11. února 2024

Kupka: Výpovědi bez důvodu musí mít jasná pravidla. Ve hře je i vyšší odstupné

(tn.cz) Národní ekonomická rada vlády (NERV) před nedávnem navrhla 37 opatření, která mají restartovat českou ekonomiku. Ta se soustředí i na pracovní právo, které by dle návrhu nově umožňovalo například podání výpovědi bez důvodu. Podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) to ale nemůže být jen tak.

Celou debatu s Martinem Kupkou můžete zhlédnout na TN.cz.

Podle ministra dopravy a místopředsedy ODS Martina Kupky je v případě zavedení takového kroku nutné myslet na obě strany. „Problém přece není jen na straně zaměstnavatelů. Jde o to vytvořit podmínky i pro ty zaměstnance. Ve chvíli, kdy vidí jinde nějakou dobrou variantu, tak aby se mohli rychle domluvit i s nějakým jiným zaměstnavatelem,“ zdůraznil Kupka.

​Výpověď bez udání důvodu by tak dle jeho slov měla být opředená dalšími pravidly. „Nutně musí být svázána s dalšími výhodami a s dalšími podmínkami, například s vyšším odstupným. Pak to má smysl a přispěje to k tomu, aby byl trh pružnější," řekl Kupka.

Zajistit to, že děti budou chodit do školy, má i reforma, kterou před nedávnem představil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Ta má zjednodušit sociální dávky a zamezit tak tomu, aby se nestalo, že se na dávkách dá hřešit.

Podle Kupky jde ale především o to, aby děti chodily do školy. „Mám mnoho zkušeností ze Slovenska. Před řadou let se právě důslednou prací státu, ale hlavně lidí v obcích, podařilo dosáhnout toho, že děti začaly docházet do školy pravidelně," připomněl Kupka.

„Tlak na rodiny, aby tam děti opravdu poslaly, a když je nepošlou, tak o ty sociální dávky přijdou, měl výrazný efekt. Pokud má společnost růst, tak potřebuje vzdělané lidi. Potřebuje ty, kteří se opravdu od těch dalších fází práce budou schopné zapojit,“ uzavřel Kupka.

Martin Kupka

ministr dopravy
místopředseda strany
poslanec PČR
expert pro veřejnou správu