1. října 2013

Rozhovor s Petrem Bendlem, lídrem kandidátky Středočeského kraje

Co vás přimělo vstoupit do politiky?

Do politiky mě nepřivedly žádné velké cíle, ale byl to můj zájem o dění v mém rodném městě Kladně; zájem o jeho rozvoj a rozvoj životních podmínek jeho obyvatel. A pak to byla řada velmi fajn lidí, kteří v ODS působili.

Co považujete za svůj největší dosavadní úspěch, ať v politice, vašem životě nebo profesi?

Velice rád vzpomínám na tým lidí,se kterým se nám podařilo prosadit řadu změn v Kladně, např. rekonstrukci centra města, vznik nové průmyslové zóny mezi Kladnem a Přítočnem, kde dnes mají tisíce lidí práci, nebo výstavbu téměř 300 bytů či zlepšení podmínek života lidí plynofikací některých čtvrtí.

Nemohu také nevzpomenout období vzniku Středočeského kraje, kdy se podařilo nastavit jeho fungování, investovat do silnic a škol, zbavit kraj dluhů. A pokud se týká ministerstva zemědělství, jsem rád, že se dařilo nasměrovat větší pozornost ke kvalitním českým regionálním potravinám, zvýšit podporu živočišné výroby, ovocnářství a zelinářství.

V orgánech EU se podařilo prosadit poměrně slušné podmínky financování zemědělství na období 2014–2020 a vláda vzala na vědomí připravenou Koncepci českého zemědělství a potravinářství.

Co byste chtěl prosadit pro svůj kraj?

Můj kraj by toho potřeboval hodně. Osobně mám dvě priority. První: potřebuje především investice do budoucnosti a tím jsou investice do našich dětí. Potřebujeme investice do škol a mateřských kolek na jejich rozvoj a zvyšování kapacit. Tou druhou je potřeba investic do dopravní infrastruktury. Kvalitní dopravní infrastruktura znamená lepší šanci dostat se za prací, do školy či za jakoukoli službou, kterou člověk potřebuje, např. lékařským ošetřením.

Co může podle vás ODS nabídnout svým voličům? Proč stojí za to ji volit?

Jsme tradiční politickou stranou s pravicovým programem. Jsme stranou, která chce ve svobodném prostředí zprostředkovávat lidem šance a příležitosti na lepší život. Jsme stranou, která chce prosazovat, aby člověk, který může pracovat a pracuje,se měl znatelně lépe než člověk, který může pracovat a nepracuje.

ODS je také stranou, která chce být významnou protiváhou dnes převládajících

levicových nálad. ODS je stranou nabízející voličům lidi, kteří z větší části sbírali zkušenosti v komunální politice. Znají konkrétní potřeby lidí, mají jejich důvěru v místě, kde pracují, a jsou za nimi konkrétní hmatatelné výsledky práce.

Pokud byste měl vybratjednu věc, která podle vás vystihuje odpověď na otázku „co je pravice“, co by to bylo?

Pravice je ochrana před závistí a zlou vůlí státu zasahovat do soukromí a svobody jednotlivce.