8. srpna 2018

Události, komentáře: Směrnice EU o omezení plastů

(ČT 24) Senát by měl podle svého výboru pro životní prostředí podpořit unijní zákaz či omezení některých jednorázových plastových výrobků. Na rozdíl od vlády výbor doporučil i zákaz plastových vatových tyčinek, u nichž lze plast nahradit upraveným papírem či bavlnou. Senát tak souhlasí s navrhovanou směrnicí Evropské unie. Téma Událostí, komentářů ČT24 pro předsedu senátorského klubu a místopředsedu strany Miloše Vystrčila.

Celý rozhovor s Milošem Vystrčilem můžete zhlédnout na ČT24.

Michal KUBAL, moderátor:
Senátní výbor podpořil unijní tažení proti jednorázovým plastovým výrobkům. Výbor pro životní prostředí doporučil horní komoře schválit unijní zákaz nebo omezení brček a výrobků na jedno použití. Do seznamu zahrnul i vatové tyčinky, které vláda zakázat nechce. Výbor se ale shodl, že je lze snadno nahradit upraveným papírem nebo bavlnou. Podle Evropské komise omezení sníží množství plastových odpadků ve světových mořích.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Hosty jsou ve studiu bezpartijní senátorka Renata Chmelová. Dobrý večer.

Dobrý večer.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
A předseda senátního klubu ODS Miloš Vystrčil. Vítám i vás.

Dobrý večer.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Nakolik má Evropská unie, potažmo její instituce regulovat nakládání s tak specifickými drobnostmi, jako jsou jednorázové plastové výrobky? Je to, paní senátorko, podle vás správné?

Renata CHMELOVÁ, senátorka /nestr. za KDU-ČSL, Piráti, DPD, LES/:
Já musím říct, že zrovna, pokud se budeme bavit jenom o tomto produktu, tak mi přijde, že to spíš došlo k nějakému nedorozumění. Já bych chtěla na úvod říct, že vlastně nejlepší odpad, jaký je, je odpad, který vůbec nevznikne. A podle Parlamentního institutu a jeho studie je znám názor, 98,5 % občanů Evropské unie si přeje, aby jednorázové plasty byly skutečně velmi regulovány.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Ale je otázka, jestli to něčemu může pomoci. Tak já se třeba přiznám, že když piju, tak nepiju brčkem. Kolegyně, aby si nezničily make-up, většinou brčkem pijí. Jsou to úplné drobnosti, ale opravdu mohou přispět, když nebudou, k nějaké masivně lepší situaci třeba, která je ve světových oceánech?

Renata CHMELOVÁ, senátorka /nestr. za KDU-ČSL, Piráti, DPD, LES/:
Určitě ano. Ty výrobky, které byly vytipovány, je jich 10, u kterých se má vlastně teda omezit jejich spotřeba, tak k nim se přišlo tak, že se udělal průzkum toho, co se našlo v evropských mořích, co se našlo na evropských plážích a zhruba 70 % těchto výrobků právě bylo nalezeno v těch odpadech, takže to byl vlastně moment, od kterého se Evropská komise odpíchla a tyto produkty vlastně dala do té směrnice a mezi nimi jsou samozřejmě třeba i ty vatové tyčinky.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
A jaký je váš názor nebo názor občanských demokratů, kteří jsou tradičně zdrženliví k regulacím, pokud tedy mohu si dovolit takhle předjímat trošku z vašeho programu, pane senátore Vystrčile?

Miloš VYSTRČIL, předseda senátorského klubu strany, místopředseda strany /ODS/:
Já navážu na paní senátorku a řekl bych, že Evropská unie vlastně tím, že zase připravuje další směrnici, trošku ignoruje ten názor 98 % občanů Evropské unie, kteří říkají, že ty jednorázové plasty nechtějí, a proto si myslím, že bychom se spíše měli soustředit na dobrovolné aktivity a ne na to, že zase vydáme nějakou směrnici a potom budeme transponovat. Zřejmě potom by vznikl i nějaký úřad, který by následně zjišťoval, jak ty výrobci, kteří budou mít další povinnosti, potom budou odvádět ty peníze na tu likvidaci, sběr a zpracování odpadu a tak dále, čili...

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
No ne, ale vážně, pokud existují studie, které říkají, že by se tím snížil třeba počet plastů ve světových mořích, tak není to ta správná cesta?

Miloš VYSTRČIL, předseda senátorského klubu strany, místopředseda strany /ODS/:
Já si myslím, že počet plastů ve světových moří by se snížil i tím, kdybychom akcentovali ty dobrovolné aktivity, kdybychom prostě více vysvětlovali než doposud a že některé věci prostě není dobré dělat a je dobré si uvědomit, že platí věta z Hřebejkových Pelíšků, že prostě někdy někde soudruzi udělali chybu. To znamená vrátit se ke kovovým lžičkám, skleněným talířům a recyklovatelným nebo vícekrát použitelným nádobám. To je věc, která už dneska...

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Jde opravdu všude? Jde to ve vlacích, jde to v letadlech? Nevím. Napadají mě místa, kde je už dneska člověk zvyklý, že dostane, když jedu vlakem, dostanou čaj v nějakém kelímku, dostanu k tomu plastovou lžičku, je to normální.

Miloš VYSTRČIL, předseda senátorského klubu strany, místopředseda strany /ODS/:
Tím spíše, že to všude nejde, si myslím, že to regulovat nějakým nařízením může být kontraproduktivní, protože to způsobí problémy z hlediska například hygieny a podobně.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Dobře. Tak pojďme teď k té možné dobrovolnosti, jak o ní vy mluvíte. Neměla by ta dobrovolnost ale vždycky být na jedné straně a na druhé straně nemělo by se jí vycházet vstříc? Mám na mysli, nebylo by řešením mít třeba hustší síť kontejnerů na tříděný odpad? Když se člověk prochází po Praze po turistickém centru, tak nachází většinou jenom klasické koše na ten směsný odpad. Není tohle cesta, pane senátore?

Miloš VYSTRČIL, předseda senátorského klubu strany, místopředseda strany /ODS/:
Je to ta cesta. V Telči, odkud já pocházím, se to děje. Tam už máme kontejnery dokonce i v jednotlivých domácnostech, dokonce...

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Telč má nádherné centrum, ale přece jenom o něco menší turistické centrum, než má Praha, to se asi shodneme.

Miloš VYSTRČIL, předseda senátorského klubu strany, místopředseda strany /ODS/:
Samozřejmě, ale zase má i menší rozpočet, a přesto to zvládla, tak nevím, proč by to nemohla zvládnout i Praha, která je také městem UNESCO, tak by se mohla třeba z Telče poučit.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Paní senátorko, váš názor na to, jestli té dobrovolnosti se nemá jít vstříc třeba tím, že města si dají závazek, že prostě všude budou ty kontejnery na různé typy odpadů.

Renata CHMELOVÁ, senátorka /nestr. za KDU-ČSL, Piráti, DPD, LES/:
Já se domnívám, že je potřeba kombinovat všechny přístupy a co se týká té dobrovolnosti, tady bych chtěla pochválit ministerstvo životního prostředí, protože ono už rozjelo obdobný projekt právě na omezení plastů. Já vám řeknu konkrétní příklad, kdy jsme se jako Česká republika v podstatě zbavili většího problému s plastovými odnosovými taškami, protože od ledna nám platí vlastně mírné zpoplatnění za ty tašky a ukázalo se, že někdy jejich odnos až o 80 % klesl. Ale to nebylo jediné opatření, které se stalo a ministerstvo životního prostředí vyjednávalo s velkými řetězci, takže již vlastně na dobrovolné bázi spoustu řetězců přistoupilo k tomu a plastové tašky nepoužívaly, takže za mně jde vždycky nějaká kombinace všech těch...

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Na druhou stranu, když bychom byli u té kombinace, tak potom člověk si chce ten nákup odnést a chce si ho odnést v té papírové tašce, tak většinou bývá docela drahá. Myslím, že pro někoho ty ceny za papírové tašky jsou zas takové, že kdyby třeba ty řetězce ještě šly dál a snížily tu cenu, udělaly to příznivější, tak by zase lidé rádi si nekupovali potom ty plasty.

Renata CHMELOVÁ, senátorka /nestr. za KDU-ČSL, Piráti, DPD, LES/:
Já vidím velký trend právě spíš opakovaných tašek, látkových, sama teda osobně je využívám. Ale...

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Když jdu na nákup, tak vždycky zapomenu tašku a kupuju si samozřejmě tu papírovou potom logicky. Ještě jedna věc, argumentem směrnice Evropského parlamentu a rady je také to, že směrnici je potřeba vnímat jako iniciativu k přechodu na takzvané oběhové hospodářství. Je na to Česko připraveno? Mám na mysli, zda jsou třeba podniky, výrobci plastů připraveni na to takzvané oběhové hospodářství?

Renata CHMELOVÁ, senátorka /nestr. za KDU-ČSL, Piráti, DPD, LES/:
Tady je potřeba říci ještě jednu věc. Evropa není tím největším znečišťovatelem moří. Celosvětová produkce plastu v Evropě je asi 19 % a v Asii je to až 50 %. A co se týká vlastně toho dneška, jak jsme to v Senátu probírali, tak jsme na jednu stranu tu směrnici podpořili a je potřeba říct, že nejde jenom cestou zákazu. Těch opatření, které v té směrnici je obsaženo, je jich asi šest a je jich více, takže nemůžeme mluvit jenom o těch zákazech. Jsou tam i jiná jakoby doporučení, jak dosáhnout snížení produkce odpadu z těch jednorázových plastů. Ale chtěla bych říct, že Evropa v tuhle chvíli, nebo já to tak vnímám, že to je spíš jenom jako první moment, první nějaká možnost, jakým způsobem nastartovat snížení toho plastového odpadu tou směrnicí. Ale co je podstatné, Evropa, a to jsme my jako výbor dneska doporučili, Evropa by měla najít infrastrukturu a technologie na to, aby si uměla zpracovávat svůj plastový odpad, který vyprodukuje. A to bohužel tak není, vyvážíme ho do zemí třetího světa, a to je ten problém. To znamená, od nás, od Senátu šlo doporučení, aby právě Evropská unie toto brala jako první krok a následovat musí další.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pane senátore, jsou připraveny podniky v Česku na to takzvané oběhové hospodářství podle vás? Jak moc velkým zásahem třeba do jejich výrobních procesů by to bylo?

Miloš VYSTRČIL, předseda senátorského klubu strany, místopředseda strany /ODS/:
Prvně jenom zdůrazním to, co říkala paní senátorka, že skutečně ta směrnice o recyklaci a o podpoře recyklace a zpracování odpadů vůbec nehovoří, což považuju za velikou chybu. Druhá věc je, my jsme premianti z hlediska třídění odpadu a zpracovávání odpadů. My zpracováváme v Evropě druhý počet, druhé procento nejvyšší plastových obalů z obalových výrobků nebo z obalů výrobků.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Podle mých informací jsme na třetím zhruba místě.

Miloš VYSTRČIL, předseda senátorského klubu strany, místopředseda strany /ODS/:
Já tady mám, že jsme v recyklaci odpadu z plastových obalů na druhém místě za Slovinskem. Zpracováváme 61,7 %. Takže to je důkaz toho, že to jde i bez té směrnice. A zrovna tak paní senátorka říkala, ona mi pořád nahrává, že ministerstvo životního prostředí vyjednalo například s těmi obchodními řetězci, že se budou plastové tašky prodávat a zase to zafungovalo. Takže já si myslím, že ty cesty existují a je potřeba je hledat a tu regulaci, pokud možno nezavádět, protože ta potom vede jenom k tomu, že příkazy a zákazy jsou právě tady od toho, aby se porušovaly.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Oběma vám děkuji za to, že jste se stali součástí dnešních Událostí, komentářů. Paní senátorko i pane senátora vám díky, na shledanou.

Na shledanou.

Děkuju za pozvání.