1. března 2023

ČRo Plus: Předchozí vláda se oblasti médií a dezinformací vůbec nevěnovala

(ČRo Plus) Novinářské organizace kritizují zrušení postu vládního zmocněnce pro oblast médií a dezinformací, který měl podporovat nezávislé sdělovací prostředky. Novinář Ondřej Neumann krok vlády kritizuje a obává se o osud svobodné žurnalistiky, europoslankyně Veronika Vrecionová (ODS) ujišťuje, že v agendě stát bude pokračovat na jiných místech.

Celou debatu s Veronikou Vrecionovou si můžete poslechnout na ČRo Plus.

„Předchozí vláda se těmto tématům vůbec nevěnovala, až vláda Petra Fialy zřídila pozici vládního zmocněnce, který dostal úkol, jež byl naplněn. Agenda však nezmizela, pouze bude rozdělena na dvě části,“ uvádí v Pro a proti poslankyně Evropského parlamentu Veronika Vrecionová (ODS).

Agenda médií teď spadá pod Úřad vlády, upřesňuje Veronika Vrecionová. „Ale zmíněný akční plán byla jen pracovní verze něčeho, co uniklo do médií a nevědělo se, jak se s tím bude pracovat. Jsou velké pochybnosti, jestli je vhodné, aby nezávislé žurnalisty podporoval stát různými granty, tím by přestali být nezávislí.“

„Například veřejnoprávní média nejsou financována přímo ze státního rozpočtu, ale přes poplatky. To bylo úmyslně nastaveno tak, aby finance nemohl ovlivňovat žádný úředník ani politik,“ chválí Vrecionová.

„Je to první vláda, která se tématu vůbec věnuje. Ten post byl prostě naplněn a nyní byl rozdělen na dvě části. Už jen to, že vláda nechce financovat média přes granty, je velmi důležité pro zachování jejich svobody,“ opakuje Veronika Vrecionová (ODS).

Veronika Vrecionová

poslankyně EP
členka Programového týmu ODS životní prostředí a zemědělství