24. října 2023

Události, komentáře: Schvalování rozpočtu na rok 2024

(ČT 24) Poslanci začnou návrh projednávat ve středu. Místopředseda sněmovny Jan Skopeček (ODS) připustil, že změny na poslední chvíli nelze vyloučit. Důležité ale podle něj je, aby schodek zůstal v naplánované výši, tedy 252 miliard.

Celou debatu s Janem Skopečkem můžete zhlédnout na ČT24.

V prvním čtení, které započne ve středu, sněmovna schvaluje příjmy, výdaje a schodek rozpočtu, který vládní koalice navrhuje ve výši 252 miliard korun. „Do jednání ve sněmovně jdeme s tím, aby byl rozpočet schválen. Aby nenastalo rozpočtové provizorium, které není dobré. A budeme chtít ukázat, že dochází ke konsolidaci veřejných financí, že je to rozpočet, který snižuje deficit,“ uvedl Skopeček.

Nevylučuje ale změny na poslední chvíli. „Stejně jako v minulosti budou pozměňující návrhy od opozice, ale stává se, že jsou i pozměňující návrhy od koaličních poslanců,“ poznamenal Jan Skopeček. Důležité pro Skopečka ale je, aby deficit zůstal v naplánované výši.

„Musím se trochu pousmát. Když bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO) připravovala státní rozpočty, tak se podívejte na rozdíly v plánech oproti realitě,“ řekl Skopeček. Státní rozpočet by dle něj měl věrně zobrazovat realitu. „Byl bych první, kdo by protestoval, kdyby příjmy byly nějakým způsobem nafouknuté,“ dodal Skopeček.

Výdaje státního rozpočtu podle Skopečka poprvé v příštím roce od roku 2016 klesnou o 31 miliard korun. „Vy jste to nedokázali ani v dobách růstu, kdy jste měli nízkou nezaměstnanost, tato vláda to dokáže i ve chvíli, kdy situace není jednoduchá,“ poznamenal Jan Skopeček směrem k Nacherovi z ANO.

Co se obnovitelných zdrojů týče, dle Skopečka bylo na začátku jasně řečeno, že pomoc státu bude jen dočasná. „Už předtím to platily firmy a domácnosti ve fakturách na elektřinu. Vláda řekla, že ve chvíli, kdy ceny kvůli energetické krizi vyskočily, tak je tu stát, kdy vám na čas pomůže,“ zdůraznil Skopeček.

Meziroční růst spotřebitelských cen v Česku v září zpomalil na 6,9 procenta ze srpnových 8,5 procenta. Skopeček si nemyslí, že by se inflace mohla v příštím roce přiblížit cíli centrální banky, tedy ke dvěma procentům. „Ale to, že (inflace) klesá v Česku nejrychleji, je i kvůli tomu, že byla jedna z nejvyšších v EU,“ podotkl Jan Skopeček.

Jan Skopeček

místopředseda Poslanecké sněmovny
místopředseda poslaneckého klubu ODS
poslanec PČR
ekonomický expert ODS
předseda ODS Hořovice