21. ledna 2024

Otázky Václava Moravce: ANO účelově mění svůj pohled

(ČT 1) Ministr dopravy a místopředseda ODS Martin Kupka v nedělního diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce připomněl, že volbu poštou ze zahraničí mělo v minulosti v programu i ANO, ale nyní „účelově mění svůj pohled“. Projednávání sporné normy má ve sněmovně pokračovat v následujících dnech, do rozpravy jsou přihlášeny desítky zákonodárců.

Celou debatu s Martinem Kupkou můžete zhlédnout na ČT.

„Obstrukce jsme samozřejmě nechtěli. Naprostá většina států (v Evropě) už korespondenční volbu ze zahraničí má, v žádném z nich to neznamená omezení ústavních práv lidí, naopak se tím zjednodušuje možnost volit například těm, kdo jsou na pracovních cestách,“ odmítl tvrzení poslankyně ANO Kláry Dostálové Martin Kupka. Připomněl, že cestování krajanů do volebních místností může být překážkou především ve velkých státech, například v USA či Kanadě.

Doplnil, že ANO mělo v předchozím volebním období korespondenční volbu ze zahraničí v programu, najednou „účelově mění svůj pohled“. „Není to proto, že jste si přečetli výsledky z předchozích voleb a řekli jste si, že by to pro vás nemuselo být výhodné? Často je to tak, že jsou to právě krajané v zahraničí, kteří pečlivěji sledují, co se v Česku děje, byť jsou od nás vzdáleni tisíce kilometrů. A pokládají za důležité se ve volbách vyslovit,“ je přesvědčený ministr dopravy Kupka. Zavedení korespondenční volby nepovažuje za protiústavní a nemyslí si také, že by bylo třeba normu v parlamentu schvalovat třípětinovou většinou.

Zdůraznil, že zákon je ve sněmovně teprve v prvním čtení a v těch dalších ještě může doznat změn – i koalice chce podle Kupky z návrhu vyhodit část zbytečné administrativy, aby „nebyla zbytečná překážka“.

Kupka zdůraznil, že referendum je v českém právním řádu ukotvené už nyní. Souhlasí s tím, že „o tak velkých věcech“ je třeba vést politickou i ekonomickou debatu, on sám v tomto ohledu ale prý preferuje principy zastupitelské demokracie. ODS podle něj návrh zákona hnutí ANO odmítne.

Kupka prohlásil, že Česko zřejmě letos vykáže deficit veřejných financí vůči HDP na úrovni 2,2 procenta a bude plnit jedno z maastrichtských kritérií pro přijetí eura, které stanovuje maximálně tři procenta. Jde však pouze o jedno kritérium ze čtyř.

Podle Kupky je důležitým krokem na cestě k přijetí evropské měny ozdravení veřejných financí. Vláda podle něj naopak nejednala o obnovení pozice vládního koordinátora pro přijetí eura, kterou do roku 2017 vykonával Oldřich Dědek.

Martin Kupka

ministr dopravy
místopředseda strany
poslanec PČR
expert pro veřejnou správu