28. srpna 2023

Prostor X: Trajektorii státního rozpočtu směřující k vysokým schodkům je nutné přepisovat neprodleně

(www.reflex.cz) Místopředseda sněmovny Jan Skopeček považuje stranického kolegu z ODS Pavla Blažka za jednoho z nejlepších ministrů ve vládě, jeho setrvání v čele resortu spravedlnosti proto vnímá jako pozitivní věc. Nepopírá, že jeho schůzka s podnikatelem Martinem Nejedlým, byla politickou chybou. Nechce ji zlehčovat, na druhou stranu ho intenzita, s níž na ni zareagovaly média i veřejnost, překvapily. Oceňuje, že prvotní „nešťastné vysvětlování“ chtěl ministr spravedlnosti napravit, a přijde mu „prapodivné“, že k tomu nedostal šanci. Že by celá kauza byla dominantním obrazem toho, jak vláda funguje, a ovlivnila výsledek příštích voleb, si nemyslí. Rozhodne, zda se podaří dotáhnout všechny reformy do konce a vysvětlit, proč jsou nezbytné.

Celý rozhovor s Janem Skopečkem můžete zhlédnout na Reflex.cz.

„Vláda, která něco dělá a která připravuje nepopulární kroky, prostě v průběhu svého mandátu ztrácí body,“ má jasno Jan Skopeček s tím, že jde o politické pravidlo, s nímž se potýká řada demokratických kabinetů v zahraničí. Ten český teď ale kvůli ministru spravedlnosti Pavlu Blažkovi a jeho schůzce s lobbistou Martinem Nejedlým přišel o další politický kapitál. „To, že podobné věci nepřidávají k pozitivnímu obrazu jak jeho, ale tím pádem i celé vlády, je jasné. Myslím, že si to dobře uvědomuje a ukázal to i při svých mediálních vystoupeních,“ konstatuje věcně místopředseda Poslanecké sněmovny za ODS Jan Skopeček.

Pragmatický je i v přístupu k připravovaným reformám. „Přestože bych si jako ekonom dokázal představit mnohem ambicióznější, důslednější a rychlejší konsolidaci veřejných rozpočtů, tak vím, že při současné konstelaci by takový návrh v Poslanecké sněmovně neměl vůbec žádnou šanci,“ připouští Jan Skopeček s tím, že pro výsledný kompromis ještě může zvednout ruku, a navzdory jeho nedokonalosti je přesvědčený, že situaci výrazně zlepší. Trajektorii státního rozpočtu směřující k rekordně vysokým schodkům je ale podle Skopečka nutné přepisovat neprodleně. K tomu, aby vláda nepřekročila schválený deficit 295 miliard, bude muset ještě letos přistoupit k úsporám v řádu desítek miliard korun. „Ministr financí není kouzelník. Bez toho, aniž by se za ten cíl nebo k těm dalším úsporám přihlásili další členové vlády, to sám nezvládne. Takže je potřeba, aby vláda pochopila, že i 295miliardový schodek, i kdyby se ho podařilo dosáhnout, že to není žádný dramatický úspěch, že to není na bouchání šampaňského, že to je prostě hodně vysoký schodek, který musí chtít redukovat, a že ho nemůže redukovat tím, že si řekne: Tak na letošní rozpočet se vykašleme, necháme ho svému osudu a budeme šetřit až od dalšího roku. To bychom se dostali do stejné situace v příštím roce,“ upozorňuje Jan Skopeček.

Jednoznačné stanovisko bude muset vláda zaujmout i v souvislosti s ČEZem. Coby liberální ekonom sice zastává názor, že stát by toho měl vlastnit co nejméně, ale pořád je pro něj „o level přijatelnější“, aby měl v majetku největšího tuzemského výrobce elektřiny než národní pivovar Budvar. „Chceme-li dostavět další jaderné bloky, což je další snaha vlády přispět k větší energetické bezpečnosti v České republice, tak tam nějakým způsobem budeme muset řešit minoritní akcionáře, respektive můžeme dospět k tomu, že se ta společnost nějakým způsobem rozdělí na část, která bude řešit dostavbu a provoz jaderných elektráren a nebude rizikem pro minoritní akcionáře, kterým zůstane zbytek té společnosti. Ale nejsem teď schopen říct a skutečně to nevím, jestli vláda je, nebo není rozhodnuta o tom, že ČEZ rozdělí, nebo zestátní,“ dodává Skopeček.

Jan Skopeček

místopředseda Poslanecké sněmovny
místopředseda poslaneckého klubu ODS
poslanec PČR
ekonomický expert ODS
předseda ODS Hořovice