24. srpna 2023

CNN Prima News: Změnit ceny potravin může i Babiš

(CNN Prima News) Podíváme-li se na zisky oligopolů, za který je možné označit i Agrofert, tak nepochybně mohou přispět k tomu, aby ceny potravin nebyly tak vysoké. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to uvedl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Následně poslanci Martinu Kolovratníkovi (ANO) doporučil, aby šel za šéfem hnutí Andrejem Babišem a požádal ho, zda s cenami potravin nemůže něco udělat.

Celou debatu s Martinem Kupkou můžete zhlédnout na CNN Prima News.

Petr Fiala na tradiční akci Země živitelka v Českých Budějovicích mluvil o povinnosti mluvit se všemi, sledovat, co se v sektoru děje, a o vytváření přiměřeného nátlaku na to, aby existovala rovnováha mezi ziskem marží a výslednou cenou. Také upozornil, že majitelé největších podniků vyčítají vládě, že nic s cenami potravin nedělá, čímž zřejmě narážel na Andreje Babiše a doporučil mu, že by mohl jediným svým rozhodnutím ve svých koncernech dosáhnout toho, že budou potraviny levnější.

Podle Kupky Fiala reagoval „na iracionální, čistě opoziční kritiku, často bez jediného důvodu, od Andreje Babiše“. „Nikdo nemůže zpochybnit, pakliže se podíváte na marže a na zisky například oligopolu, za který je možné označit i Agrofert, že tam nepochybně je možnost přispět k tomu, aby ceny potravin nebyly tak vysoké. To popřít nelze,“ argumentoval Kupka Kolovratníkovi, který se podle něj zlobí zbytečně.

Babišova kritika směrem k vládě zůstala tématem i nadále. „Měl byste se možná víc ptát svého šéfa, jestli náhodou nepřestřeluje, když se takhle pouští do úplně nesmyslné kritiky. Měl byste přijít za Andrejem Babišem a požádat ho: ‚Nemůžete s tím také něco udělat, pokud významným způsobem logicky taky spoluurčujete cenu potravin v České republice?‘“ doporučil Kupka Kolovratníkovi.

Martin Kupka

ministr dopravy
místopředseda strany
poslanec PČR
expert pro veřejnou správu