21. srpna 2013

NAŠE DĚTI SI ZASLOUŽÍ LEPŠÍ BUDOUCNOST

Rozhovor pro Jiskru 16. 8. 2013

 

Před 14 dny jste se osobně zúčastnil jednání Sněmovny,  která měla dát své ANO nové vládě.  Co Vás k tomu vedlo a jak jste se „bavil“?

Jedna skvělá paní profesorka vyznává výbornou zásadu: "Lépe jednou vidět, než stokrát slyšet." Obětoval jsem kousek prázdnin na to, abych na vlastní oči zažil atmosféru dne, který pohne nejen politikou státu, ale zajisté se dotkne trochu i každého z nás. A navíc jsem se vracel na místa, kde jsem se šest let aktivně pohyboval. První, co mne nezklamalo, bylo obležení novinářů. Mezi nimi se pohybovali i dva chlapíci, parodující pány Ištvána a Šlachtu, kteří ochotně pózovali kamerám včetně mého fotoaparátu. Jak je při pozorné prohlídce snímků patrné, muž v oranžové paruce byl známý reportér Jiří X. Doležal.

 

Bylo něco, co Vás při projevech „řečníků“ zaujalo?

První, co mě zaujalo, byla téměř hodinu trvající porucha hlasovacího zařízení. Jako člověk, který se dlouho živil slaboproudou technikou, jsem to nechápal. Jinak mne nepřekvapilo nic. Pokud sledujete přenosy z dolní komory, máte již s osobami poslanců spojené jejich oblíbené fráze a ani v tomto případě nikdo nevystoupil z vlastního stínu.

 

Jakou reakci u Vás zanechal projev pana prezidenta? Vyvolal mnoho emocí, diskuzí…

Očekával jsem jistou noblesu, která by měla být součástí prezidentské funkce. V tom pan prezident zklamal, protože jeho výroky směrem k Petru Nečasovi a Miroslavě Němcové těžko vykládat jinak než jako urážky. Nevyvážil to ani citát prvního československého ministra financí Aloise Rašína: "Blaho republiky budiž největším zákonem." Zbývá jen dodat, že Alois Rašín, vynikající vlastenec a odvážný muž, zemřel po zákeřném atentátu jistého anarchokomunisty v roce1923 a na jeho místo nastoupil neveklovský rodák Bohdan Bečka.

 

Ministři nové vlády, bez svého schválení Sněmovnou, začali „úřadovat“ ve svých resortech. Nejviditelnější byl krok ministra kultury Balvína. Jak jste tuto situaci prožíval?

Byl jsem rád, že se kolegové z řad umělců cynicky odvolaného ředitele Národního divadla odvážně a důrazně zastali a postavili se proti rozhodnutí, které nebylo ani dobré ani poctivé.

 

Dva poslanci ODS před hlasováním odešli ze sálu, přestože podepsali listinu s pověstným číslem 101. Byli vyloučeni z poslaneckého klubu a následně i z ODS…

Jejich krok nelze nazvat jinak než falší a zradou. Na své názory mají právo, ale měli je obhajovat včas a otevřeně. Řečeno sportovní terminologií - byl to úmyslný gól do vlastní branky. Vyloučení z klubu za takové chování je jediné řešení.

 

Vyskytly se hlasy požádat V. Klause o návrat do ODS. Jak si tento krok  mám vysvětlit? I když v nedávném rozhovoru  Mirek Topolánek prohlásil, že by šel s V. Klausem na barikády, aby  zachránili pravicovou politiku…

Václav Klaus je příkladem charizmatického, cílevědomého a velmi pracovitého člověka. Mirek Topolánek jako jeho nástupce v čele ODS byl živelně otevřený a dynamický. Oba měli i své stinné stránky, které zkrátily jejich politickou kariéru. A teď použiji příměr samotného Václava Klause, že musíme hledět dopředu, tak jako je pro řidiče je důležitý především dobrý výhled, a jen občas se podívat do zpětného zrcátka. Čas běží a v tom zpětném zrcátku už je jak Václav Klaus, tak i Mirek Topolánek.

 

Premiér podal minulý týden demisi.  Co se dá dále očekávat např. od prezidenta?

Od našeho pana prezidenta se dá očekávat, že bude dělat to, co mu Ústava, Ústavní soud, novináři a veřejné mínění dovolí.


Předčasné volby jsou za dveřmi, souhlasíte s tím, že by se měly konat až v listopadu, jak navrhuje M. Němcová?

Odpusťte mi ten výraz, ale je to doslovný citát Jana Ámose Komenského: "Všeliké kvaltování toliko pro hovada dobré jest." V případě předčasných voleb budou muset kvaltovat nejen politici, ale i volební komise, obecní úřady a Český statistický úřad. Dojde-li k technické poruše jako ve sněmovně při hlasování o důvěře vládě, volby dostanou pachuť frašky a za čas můžeme zjistit, že někteří poslanci jsou ještě horší, než ti dnešní. To může otřást vírou lidí v demokratický systém i v takové hodnoty jako je slušnost, poctivost, morálka a vzájemná úcta.


Co říci závěrem?

Osud svůj a osud vlasti máme vždy ve svých rukou. Srpen je spojován s rokem 1968, listopad s rokem 1989. tak ještě dva citáty: Jan Neruda: "Bude-li každý z nás z křemene, je celý národ z kvádru." a Jan Masaryk: "Pravda vítězí, ale dá to fušku!" Zažil jsem období normalizace a nechtěl bych ho prožívat znovu. Naše děti si zaslouží lepší budoucnost. 

Karel Šebek

předseda místního sdružení
předseda oblastního sdružení
místopředseda regionálního sdružení
místostarosta