5. září 2013

Rozhovor pro Hospodářské noviny

Až na dvanáctý pokus byl zvolen středočeským lídrem ODS Petr Bendl. Mezi kandidáty bývalé nejsilnější vládní strany pro předčasné volby patří ke starým tvářím. "To, že volby byly dlouhé, považuji za přednost. Neexistovaly žádné postranní dohody," říká v rozhovoru Bendl, bývalý hejtmanem a ministr ve dvou posledních a také padlých vládách ODS.


ODS chce na kandidátkách představit nové tváře. Jenže vy patříte ke garnituře spojované s prolínáním politiky a byznysu. Není to nevýhoda pro volby? 

Stojím si za svou prací na ministerstvu zemědělství. Dali jsme na papír koncepci českého zemědělství a potravinářství. Také si stojím za svou prací středočeského hejtmana, kraj jsme sociální demokracii předali nezadlužený. 

Nevnímali to však problematicky vaši spolustraníci? Jako lídr jste byl zvolen až na poslední pokus. To spíš znamená, že vám moc nevěřili... 

Je to tak naopak v pořádku. Měli jsme řadu kandidátů. Neexistovaly žádné postranní dohody, o pořadí na kandidátce nerozhodoval nikdo "shůry". Jsme prostě demokrati. 

Nicméně jste spojován s Ivo Rittigem, u něhož i soud řekl, že k němu mohly proudit peníze z předražených zakázek dopravního podniku. Nejste pak minimálně snadný terč pro vaše soupeře? 

Jediné, co se řekne, je, že jsem s ním "spojován". Ničeho zlého jsem se nedopustil. Doufám, že stále žiju v zemi, kde když přiznáte, že se s někým znáte, není to trestný čin. 

Ale veřejnost to může vnímat citlivě i vzhledem k tomu, že se Rittigovo jméno objevilo v kauze politických trafik, kvůli nimž padla vláda Petra Nečase. 

To jsou samozřejmě snahy ze strany těch, kteří nechtějí podpořit ODS. Ti jsou tím infikovaní. Kampaň bude tvrdá. Když chceš psa bít, hůl si vždycky najdeš. Kdyby nebylo toto, najdou si něco jiného. Když budu chtít na někoho "něco", můžu si také dát práci a pouštět fámy ve stylu "říká se, že...". 

Čím hodláte přesvědčit voliče, aby dali ODS další šanci? Průzkumy naznačují, že po skandálech Nečasovy vlády není v dobré kondici. 

ČSSD byla před lety v podobné situaci jako ODS a průzkumy jsou vždy ošidné. Nabízíme kandidáty, kteří v regionu, ve svých městech a obcích ukázali, že sliby nejen říkají, ale i plní. Jsou tam lidé, kteří mají zkušenosti, i nové tváře. Myslím si, že je to kandidátka, která bude důvěryhodná. Zároveň nabídneme program, který Středočechy osloví. 


(Autor: Tereza Šídlová) 

Ing. Petr Bendl

předseda regionálního sdružení
krajský zastupitel