22. února 2024

CNN Prima News: Pohnutkám farmářů rozumíme a bereme je vážně. Chceme jim pomoci, říká ke čtvrtečním protestům Petr Bendl

(CNN Prima News) Místopředseda sněmovního zemědělského výboru a exministr zemědělství Petr Bendl (ODS) pohnutkám farmářů a jejich podnětům dle svých slov rozumí. „Bereme je vážně a chceme jim pomoci,“ uvedl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Celou debatu s Petrem Bendlem můžete zhlédnout na CNN Prima News.

Podle poslance Bendla se zemědělci potýkají s množstvím zbytečné byrokracie. „Ministr Výborný teď přišel s tím, že chce dát dohromady všechny podněty a podklady z antibyrokratické komise, případně ty, které chodí ze zemědělského výboru, s tím, že uděláme balíček opatření. Pokusíme se jít nejenom do zákonných norem, ale i do těch podzákonných. Tam si na sebe často šijeme velký bič, a často to po nás ani Evropská unie nechce. V této věci jsme odhodlaní udělat maximum a taky se tam už i něco odehrálo – konečně snad budeme mít možnost porážky na pastvině. Přichází veterinární zákon, který to umožňuje, a řada dalších takových věcí,“ uvedl místopředseda sněmovního zemědělského výboru Petr Bendl.

Podle Bendla by vládní snahy směřovaly ke snížení byrokracie i bez zemědělských protestů. „Nejsem si jistý, že se problémy mají řešit s traktorem na silnici, traktor patří na pole, ale rozumím tomu. V zásadě rozumím i těm podnětům, které přicházejí, a myslím si, že je všichni bereme vážně a chceme jim pomoci,“ doplnil Bendl.

Petr Bendl

poslanec PČR
místopředseda zemědělského výboru PS PČR