1. března 2024

Události, komentáře ČT24

(ČT 24) Lidé zaplatí víc peněz za jízdu po dálnicích. Od pátku roční známka zdražila o osm stovek, na 2300 korun. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) v Událostech, komentářích nové ceny hájil s tím, že je to sice nepopulární krok, ale motoristé prý uvidí, že se dálniční síť rozrůstá.

Celou debatu s Martinem Kupkou můžete zhlédnout na ČT24.

Lidé si ve čtvrtek, těsně před úpravou cen, koupili dosud nejvíc dálničních známek v historii. Za jediný den pořídili skoro 220 tisíc vinět za 316 milionů korun. Prodávalo se i rychlostí pět kuponů za sekundu. Podle Kupky se s cenou dálničních známek deset let nehýbalo, a kdyby se do toho promítla ještě inflace, stála by o dvě stovky více. „Jako polehčující okolnost by mělo sloužit, že teď významně přibývá nových úseků dálnic,“ sděluje ministr dopravy Martin Kupka.

Rostou tak prý náklady na to, aby stát tyto komunikace v létě i v zimě udržoval. „Všechny peníze, které se na dálničních známkách a na mýtném pro nákladní dopravu vyberou, tak se vracejí zpátky do dálnic,“ prohlásil Kupka. V letošním roce se podle ministra otevře 118 kilometrů dálničních úseků, zároveň se více než 100 kilometrů začne stavět.

Česko i teď musí čerpat úvěry, aby mohlo stavět dálnice. „Musíme udržet tempo investic i v těžkých dobách. (…) Je nutné zvýšit mýto a a je nutné zdražit dálniční známky. Je to nepopulární, ale věřím, že motoristé uvidí, že se síť rozrůstá,“ prohlásil Kupka.

Martin Kupka

ministr dopravy