11. ledna 2024

Události, komentáře ČT24: Vysoká inflace v Česku končí

(ČT 24) Hostem diskusního pořadu Události, komentáře ČT24 byl místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček. Střetl se s předsedou poslaneckého klubu SPD Radimem Fialou.

Celou debatu s Janem Skopečkem můžete zhlédnout na ČT24.

Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček doufá, že období drahoty končí, trend je podle něj jasný a zřejmý. Růst nominálních mezd bude podle něj s velkou pravděpodobností vyšší než míra inflace. „Po těch dvou nešťastných letech, kdy nominální mzdy rostly pomaleji než míra inflace, tedy kdy se snižovala životní úroveň, zažijeme opak,“ slibuje Skopeček. Nastartuje se podle něj i spotřeba domácností.

Podle Skopečka zafungovala i politika ČNB, kdy klesání inflace jde na vrub zvyšování úrokových sazeb. Podle něj nikdy v ekonomické historii nešlo zkrotit inflaci, aniž by se to dotklo lidí a firem. Kdyby sazby ČNB nezvyšovala, inflace by byla prý vyšší a trvala by delší dobu.

Dopad konsolidačního balíčku

Vládní konsolidační balíček je podle Skopečka inflačním rizikem jen ve velmi krátkém období. Skopeček zároveň v diskusi oponoval poslanci Radimu Fialovi z SPD, že konsolidační balíček je jen o zvyšování daní. Rád by naopak viděl více úspor, v rozpočtu je ale po „dlouhých letech zaznamenán pokles výdajů o třicet miliard korun.“ „Inflace nevyhovuje vůbec nikomu,“ sdělil Jan Skopeček s tím, že vládě přináší komplikace, protože prý kvůli ní musel být například upravován valorizační mechanismus u důchodů a zvyšují se také mandatorní výdaje nebo dávky.

Jan Skopeček

místopředseda Poslanecké sněmovny
místopředseda poslaneckého klubu ODS
poslanec PČR
ekonomický expert ODS
předseda ODS Hořovice