10. září 2023

Partie CNN Prima News: Polsko investovalo evropské peníze do dálnic. Nám ujel vlak a musíme si půjčovat

(CNN Prima News) Polsko dokázalo evropské prostředky využít pro masivní výstavbu dálniční sítě, Česku v tomhle bohužel ujel vlak, a na dostavbu dopravní infrastruktury si proto budeme muset půjčovat. V Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS to řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Přesto věří, že dálniční síť Česko dobuduje do deseti let.

Celou debatu můžete zhlédnout na CNN Prima News.

„Úspěch Polska je dán tím, že dokázalo investovat evropské prostředky, nám v tom ujel vlak. Na dálnice již peníze nebudou a musíme si půjčovat,“ řekl Martin Kupka v Partii.

Přesto jsou podle něj masivní investice do dopravní infrastruktury nutné i s tím, že se kvůli nim zadlužíme. „Musíme postupovat tak, abychom dokázali splatit historický dluh, že dálnice nemáme. Pokud bychom nedokázali dobudovat základní infrastrukturu, tak nám ostatní státy utečou jako Polsko,“ doplnil ministr dopravy Kupka.

Kupka zároveň apeluje na veřejnost, aby pochopila, proč je zadlužování kvůli výstavbě dálnic a vysokorychlostních tratí nutné. „Pokud lidé nepochopí, proč musíme budovat dálnice a vysokorychlostní tratě, tak se nepohneme dopředu, přestože je to drahé,“ sdělil místopředseda ODS Martin Kupka.

Druhé čtení návrhu vládního konsolidačního balíčku provázely bouřlivé hádky ve Sněmovně. Předseda hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš řečnil šest hodin a chování koalice označil za totalitní. „Andrej Babiš je rizikem nejenom pro kvalitu diskuze, kterou jako politici vedeme, ale je nepochybně rizikem i pro to, jak se má Česká republika dál vyvíjet,“ řekl v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS ministr dopravy Martin Kupka (ODS) a expremiérův projev označil za slovní salát.

„To je člověk, který snižuje úroveň české politiky i parlamentní diskuze na úroveň hospody čtvrté cenové skupiny. Šestihodinový projev často postrádal hlavu a patu. Jeho přepisy se čtenáři i voliči baví, protože opravdu vůbec nedávají smysl,“ popsal Kupka.

Martin Kupka

ministr dopravy
místopředseda strany
poslanec PČR
expert pro veřejnou správu