12. listopadu 2023

Partie CNN Prima News

(CNN Prima News) Firmám i domácnostem vláda s energiemi pomůže jako loni, slíbil v nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS). Drahé energie podle něj musí kabinet řešit na úrovni EU. „Green Deal má dnes své důsledky ve zvyšující se ceně energie,“ prohlásil.

Celou debatu s Janem Skopečkem můžete zhlédnout na CNN Prima News.

Hlavním tématem nedělní debaty byl lednový očekávaný růst cen elektřiny. Firmy i domácnosti nyní nervózně čekají na definitivní rozhodnutí.

„Pokud s tím něco neuděláme na úrovni Evropské unie a nezměníme přístup, obávám se, že v nadcházejících letech prostě nemůžeme počítat s poklesem cen energií,“ uvedl Skopeček.

Diskuse se točila hlavně okolo nedávného návrhu Energetického regulačního úřadu (ERÚ), podle nějž by měla regulovaná složka ceny elektřiny vzrůst meziročně až o 71 procent. Definitivní podobu regulované složky představí ERÚ koncem listopadu, vláda očekává zmírnění plánovaného zdražení.

Podle Skopečka měl úřad při oznamování této zprávy postupovat jinak. „Když takovou věc oznamuje, musí tušit, že ceny energií jsou velmi citlivá věc. Má o tom vědět vláda, má k tomu být třeba společná tisková konference, kde se ta čísla uvedou do kontextu,“ vytkl Skopeček úřadu.

Jan Skopeček

místopředseda Poslanecké sněmovny
místopředseda poslaneckého klubu ODS
poslanec PČR
ekonomický expert ODS
předseda ODS Hořovice