6. listopadu 2023

CNN Prima News: Státní rozpočet 2024

(CNN Prima News) Budoucností české energetiky je jádro, ale nejrychlejší možností v přestavbě uhelných elektráren bude plyn, uvedl v pořadu K věci na CNN Prima NEWS poslanec Jiří Havránek (ODS). Zmínil rovněž shodu evropských států ohledně normy Euro 7. Upravené znění je podle něj jeden z největších úspěchů české diplomacie od vstupu do EU.

Celý rozhovor s Jiřím Havránkem můžete zhlédnout na CNN Prima News.

Green Deal se podle poslance stal v evropském kontextu výzvou, ale zároveň strašákem. „V energetice jde o obsáhlé téma. V Česku budeme muset najít co nejdříve cestu, jak nahradit uhelné elektrárny, protože jsme si nevyjednali žádné výjimky jako třeba Polsko,“ pronesl Jiří Havránek v pořadu K věci.

Jednou z možností je podle něj orientace na atomovou energii. „Společnosti již také počítají s útlumem využívání uhlí. Osobně bych byl raději, kdybychom v nynější situaci měli i další stabilní zdroj v podobě atomových elektráren. Alespoň už finišuje dialog ohledně další výstavby v Dukovanech, což je jednoznačně správný signál. Rozjela se také výstavba solárních a jiných obnovitelných zdrojů, ale bez stabilních možností si nepomůžeme. V Česku bude ve hře především jádro,“ je přesvědčen Havránek.

„Stále však zůstává otázkou, jak co nejefektivněji přestavět uhelné elektrárny. Nevidím jinou možnost než se zaměřit na plyn. Žádný jiný zdroj neumožní tak rychlou výstavbu,“ dodal Havránek.

Poslanec rovněž zmínil i úpravu normy Euro 7, za níž podle něj stála právě česká diplomacie. „Podařilo se spojit evropské státy a osekat normu na stejnou úroveň, v jaké podobě byla ta předcházející. Jedná se o jeden z největších úspěchů české diplomacie v Bruselu od doby, co jsme členy EU,“ tvrdí občanský demokrat Jiří Havránek.

Kabinet zvládá komunikaci dobře

Vládní koalice podle Havránka komunikuje dostatečně a své kroky ve veřejném prostoru dostatečně hájí. „I běžní poslanci se snaží komunikovat a vysvětlovat přijímané zákony. Věřím, že i vláda tyto informace podává dobře. Viděli jsme to například během poslední tiskové konference, které se účastnil ministr financí Zbyněk Stanjura, premiér Petr Fiala (oba ODS) a ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (nestr. za STAN),“ nadhodil poslanec Havránek.

Představitelé kabinetu podle něj svoji roli zvládli. „Snažili se vyvracet některé nepravdy a bojovali s děsivými zprávami, že v Čechách dochází k dalšímu průšvihu, co se týče energií. A na nás, ostatních řadových zákonodárcích, je komunikovat mezi lidmi a v ulicích,“ shrnul Havránek.

Jiří Havránek

poslanec PČR