo se velmi často shodneme. A to je věc, která bych řekl může souviset i s tou dnešní volbou. Prostě pokud byli na výběr tři lidé, tak si například i senátoři ANO vybírali a pokud si vybrali Jaroslava Kuberu, tak to určitě nebylo proto, že je z ODS, ale protože jim připadal dle mého názoru asi jako nejvhodnější kandidát a možná zase jiní senátoři, od kterých by to třeba nečekal Václav Hampl volili Václava Hampla nebo Jana Horníka. My za tu plentu nevidíme, ale nebylo to tak, že by jako povstal někdo z nějaké strany a řekl a nyní vy všichni senátoři, to by nikdy neudělali. Senátoři jsou v tomhle směru jako hodně těžko oblomitelní.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
To mi připomnělo volbu jako kdysi Petra Pitharta, ale to je jiná kapitola. Paní Horská, my jsme se bavili o vztahu k Hradu, to je jenom jedna věc. Jaká témata by podle vás pan Kubera měl prosazovat, co byste od něj očekávala ve vztahu k ostatním ústavním institucím, ve vztahu ke konkrétním problémům?

Miluše HORSKÁ, místopředsedkyně Senátu /nestr. za KDU-ČSL + Nestran./:
Já se domnívám, že to tak bude, že náš pan předseda bude mluvit samozřejmě za celý Senát a tak, jak je v Senátu zvykem, že jsme nečekali, jak to bývá v legislativním procesu, že ten Senát je až na posledním místě, že se budeme vyjadřovat právě tehdy, když se ten problém děje a že toho bude pan předseda mluvčí jako za celý Senát. A to se bude dít už třeba například zítra, kdy chceme hovořit o současné situaci s předsedou vlády s panem Babišem, a je to nový bod, který nebyl prapůvodně zařazen na náš pořad a my jsme si ho zvolili. A já si myslím, že Senát bude hájit demokratické zásady našeho soužití, že bude dohlížet tím zdviženým prstem a těmi komentáři a i konkrétními činy nad tím, aby ve zkratce řeknu bylo právo zdrávo a že skutečně bude tou komorou, která bude tady vyvažovat, pokud se bude dít a předpokládáme, že ano, že se to děje, když vláda bude dělat nějaké excesy. A samozřejmě se to týká i výhrad, budou-li nutné, vůči Hradu. A také si myslím, že tím, že prochází mnoho dohod a evropské tisky do Senátu, které bereme velmi vážně, takže se budeme i k té evropské politice vyjadřovat a posilovat ty aspekty, které jsou pro naši společnost důležité, protože vnímáme, že vliv Evropy na Českou republiku můžou občané i kvůli některým politikům vnímat negativně. A já si myslím, že právě Senát by měl toto vyvažovat.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Paní senátorko, pane senátore, děkuju mnohokrát za váš čas a hezký zbytek večera i vám.

Miluše HORSKÁ, místopředsedkyně Senátu /nestr. za KDU-ČSL + Nestran./:
Děkuji za pozvání, na shledanou.

Miloš VYSTRČIL, místopředseda strany a předseda senátorského klubu /ODS/:
Děkuji za pozvání.

Miloš Vystrčil

místopředseda strany
předseda senátorského klubu