22. září 2023

Události, komentáře: Konsolidační balíček potřetí ve Sněmovně

(ČT 24) Místopředseda Sněmovny Jan Skopeček (ODS) řekl v pátečních Událostech, komentářích ČT24 ke konsolidačnímu balíčku, že politika je o kompromisech. Podle něj je ale potřeba zatáhnout za záchrannou brzdu.

Celou debatu s Janem Skopečkem můžete zhlédnout na ČT24.

Sněmovna se v pátek nedostala k závěrečnému hlasování o vládním úsporném balíčku. U řečnického pultu se stihlo vystřídat jen několik opozičních poslanců, kteří navrhovaná opatření kritizovali. Koaliční zákonodárci se pokusili prosadit jednání i po druhé hodině odpoledne, opozice s tím ale nesouhlasila. Ke třetímu čtení se tak dolní komora vrátí v polovině příštího týdne.

„To, co teď probíhá v Poslanecké sněmovně, je legislativní proces. V tomto volebním období bohužel u celé řady zákonů, nejen u konsolidačního balíčku, je delší, než bývalo zvykem v uplynulých volebních obdobích. Ale musíme se s tím popasovat a dotáhnout konsolidační balíček všemi čteními do zdárného konce,“ řekl Jan Skopeček.

Skopeček připustil, že v pětikoalici je složité najít kompromis. „Ano, politika je o kompromisech, i tento balíček je o kompromisech. Já bych si ho dokázal představit úplně jinak, dokázal bych si tam představit více věcí, celou řadu věcí bych tam nechtěl. Nicméně respektuji, že je to kompromis pěti koaličních stran,“ reagoval.

Skopeček podotkl, že teprve ve třetím čtení se rozhodne o tom, jaké pozměňující návrhy projdou. „Představa, že by balíček nějakým způsobem dramaticky ovlivnila opozice, to si přiznejme, že je iluzorní,“ podotkl.

Podle něj má koalice jinou představu o tom, jak má vypadat veřejný rozpočet než opozice. „Ale rozhodne teprve třetí čtení. A neumím vyloučit, že nebudou podpořeny nějaké dílčí opoziční návrhy,“ doplnil Skopeček.

S tvrzením, že jde balíček proti lidem, Skopeček nesouhlasí. „Balíček je dělaný pro lidi. Nedovedu si představit, že bychom ty veřejné finance nechali běžet tím stylem a tím spádem, jakým běžely v uplynulých letech,“ řekl Jan Skopeček. Podle něj je potřeba zatáhnout za záchrannou brzdu.

Jan Skopeček

místopředseda Poslanecké sněmovny
místopředseda poslaneckého klubu ODS
poslanec PČR
ekonomický expert ODS
předseda ODS Hořovice