28. května 2018

ODS odmítá rušení matrik. Je to další zásah do života obcí „od stolu“

(www.ods.cz) Občanští demokraté nesouhlasí s návrhem na zrušení matričních úřadů. ODS se staví za efektivní výkon státní správy a racionální vynakládání veřejných prostředků, nelze však jít cestou absence komunikace a nemožnosti vlastní volby dotčených obcí. Jak v Poslanecké sněmovně, tak v Senátu bude proto ODS volat po diskusi mezi ministerstvem a dotčenými obcemi.

„Odmítáme návrh Ministerstva vnitra, který razantně mění síť matričních úřadů v České republice. Samozřejmě vnímáme věcné argumenty, že není možné, aby se cena jednotlivých úkonů na matrikách lišila tak dramaticky. Ministerstvo ale s obcemi nemluvilo. Ty tak mají oprávněný pocit, že byly centrálním rozhodnutím postaveny před hotovou věc bez možnosti obrany a diskuse,“ říká Miloš Vystrčil, místopředseda strany a předseda senátorského klubu.

Konkrétní příklady reakcí starostů komentuje Martin Kupka, místopředseda ODS a poslanec: „Obrátilo se na mne hned několik starostů s tím, že nedostali žádnou možnost s ministerstvem hledat jiné lepší řešení. Pokud je cena za matriční úkon v různých místech odlišná, prvním krokem nemá být rušení matrik, ale narovnání podmínek. Nechme na obcích, jak si svůj úřad zorganizují, pokud by úhrada ze strany státu odpovídala počtu úkonů.“ Řešením by podle ODS mohlo být stanovení ceny za úkon a úhrada podle skutečného počtu úkonů.

„Pocity starostů, že došlo k necitlivému centrálnímu rozhodnutí ‚od počítače‘ v Praze, jsou bohužel zcela na místě. Menší obce by ztrátou matriky přišly o další službu pro občany a znovu ztratily na atraktivitě. Zároveň matriky mnohdy střeží historickou stopu obce a jejich zrušení by znamenalo další krok k jejich vykořenění. Jistě není racionální hradit vysoké částky za pár úkonů. Ať úhrada odpovídá počtu úkonů a obec ať si potom sama rozhodne, jak se s tím vypořádá,“ doplnila Veronika Vrecionová, poslankyně a expertka strany pro zemědělství a venkov.