11. října 2023

Forum HN: Nechci, abychom dotovali nákupy elektroaut

(iHNed.cz) Ministerstvo průmyslu a obchodu nyní finišuje podmínky, za jakých budou moci firmy žádat o dotaci na nákup elektromobilů a neveřejných dobíjecích stanic. Vláda hodlá podpořit nákup čtyř tisíc vozů a pěti set e-cargo kol sumou 1,7 miliardy korun, dalších 300 milionů půjde na dobíječky. Na jedno auto tak bude vyčleněno zhruba 400 tisíc korun.

Zdrojem peněz bude Národní plán obnovy, vládní program reforem a investic ke zmírnění dopadů pandemie covidu-19. Jak HN potvrdil mluvčí ministerstva David Hluštík, vyhlášení výzvy se předpokládá do konce roku 2023. Záruky má poskytnout Národní rozvojová banka.

Ne všichni ze současné koaliční vlády jsou ale ve shodě. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) dotace na nákup elektroaut odmítá. „Budu nepopulární, ale nechci, abychom dotovali nákupy osobních vozidel. Navíc nemáme jako stát z čeho. Musíme zajistit investice do dobíjecí infrastruktury a dálniční sítě. Nemáme ale dotovat auta, nemáme vysávat prostředky z nezbytného financování infrastruktury,“ uvedl Martin Kupka na Fóru HN o budoucnosti českého autolandu, jež se konalo minulý týden.

Martin Kupka

ministr dopravy
místopředseda strany
poslanec PČR
expert pro veřejnou správu