20. února 2023

Události ČT

(ČT 1) Hostem hlavní zpravodajské relace Události České televize byl v živém vstupu ministr dopravy a místopředseda ODS Martin Kupka.

Celý rozhovor s Martinem Kupkou můžete zhlédnout na ČT24.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Hostem Událostí je teď Martin Kupka, člen vlády místopředseda ODS. Přeju dobrý večer a rovnou se ptám. Slyšeli jsme, že opozice chce návrh blokovat, jinými slovy, to znamená obstrukce, jakou proti nim máte strategii?

 

Martin KUPKA, ministr dopravy a místopředseda strany /ODS/:
Dobrý večer. Budeme pečlivě vysvětlovat, že ten krok samozřejmě nikoho z nás netěší. Chápeme, že to pro českou veřejnost není dobrá zpráva. Na druhou stranu nemáme jinou možnost, než jakým způsobem zajistit i další léta pro celý důchodový systém a pro celý státní rozpočet. Pokud bychom k takovému nepopulárnímu kroku nepřistoupili, znamenalo by to například i větší možnost dalšího růstu inflace a další celou řadu vážných komplikací i pro udržení důchodového systému a důstojného důchodu. Já chci zároveň zdůraznit, že v tom předchozím roce významně narostly průměrné důchody, narostly z 15 500 na současných 19 500, a pokud tedy projde ten návrh, se kterým přicházíme, bude to znamenat, že průměrný důchod přesáhne dvacetitisícovou částku, dosáhne téměř 50 % průměrné mzdy. Navíc přicházíme s krokem, který zároveň přináší fixní navýšení pro všechny důchodce ve výši 400 Kč a k tomu 2,3 % poměrného navýšení vůči současným důchodům. I to je krok k tomu, aby se podařilo vyřešit, aby se podařilo pomoci také s tím dosavadním rozvíráním nůžek, protože, jak zaznělo v té vaší reportáži, prostě tím, jak celý ten valorizační mechanismus vznikal v době, která nepočítala s tak dramatickým navyšováním inflace, tak nepočítal přirozeně ani s těmi negativními dopady, které teď spatřujeme například a slyšíme to jako kritiku v rozvírání těch nůžek.

 

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pane ministře, dovolte, abychom se dostali ještě dál... Vy mluvíte o tom, že ta situace je složitá, to naprosto chápu, ale vysokou inflaci tady máme přes rok. O tom, že ta letošní valorizace velmi pravděpodobně bude potřeba, o tom se mluví celé měsíce, tak proč se tím zabýváte až teď ve stavu legislativní nouze?

 

Martin KUPKA, ministr dopravy a místopředseda strany /ODS/:
Jednak další valorizace proběhla právě v letošním lednu a s ohledem na to, jaké jsou možnosti České republiky a ten přesný vývoj, přesné procento meziměsíčního růstu cen samozřejmě známé nebylo. A zároveň platí, že si musíme poradit, a i je to věc, kterou říkám, nikdo ji neděláme s lehkým srdcem, takový krok je samozřejmě bolestivý pro každou vládu, pro každou zemi, ale pokud nechceme způsobit další, hlubší zadlužení, tak takový krok učinit musíme. I ve prospěch všech těch dětí a všech, kteří budou do budoucna pobírat důchody.

 

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pane Kupko, díky, na shledanou.

 

Martin KUPKA, ministr dopravy a místopředseda strany /ODS/:
Na shledanou.

Martin Kupka

ministr dopravy
místopředseda strany
poslanec PČR
expert pro veřejnou správu