27. srpna 2023

Partie CNN Prima News: Úsporný balíček je kompromisem pěti stran a výsledkem složitého vyjednávání

(CNN Prima News) Úsporný balíček je velkým kompromisem a při vyjednávání musel prohrát každý. Řekl místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert nejsilnější vládní strany ODS Jan Skopeček v nedělním diskuního pořadu Partie CNN Prima News.

Celou debatu s Janem Skopečkem můžete zhlédnout na CNN Prima News.

Úsporný balíček je podle Skopečka kompromisem pěti stran a výsledkem složitého vyjednávání. „Každý musel svým způsobem v něčem ustoupit a v něčem prohrát. To je prostě politika,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Podle něj je konsolidační balíček prvním pokusem vlády Petr Fialy (ODS) něco uspořit ve veřejných financích. „Když říkám první vážný pokus, tak tím nemyslím poslední. Strukturální nerovnost ve veřejných financích je skutečně dlouhodobá a vážná,“ zdůraznil místopředseda Sněmovny a ekonomický expert ODS Jan Skopeček.

Místopředseda dolní komory také připomněl, že do výsledné podoby balíčku promluvili i lobbisté. Zmínil například výjimku na zdanění tichého vína, za kterou bojovali zejména lidovci. „Špatně to nesu a nepovažuji to za nejlepší součást konsolidačního balíčku. Vím, že existuje snaha ministerstva zemědělství vytvořit pracovní skupinu, která by se měla bavit o tom, jak to nastavit. Je to ale jeden z příkladů, kdy zájmové skupiny nad politiky vítězí,“ uvedl Skopeček.

Jako další vydupaný kompromis uvedl ústupek u zdanění zaměstnaneckých benefitů. „Jako ekonomovi mi nedělá radost, že máme tak silné zájmové skupiny, které si dokážou vybojovat výjimky. Veřejnosti jsou ještě schopni tvrdít, že je to strašně pozitivní,“ řekl Skopeček.

O jejich zachování velmi bojovaly odbory spolu se zástupci zaměstnavatelů. V připomínkovém řízení napadla zdanění benefitů například Hospodářská komora. „Šlo skutečně o zájem odborů na jedné straně a zaměstnavatelé na druhé. Jestliže chce vláda představit konsolidační balíček v pozitivním světle, musí ten tlak ustát,“ řekl Skopeček.

Jan Skopeček

místopředseda Poslanecké sněmovny
místopředseda poslaneckého klubu ODS
poslanec PČR
ekonomický expert ODS
předseda ODS Hořovice