27. února 2024

CNN Prima News: Za osm let, kdy bylo hnutí ANO ve vládě, se z hlediska udržitelnosti penzijního systému nestalo nic

(CNN Prima News) Penzijní systém je jako velmi velký a těžký zaoceánský parník, začal v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS popisovat současné problémy důchodového účtu místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS). Jednotlivé změny podle něj nejsou jednoduché, ale vedou k dlouhodobé udržitelnosti systému.

Celou debatu s Janem Skopečkem můžete zhlédnout na CNN Prima News.

Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS) souhlasí jak s navýšením věku odchodu do důchodu, tak s předčasnými penzemi pro náročné profese. „Je nutné prodlužovat věk odchodu do důchodu tak, jak se prodlužuje průměrná délka dožití, abychom udrželi ufinancovatelný systém,“ řekl Jan Skopeček v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS.

Skopeček zdůraznil, že s důchodovým systémem je neoddiskutovatelně potřeba něco dělat. „Je prostě fakt, že seniorů bude přibývat a ekonomicky aktivních lidí, kteří mají generovat peníze na přerozdělování důchodů, bude ubývat. Penzijní systém je ale velmi velký, těžký zaoceánský parník a jakýkoliv pohyb o pár stupňů doprava nebo doleva trvá velmi dlouho,“ popsal Skopeček. Podotkl, že změny, které vláda nyní zavádí, dělá proto, aby se systém v dlouhodobém horizontu stal udržitelným.

Skopeček kritizoval předchozí vládu Andreje Babiše. „Zatímco pan místopředseda k našim snahám posměšně říká, že je to jako řízení nějaké pramice, tak oni viděli, že do té lodi teče, seděli v ní a popíjeli šampaňské a prostě nic nedělali. Ani tu vodu nevylévali,“ sdělil Skopeček. Podotkl, že za osm let, kdy bylo hnutí ANO ve vládě, se z hlediska udržitelnosti penzijního systému nestalo nic.

Dodal, že celková reforma důchodového systému by nebyla jednoduchá. „Samozřejmě bych dokázal narýsovat radikálnější reformu. Ale přiznejme si, že dnešní opozice asi není úplně státotvorná do té míry, že bychom dokázali v Poslanecké sněmovně prohlasovat strukturální reformu penzijního systému. To si prostě s kolegy z hnutí ANO a z SPD nedokážu představit,“ uvedl Skopeček. Podle něj je proto nezbytné dělat alespoň jednotlivé kroky, aby se udržitelnost průběžného penzijního systému prodlužovala.

Jan Skopeček

místopředseda Poslanecké sněmovny
místopředseda poslaneckého klubu ODS
poslanec PČR
ekonomický expert ODS
předseda ODS Hořovice