9. srpna 2018

Události ČT: Senátní návrh růstu důchodů

(ČT 1) Hostem hlavní zpravodajské relace České televize Události byl v živém vstupu předseda senátorského klubu ODS a místopředseda strany Miloš Vystrčil.

Celý rozhovor s Milošem Vystrčilem můžete zhlédnout na ČT1.

 

Michal KUBAL, moderátor:
A Miloš Vystrčil, předseda senátorského klubu ODS teď živě v Událostech. Dobrý večer. Váš návrh pomáhá ženám, které vychovaly děti. Váš návrh pomáhá ženám, které vychovaly děti, šly do penze dřív. Nepoškozuje ale ty, kteří chtěli zůstat déle aktivnější? To znamená déle pracovat?

Miloš VYSTRČIL, předseda senátorského klubu a místopředseda strany /ODS/:
Dobrý večer z festivalové Telče. My především napravujeme nebo snažíme se napravit zásadní chybu, kterou udělala vláda, která říká, že chce pomoci těm, co mají nejnižší penze a učinila tak u těch, co mají věk starší než 85 let, což je těch 200 tisíc důchodců a zapomněla, že zhruba 130 tisíc, až 140 tisíc žen důchodkyň matek je na tom stejně nebo hůře. A to je hlavní cíl toho našeho návrhu, aby i ony, tyto matky důchodkyně, které vlastně vychovaly ty dneska ekonomicky aktivní občany, také na tom byly z hlediska přidání té penze stejně jako ti, co jim bude více než 85 let. Ano, je pravda...

Michal KUBAL, moderátor:
Když to přeložím, tak říkáte, že jestliže vám vláda, jestliže vám vláda vyčítá, že váš návrh je nesystémový, tak vy říkáte, že je méně nesystémový než ten vládní?

Miloš VYSTRČIL, předseda senátorského klubu a místopředseda strany /ODS/:
Samozřejmě, protože my jdeme ve stopách vlády, akorát to, co ona dělá polovičatě, my děláme úplně, nebo snažíme se prostě dokončit tak, aby to nebylo nespravedlivé vůči skupině lidí, která si to nejméně zaslouží tu nespravedlnost. Protože pokud někdo by neměl být řekněme nějakým způsobem potlačen, tak jsou to právě ženy, které pracovaly zejména za socialismu, za komunismu, mají velmi nízké penze, mnohdy mnohem nižší než ti muži, kteří dneska jsou starší 85 let a ta vláda se na ně úplně vykašlala a řekla: vám žádnou tisícikorunu přidávat nebudeme. A to je těch zhruba 130 tisíc dalších lidí, kterým by se ta penze podle našeho návrhu měla navýšit. Ano, je pravda, že tam vznikají určité nedostatky, které samozřejmě, kdyby vláda pracovala pořádně, tak mohla ve svém vládním návrhu zohlednit. A nikdo neříká, že již není možné dělat žádné další úpravy. Ale jednoznačně trvám na tom, co jste i vy říkal, že ten náš návrh je daleko systémovější a daleko spravedlivější vůči těm, co mají nejnižší důchody.

Michal KUBAL, moderátor:
Říká Miloš Vystrčil. Díky za váš čas.

Miloš VYSTRČIL, předseda senátorského klubu a místopředseda strany /ODS/:
Taky děkuji.

Miloš Vystrčil

místopředseda strany
předseda senátorského klubu