20. listopadu 2023

ČRo: Vláda má plán a podniká konkrétní kroky

(ČRo Plus) Hostem diskusního pořadu Pro a proti na ČRo Plus byl ministr dopravy a místopředseda ODS Martin Kupka.

Celou debatu s Martinem Kupkou si můžete poslechnout na ČRo Plus.

Špatná ekonomická situace není podle ministra Kupky doménou Česka. „Světové deníky v průběhu letošního léta už za nemocného muže Evropy označovaly Německo. Mimo jiné proto, že se velmi pomalu vrací ke skutečnému růstu,“ srovnává Kupka. „To je možná důvod, proč německý list přenesl stejné označení na nás,“ dodává Martin Kupka.

„Česko čelí vnějším vlivům komplikovaněji než jiné státy. Například ve struktuře průmyslu, která je energeticky extrémně náročná,“ vysvětluje Kupka. „Je to subdodavatelská ekonomika, a tak potřebujeme do budoucna zajistit víc výrobců finálních výrobků s vysokou přidanou hodnotou.“

Vláda má plán a podniká konkrétní kroky. „Abychom dokázali překonávat složitou dobu, je jedním z prvních předpokladů energetická bezpečnost. Tady se za poslední dobu podařilo několik podstatných kroků, zejména v oblasti plynárenství. Zároveň rozbíháme jádro nebo komunitní energetiku,“ obhajuje Kupka.

„V okamžiku, kdy patříme mezi subdodavatelské ekonomiky, je o to důležitější zvládnutá logistika,“ připomíná Kupka a chválí vládu za posun při přípravě legislativy pro její výstavbu.

„Dějí se zásadní kroky. Máme nový stavební zákon, tím zároveň říkáme, že nemůže jít jen o dopravní infrastrukturu. Teď je důležité urychlit výrazně i výstavbu nových energetických zdrojů, rozvodných i digitálních sítí,“ říká Kupka.

„To, že se Volkswagen rozhodl neinvestovat v Česu nic neznamená,“ podotýká Kupka. „Stejně tak ustoupil ze svých investic v jiných evropských státech, protože má své problémy a firmu ohrožuje vysoká cena energií obecně v Evropě.“

Udělování víz pro zahraniční zaměstnance je pak i podle Kupky neefektivní, nicméně vláda na řešení pracuje. „Významná změna se odehraje už příští rok, kdy otevíráme větší prostor pro příliv zahraničních pracovníků i zahraničních mozků,“ říká.

Mnohem optimističtější se ale dívá na situaci na vysokých školách. „Daří se jim sem přivádět stále víc studentů ze zahraničí, kteří jsou atraktivní a kteří sem přinášejí novinky a novou energii,“ chválí Kupka.

Martin Kupka

ministr dopravy
místopředseda strany
poslanec PČR
expert pro veřejnou správu