29. února 2024

Trh hypoték a jeho oživení

(www.echo24.cz) Centrální banka již počala snižovat úrokové sazby. Pro ty, kteří potřebují financovat své bydlení a vyhlížejí levnější hypotéky, je to dobrá zpráva. Banky budou na snižování sazeb reagovat a díky jejich vzájemné konkurenci půjdou úroky hypotečních úvěrů postupně dolů.

Inflace konečně poklesla do tolerančního pásma České národní banky a přiblížila se ke dvouprocentnímu inflačnímu cíli. Zdá se, že po mnoha neradostných měsících se podařilo tuto závažnou makroekonomickou nerovnováhu dostat do normálních čísel. Je to pro ekonomiku pozitivní zpráva, protože znehodnocování měny, výdělků i úspor je pro ekonomiku jedním z největších nebezpečí.

Nutnou daní za snížení inflace je mírné ekonomické zpomalení, bez kterého ale ještě nikdy v historii žádná inflace neklesla. Bez využívání měnových nástrojů, včetně růstu úrokových sazeb, by boj proti inflaci byl nepoměrně delší a bolestivější. Teď je možné se znovu začít soustředit na to, aby bojem s inflací utlumená ekonomika znovu nabrala dech.

Centrální banka již počala snižovat úrokové sazby. Naposledy na svém únorovém zasedání o 0,5 procentního bodu na 6,25 %. Pro všechny, kteří potřebují financovat své bydlení a vyhlížejí levnější hypotéky, je to dobrou zprávou. Banky budou na snižování sazeb reagovat a díky jejich vzájemné konkurenci půjdou úroky hypotečních úvěrů postupně dolů. Ostatně se to už děje.

Jsem přesvědčen, že obliba, které se vlastnické bydlení těší u českých občanů, je výrazem jejich snahy mít vlastní život pod kontrolou, zajistit se na stáří, že je výrazem jejich odpovědnosti k vlastnímu životu a životu jejich rodin. Snaze občanů, kteří se chtějí spoléhat sami na sebe by stát neměl házet klacky pod nohy zbytečnými regulacemi. Naopak by ji měl co nejvíce podporovat.

Ideálně by se měl stát proto z mého pohledu snažit vytvářet takové podmínky, aby co nejvíce lidí mohlo bydlet ve vlastním. Mít zajištěno vlastní bydlení je nakonec i významnou součástí zajištění se na dobu stáří, kdy výdaje spojené s nájemným mohou pro některé seniory znamenat výrazné zásahy do jejich rozpočtů. A vlastní majetkové zabezpečení je primární a nejlepší pojistkou pro mimořádné události, které mohou každého potkat. Hodnota nemovitostí kontinuálně roste.

Vlastnické bydlení je i z těchto důvodů jedním z hlavních témat, jimž se v Poslanecké sněmovně dlouhodobě věnuji. I přes napjatý stav veřejných financí se podařilo například prosadit a poté i uhájit zachování daňových odpočtů úroků z hypotečních úvěrů, díky nimž mohou občané snížit svůj daňový základ. Podařilo se nám rovněž v minulém období vyvíjet tlak, který vedl ke zrušení daně z nabytí nemovitosti. V minulém roce jsem se zasazoval o zrušení a zmírnění některých úvěrových ukazatelů jež snižovaly dostupnost hypoték jako DSTI, který nakonec bankovní rada ČNB také zrušila a hypotéční trh před snižováním sazeb se díky tomu začal oživovat.

Naposledy pak Sněmovna schválila mé dva pozměňovací návrhy, díky nimž se bude poplatek za předčasné splacení hypotečního úvěru vztahovat pouze na nové smlouvy či nové fixace. Tedy nikoliv na ty z klientů, kteří si letos a minulý rok, v době nejvyšších úrokových sazeb, hypotéku zafixovali. Druhá přijatá změna se týkala omezení výše poplatku. Poplatek bude činit 0,25 % za každý rok do konce fixace, maximálně však 1 % oproti původně navrženým 2 %. Tedy například dva roky před ukončením fixace to bude 0,5 %. Ale mít podobná pravidla bylo předpokladem, aby neskončila nabídka hypoték s fixací, které přinášejí těm, kdo financují bydlení, určitou stabilitu do financování jejich vlastního bydlení.

To všechno jsou kroky, které si kladly za cíl umožnit co největšímu počtu občanů a rodin dosáhnout na vlastní bydlení a vzít tak svůj život do vlastních rukou. Jsem rád za to, že hypoteční trh s odcházející inflací a snižováním sazeb dostává nový impulz a že financování bydlení bude dostupnější. Každá mince má ale dvě strany, oživení poptávky po vlastním bydlení ve chvíli omezené nabídky nemovitostí bude mít vliv na jejich ceny. Což je hlavním úkolem pro Ministerstvo pro místní rozvoj, které by se mělo věnovat více rozšiřování nabídky než divokým nápadům na regulaci stávající, což vlastně platí i pro nájemní bydlení.

Budu se dále zasazovat, aby tomu tak bylo. A aby administrativa neházela občanům, kteří chtějí žít ve vlastním, klacky pod nohy.

Blog Vojtěch Munzara.

Vojtěch Munzar

místopředseda rozpočtového výboru PS PČR
poslanec PČR
zastupitel statutárního města
člen regionální rady
předseda oblastního sdružení