11. prosince 2022

CNN Prima News: Poslouchat recepty ANO, tak nemáme benzin ani naftu

(CNN Prima News) Kdyby současná vláda poslechla recepty hnutí ANO, lidé by stáli fronty na benzinkách stejně jako dnes v Maďarsku. V Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS to uvedl místopředseda Sněmovny Jan Skopeček (ODS).

Celou debatu s Janem Skopečkem můžete zhlédnout na CNN Prima News.

„Nemůžeme kompenzovat všechno a pomáhat všem. K čemu to v Polsku vedlo? Podívejme se i na Maďarsko. Havlíček nás kritizoval, ať zastropujeme benzin a naftu. Podívejme se, kdybychom poslouchali recepty ANO, jak bychom dopadli. Dostali se do situace, že není benzin a ropa vůbec. Lidé stojí stejně jako v 70. letech v USA fronty před benzinkami,“ sdělil Skopeček.

Podle Skopečka hnutí ANO umí jen kritizovat. Připomněl, že kabinet uvedl řadu opatření v podobě podpory a příspěvků. „Vyjmenoval jsem vám patnáct opatření, místo toho abyste se omluvil, řeknete, že nebyla dostatečná, co to je za úroveň diskuse?“ dotazoval se místopředseda Sněmovny z ODS Jan Skopečka Karla Havlíčka z ANO.

Přepis celé debaty:

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Dobré dopoledne, přeji vám pěknou třetí adventní neděl. Tady na Primě CNN Prima News začíná Partie. Děkuju vám, že jste s námi. Jak jste u nás zvyklí, v první části nabídneme názorový duel, ve druhé velkou politickou diskusi. Na úvod 1 malá změna. Jedním z hostů měl být ministr vnitra a předseda stanu pan Vít Rakušan. Pan ministr, bohužel onemocněl a večer účast v Partii zrušil. Přejeme brzké uzdravení. Budeme s ním hledat náhradní termín pro diskusi. Ve studiu vítám pana
Jana Skopečka, místopředseda sněmovny a člen výkonné rady Občanské demokratické strany. Dobrý den.

Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
Hezké dopoledne.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Díky, pane Skopečku, že jste se té nové situaci přizpůsobil a souhlasil jste s účastí v názorovém duelu. A je tady i pan Karel Havlíček, místopředseda Poslanecké sněmovny a první místopředseda hnutí ANO.

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Dobrý den.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pánové, vítám vás. Děkuju, že jste přišli. Pojďme si na úvod ukázat slibovaný exkluzivní volební model, který pro naši televizi zpracovala společnost STEM. Byla to kombinace online a telefonického dotazování. Dotázán byl velmi rozsáhlý reprezentativní soubor 2005 občanů České republiky starších 18 let. Výzkum probíhal od 29. listopadu do 5. prosince, tedy v době, kdy se rozbíhala ostrá fáze prezidentských kampaní a ve veřejnosti stále převládaly obavy z tempa všeobecného zdražování a z vývoje zásob a cen energií. Hnutí ANO necelých 31 %,
ODS necelých 14 %, třetí je hnutí SPD 12,5 procenta zhruba, čtvrtí Piráti zhruba 9,5 procenta, hnutí STAN kolem šesti procent, 2 další vládní strany KDU-ČSL a TOP 09 těsně pod pětiprocentní hranicí nutnou pro vstup do Poslanecké sněmovny. Komunisté a sociální demokraté kolem čtyř procent v tomto průzkumu. Přísaha 3,5 procenta, Zelení, Trikolóra se pohybují kolem dvou procent, Svobodní jsou pod jedním a půl procentem. Tolik náš průzkum od agentury STEM. Pane Skopečku, začnu u vás a poprosím vás komentář k vašemu výsledku, spokojený 13,9 %.

Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
Já jsem rád, že jsme v z těch vládních stran první na pásce to je určitě důležité. Samozřejmě se 14 procenty být spokojený nemůžu.
ODS byla zvyklá na podobná čísla, která má dnes hnutí ANO. To znamená, určitě tam prostor pro zvyšování je. Na straně druhé si musíme uvědomit, že jsme v době, kdy vládneme, to jakákoliv politická strana prostě v průzkumech ztrácí, zvláště na začátku nebo v polovině volebního období je ta situace samozřejmě nejhorší. U nás je to i dáno tím, že prostě neseme zodpovědnost v době, která není pro ODS a pro celou vládní koalici jednoduchá. Ta stávající vláda prostě nastupovala v bezprecedentní situaci, ve velmi složité situaci, se kterou se tady žádná jiná politická reprezentace dlouhou dobu neutkávala, tudíž v tomto smyslu si myslím, že těch 14 % není žádnou tragédií a věřím, že ve chvíli, kdy se podaří zvládnout ty nadcházející složité ekonomické měsíce, tak jsem přesvědčen, že tam potenciál k růstu je a důležité samozřejmě bude pak při volbách celkový součet těch stran, které k sobě mají blízko a součet poslanců a možnost vytvořit vládní koalici. Takže bezesporu a navíc já vždycky říkám, že nejlepší volební průzkum jsou volby samotné. Průzkumy mají vždycky tendenci v minulosti nebo v drtivé většině zrovna ODS podceňovat. Ten výsledek bývá vždycky lepší, než je samotný průzkum, což já nekritizuju, pro nás je to aspoň nějaká motivace pracovat, ale věřím, že ta čísla půjdou nahoru tak, jak se budou projevovat opatření vlády a tak, jak doufejme všichni, a to myslím, že je v zájmu jak koalice, tak opozice se ukončí válka na Ukrajině. Stabilizují se ceny energií a budeme moct začít řešit taky konkrétní agendu. Je potřeba říct, že ta vláda a ODS neměla vlastně během toho roku šanci prosazovat to, co chtěla. S čím šla do voleb, to, co má v programovém prohlášení, protože samozřejmě ty priority se zcela přeskládaly a musela řešit, jak válku na Ukrajině, tak věci s tím související. A věřím, že až se dostaneme k těm věcem, se kterými jsme kandidovali, které máme v programovém prohlášení a začneme je řešit, tak ta podpora půjde nahoru.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Jenom podotknu, že v tom součtu má
koalice SPOLU 23,4 % podle tady toho aktuálního průzkumu z prosince. A pane Havlíčku, u vás spokojenost kolem 31 %, což je vysoký výsledek, jako jediná ze stran máte stabilně nad 20 procenty. Na druhou stranu je to stále těch 30 % a není tam tendence k růstu navzdory tomu, že, jak říká pan Skopeček, vláda není populární, dělá nepopulární kroky a mnoho lidí ji kritizuje.

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
My jsme při zemi. Samozřejmě těch 31 % bych lhal, kdybych říkal, že se nám nelíbí tím spíše, že je to dlouhodobá pozice hnutí ANO. Dokonce o těch voleb posilujeme, takže jsem rád, že potvrzujeme, že jsme s velkým předstihem nejsilnější stranou v České republice už mnoho let. Ale troufám si tvrdit, že lidé berou to a možná i oceňují, alespoň podle těch výsledků to tak vypadá, že jsme opozicí, která nejenom tvrdí to, co je blbě, ale současně i říká řešení a současně ukazuje lidi kompetentní lidi, kteří by byli schopni za předpokladu, že by třeba byli u vlády, anebo že by byli v exekutivních pozicích to vyřešit. Funguje nám stínová vláda, tvrdě pracujeme. Neustále komentujeme vše, nebojíme se obhajovat naše názory. Chodíme do médií, nebojíme se toho, takže troufám si tvrdit, že jsme aktivní opozicí, to se nepochybně v tom projeví. Navíc, co si myslím, že je důležité, nebojíme se lidí, jezdíme do regionu. Já jsem společně s panem předsedou navštívil přes 300 míst od polovičky května. Setkáváme se tam s obrovským množstvím lidí. Nebojíme se ani střetu, když tam přijdou naši oponenti. Já myslím, že tohle to všechno se vyhodnotilo, nakonec i v těch preferencích to je vidět.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju vám, pánové, jenom připomenu, že s dalšími politiky s dalšími politickými stranami ten průzkum okomentuju v druhé části Partie. Pojďme na konkrétní agendu. Energetická krize, stropy na energie. Česká vláda stanovila limity od 1. ledna na šesti tisících za elektřinu, třech tisících za plyn. Slovenská vláda chce strop na elektřinu výrazně nižší 1 500 Kč za jednu megawatthodinu elektřiny. Lidé se ptají na jednu jedinou jednoduchou otázku, pane Skopečku, proč mají u sousedů ten strop výraznější nižší a budou Slováci platit výrazně méně za elektrickou energii?


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
Já myslím, že to Slováci ještě nemají. Nemají…

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Takto to deklaroval pan premiér, pan ministr financí.


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
… Nemají ve finále schválené. Všichni vidíme tu velmi složitou nestabilní vládní koalici, která na Slovensku vládne, čili není vůbec vyloučené, že to bude nakonec všechno jinak. Mají tam prostě jinou situaci, jiný energetický mix. Přistupovali k jiným opatřením. Je třeba také říct, že ty stropy není jediné opatření, se kterým ty vlády přicházejí. Takže já bych skutečně počkal na to finální opatření na ten finální celek, protože česká vláda vedle těch stropů učinila celou řadu dalších opatření, které vůči cenám energií, které v souvislosti s vysokými cenami energií jak firmám, tak domácnostem mají pomoct. Dobře víte, že tu jsou stropy, jak pro malé a střední firmy, teď se uvažuje a připravuje se strop pro ty velké firmy. My jsme průmyslová země, čili tohle je věc, kterou musíme velmi pečlivě připravit. A já jsem přesvědčen i schválit. Ale přiznejme si, že jak na tom Slovensku a někteří nezávislí ekonomové říkají, že to bude mít na Slovensku do značné míry problémy pro jejich energetickou firmu, jestli to je schopna ustát. Jestli to nebude na úkor budoucích investic třeba do jaderných zdrojů, které Slovensko potřebuje stejně jako my. Čili ten problém je trošku složitější, než abychom posuzovali pouze ty stropy jako takové.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuji za to vysvětlení. Nicméně, pokud se ta deklarace pana ministra financí i pana premiéra Hegera naplní Slováci budou od 1. 1. mít zastropovanou cenu na 1 500 Kč. Jak to lidem vysvětlíte, myslíte si, že to pochopí navzdory té složitosti té problematiky a odlišnosti těch zemí, jsou to naši nejbližší sousedé. To srovnání tam prostě bude.


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
A taky je tam potřeba podívat se na celkovou cenovou hladinu, kterou mají na Slovensku, kterou máme u nás, jestli přistupovali k těm sociálním výdajům a sociálním opatřením jako my. Já připomenu, že tady máme během roku 3 valorizace důchodů, pětitisícový příspěvek domácnostem, opakované navýšení existenčního a životního minima, tudíž ta pomoc vlády je poměrně masivní. Podle mého názoru jsme také v nějaké situaci z hlediska veřejných rozpočtů, které jsme v nějakém stavu zdědili. A ten prostor pro výdaje, protože i to zastropování samozřejmě na tom Slovensku budou muset, pokud opravdu nechtějí vyhladovět ty energetické firmy a připravit o jakékoliv budoucí investice, které se snad všichni shodneme, že vzhledem k tomu, co se děje v Rusku, potřebujeme investovat v energetickém sektoru, abychom vůbec nějakou energii měli. Takže ono by bylo fajn a asi bychom to dokázali udělat stropy v České republice ještě výhodnější, ještě nižší než na Slovensku. ale co by to znamenalo? Znamenalo by to destrukci veřejných financí, znamenalo by to, že by energetické firmy neměly prostředky na to, abychom stavěli, jak nové zdroje energie, které potřebujeme, tak infrastrukturu. Prostě by to bylo velmi drahý špás, který ve finále za pár let by se nám tvrdě vrátil.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju, já jenom podotknu, vy říkáte 3× valorizace důchodů, ale na druhou stranu klesají reálné mzdy skoro o 10 %, tam se těm lidem vůbec nic nekompenzuje a nevalorizuje a ta inflace a drahota na ně dopadá velmi tvrdě.


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
Přesně tak. Já také říkám, že inflace a skutečně to říkám opakovaně. Myslím, že i tady to řeknu podruhé, považuju za vůbec největší ekonomický problém a největší ekonomické nebezpečí, kterému čelíme. Já tu situaci s cenami energií vidím jako součást, byť důležitou, ale součást celkového toho problému, kterým je inflace. A to, že klesají dneska reálné mzdy, není ani způsobeno tím, že by se málo přidávalo, nebo že by tam nebyl nárůst nominálních mezd, ale ty reálné mzdy klesají právě kvůli té vysoké inflaci, a tu vysokou inflaci jsme si tady zdědili, dostalo nějakou dynamiku a zaplaťpánbůh, že i díky krokům České národní banky, která zvyšovala úrokové sazby, proti čemuž tady kolegové z hnutí ANO od samého začátku protestovali, českou národní banku kritizovali, tak zaplaťpánbůh, že Česká národní banka kolegy z hnutí ANO neposlechla, úrokové sazby zvýšila. Nám se nyní daří tu inflaci brzdit. Podívejme se na Slovensko, podívejme se na Maďarsko, kde přijali mnohem víc státních zásahů do té ekonomiky právě s argumentem, že to pomůže lidem, jako je třeba nulová DPH na potraviny, jako jsou cenové stropy a cenové regulace. A ukazuje se, že to nefunguje a pro ty lidi to znamená ještě větší sociální a ekonomické důsledky než opatření české vlády, které možná nejsou na první pohled, tak výhodné, ale ve finále vedou k lepším výsledkům.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuji, pane místopředsedo Havlíčku, vy teď Slovenskem nejenom vy ve vašem hnutí často argumentujete, nemá pan Skopeček vlastně pravdu, je tam jiná situace, jiná dohoda a Slovensko to bude stát hodně peněz?

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Ne, nezlobte se, pane místopředsedo, fakt zásadně nesouhlasím, protože my jsme nejhorší. Opravdu nejhorší dneska v celé Evropské unii. A vůbec není možné ani na minutu připustit to, co říkáte, že je zde masivní podpora. Ten deštník, ten už ani není děravý, tam už není vůbec žádné plátno v tom deštníku. Protože když si to zrekapitulujeme tak, co se týká růstu ceny elektřiny. Nejhorší v celé Evropské unii 62 % meziroční nárůst číslo 1. Co se týká ceny elektřiny v přepočtu na kupní sílu, nejhorší v celé Evropské unii, je to několik dnů starý údaj. Co se týká ceny plynu, jsme druzí nejhorší v celé Evropské unii, a to podotýkám, že co se týká elektřiny, taky ji vyrábíme díky zodpovědnosti minulých generací, vyrábíme levně, exportujeme ji a ty země, kam ji dovážíme mimo jiné dokáží nastavit lepší parametry, té, jak říkáte vy, české masivní podpory, protože ono to zdaleka není jenom Slovensko. 1 500 Kč, jenom zopakuji, Česká republika 6 000 Kč a Polsko 3 600 Kč v přepočtu to říkám vždycky plus minus, je to na kurzy. V Rakousku 2 400 Kč. Kdo je naším dalším sousedem - Německo, tady ať jsme objektivní, tam je to 9700, ale velké firmy 3200 Kč. Toto není možné prostě nějak okecat. Ano, máte pravdu, že inflace je jedna z největších problémů, možná úplně ten největší problém. Na tom se určitě shodneme. Proč je ta inflace vysoká? Právě, protože jsou extrémně vysoké ceny energií a ty ceny energií, vždyť se podívejme, jak se spolupodílí na inflaci a ty vysoké ceny energií vstupují firmám do jejich výrobkových kalkulací, díky čemuž samozřejmě zdražují všechny výrobky a roztáčí se nám tady neuvěřitelná míra inflace. Vy říkáte, že jste zdědili, pane místopředsedo, vysokou inflaci? Tak v prosinci byla inflace v České republice na průměru, myslím tím za prosinec Evropské unie. Vaše vláda to řídí tak, že v těch několika následujících měsících jsme se stali šampionem a máme mezi 50-80 % nárůst inflace, růstu inflace v evropské unii.


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
To není pravda, pane kolego.

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Mezi 50 a 60 %. Navíc…

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pojďme nemluvit přes sebe, prosím, pojďte reagovat, pan Skopeček s tím nesouhlasí.


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
Tady jsme slyšeli dojmy. Pojďme se podívat na data. Tak ne, pane kolego. Já jsem se včera otevřel statistiku Eurostatu harmonizovaný index spotřebitelských cen. Můžete se na to podívat taky, za poslední 3 měsíce je tam, je tam říjen, září, srpen, nárůst inflace energetická v Evropské unii průměr. Srpen Evropská unie 37,5 procenta, Česká republika 36,8, září 39,4 Evropská unie, Česká republika 41,3, tam jsme o nějaký procentní bod víš. Říjen Evropská unie 38,7 %, Česká republika 14,2 % výrazně níž meziroční srovnání. Takže, prosím, nedělejte tady z lidí strašáky, není to vůbec tak, že by u nás v těch posledních měsících rostla inflace nějak dramaticky. Myslím tím ceny energií dramaticky víc než Evropská unie. Jsme v průměru té Evropské unie, v tom posledním měsíci dokonce hluboce pod průměrem, to znamená, že když je to průměr, tak to bude asi znamenat, že v Evropské unii byly určitě země, kde ten nárůst cen energií byl vyšší. Byly tam pravděpodobně i země, které, kde ten nárůst byl nižší, ale není to v tomto smyslu žádná tragédie. Ten celkový roční trend růst byl způsoben mimo jiné i tím, co prostě v zahraniční neměli, a to byl pád Bohemia Energy. Víme, že tam prostě spousta lidí spadla do stavu, kdy prostě musela akceptovat spotové ceny energií, které byly v tu chvíli vysoké. To se můžeme ptát, co jste dělali za vaší vlády, s energetickým sektorem, aby takové pády firem tady nebyly, protože to byl na začátku mandátu vlády. To byla určitě data, která se do toho vepsala. To jde, pane kolego, za vámi a přímo za vámi jako za ministrem průmyslu a obchodu, co se týče energetiky v minulosti. Když se podíváme na ta čísla nyní, tak nemám z nich radost. Považuji to za problém zvlášť pro Českou republiku, ale prosím, nedělejte tady z České republiky nějakou výjimku. Podívejte se, než tady začnete strašit na ta data, která jsou srovnatelná, která jsou otevřená veřejná a nejsou to dojmy.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pojďte rovnou reagovat, pane ministře, na tu kritiku, že vy jste zodpovědný osobně a politicky za pád Bohemia Energy, která uvedla spoustu těch zákazníků do toho režimu poslední instance, kde měli velmi vysoké ceny energií, pojďte se k tomu vyjádřit.

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
To je přece úplný nesmysl. Pane kolego, vždyť vy sám jste ekonom a velmi dobře víte, že to takto nebylo. Pád Bohemia Energy? To nebyl zdaleka jenom Bohemia Energy. Takhle padaly stovky firem alternativních dodavatelů napříč Evropskou unií. A víte proč, protože se před 15 lety uvolnila stavidla pro alternativní dodavatelé proto, aby tlačily ceny dolů a záměrně naprosto cíleně na bázi Evropské unie se neumožnilo regulátorům národním regulovat například jako ve finančním sektoru. To znamená neměli jinou možnost, než to nechat být a proč se tedy nechali vystoupat tito velcí hráči? To nebylo za nás, ti zde fungovaly 10, 12, 15 let. Tak to je 1 věc, druhá věc, co se týká těch čísel, srovnávat Evropskou unii a Českou republiku ve smyslu inflace, vždyť Evropská unie, když měla desetiprocentní inflaci, my jsme měli 18 % inflaci, o 80 % víc. A ano, teď máte pravdu. V říjnu to kleslo na 15 tuším celých 5 % a víte, proč to kleslo, pane místopředsedo, velmi dobře to víte, protože se konečně spustila první energetická opatření. To znamená to, k čemu jsme vládu, k čemu jsme ji nabádali po celý rok, ať se odpustí platby za obnovitelné zdroje, snad 100× jsem to říkal. Za B, aby se spustily, ať už různé ty podpory typu energetického tarifu nebo zastropování, a tak dál. Tak poprvé v říjnu to ta vláda na náš obrovský tlak udělala a okamžitě to mělo protiinflační charakter. Celou dobu jsme říkali, že, když sáhnete na ceny energií, jako to udělali třeba ve Franci, kde se skutečně snažili ty ceny energií řídit. Já neříkám, že ta regulace je něco, z čeho bych jásal, na tom se asi shodneme, ale jestliže selže trh, tak se musí regulovat. Tady selhal trh, vláda se na to dívala, všechno udělala pozdě. Pan ministr průmyslu vůbec nevěděl, o čem mluví. Ten se jenom divně díval a teď někde cestuje, někde po terminálech v nějakých zahraničních vodách, místo toho aby se to řešilo. A řešili jste to pozdě, až když lítaly hromy blesky a začali jste to řešit až od začátku září a začali jste to řešit chaoticky, ale zaplaťpánbůh aspoň co jste udělali. Díky tomu ta inflace klesla.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju, pane Skopečku, pojďte…


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
Počkejte, já se chci tady zastat pana ministra průmyslu a obchodu…

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pojďte reagovat na tu kritiku, že vláda jednala pozdě směrem k energiím.


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
Určitě. Zareaguju. Pan kolega tady kritizuje pana ministra, že jezdí po nějakých terminálech. Pane ministře, pane exministře průmyslu, stávající ministr průmyslu a premiér a celá vláda jezdí po těch terminálech proto, aby zajistila pro Českou republiku dostatek plynu, protože Česká republika prostě byla i kvůli vaší nečinnosti v energetickém sektoru dominantně závislá, co se týče plynu na Rusku. Tak zaplaťpánbůh, že po vás přišla vláda, kdy její ministři jezdí, jak vyjednávat kapacity pro zkapalněný plyn, jako se to povedlo v Nizozemí. Jezdíme do dalších zemí, které prostě mají k dispozici zásoby nerostných surovin. Když vedu nějakou parlamentní delegaci do zahraničí, tak je to téma, které otevírám samozřejmě rovněž, protože všechny ty úrovně diplomacie prostě musí teď zapracovat na tom, aby v nadcházejících letech jsme tu závislost na Rusku změnili. Vy jste to nedělali, pan ministr to dělá, objíždí ty terminály, abychom tady měli příští zimu dostatek plynu, a vy ho za to kritizujete. To je naprosto neuvěřitelný, vy, co jste dokázali v energetice, bylo jenom to, že jste zrušili tendr na dostavbu jaderných bloků, které zaplaťpánbůh jednak se podařilo dostat jako čisté zdroje v rámci Evropské unie. To je první úspěch této vlády a rozběhl se konečně tendr na dostavbu jaderných zdrojů, který potřebujeme. Co jste v tomto udělali vy? Jako máte vůbec drzost kritizovat tuto vládu, která se tu diverzifikaci snaží dělat po letech, kdy se tady v energetickém sektoru z vaší strany byla absolutní nečinnost?

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Reakce bývalého ministra průmyslu a pak s dovolením posunu tu debatu dál.

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Vy jste si nenastudoval ty věci dobře. Co se týká jádra, tak jádro jsme tady rozjeli my, abychom si rozuměli v roce 2019.


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
Se sociálními demokraty jste zastavili tendr.

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Prosím pěkně. V roce 2019 se rozjela příprava Dukovan, kdybychom to nerozjeli, tak není hotovo vůbec nic, udělali jsme kompletně všechno, co se týká investičního modelu, finančních modelů, dodavatelského modelu. Zákon jsme změnili, a to, co říkáte, že jste to prosadili na úrovni Evropské unie, to si ze mě děláte legraci, pane místopředsedo. 2 roky jsme to dávali dohromady v Evropské unii s tím, že víte, kdy to bylo vyhlášeno jakožto zelený zdroj? 31. prosince po dvouletém úsilí roku 2021, to jste byli u vlády 14 dní i s Vánocemi, tak prosím pěkně, buďte trošku nad věcí, přestaňte politizovat a přiznejte si, že jste, co se týká jádra nového neudělali lautr vůbec nic, my jsme vám ho zabalili a vy jste jedině rozjeli tendr.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuji, pánové, ať to není jenom politické hašteření, ne ne ne, pane Skopečku, promiňte...

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Ale je to neuvěřitelné...


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
Hnutí ANO se sociálními demokraty zastavila tendr na Dukovany...

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Prosím vás... historii...někdy v roce 2013


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
Tato vláda prosadila zelený zdroj v Evropské unii. A vy ji budete kritizovat za to, že ministr Síkela objíždí plynové terminály...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju, pane Skopečku, pane Havlíčku, pojďme dopředu. Vláda má příští týden pravděpodobně 14. prosince rozhodnout o stropu pro velké firmy, takto to naznačovala média, potvrdil to i pan premiér, ten strop má být stejný jako pro domácnosti, malé firmy, veřejný sektor. Bude to stačit, pane Skopečku, s ohledem na to, co chystají v Německu, kde má být strop pro velké firmy 3200 a 1700 Kč u plynu. Tam je ta politika jiná, tam mají domácnosti větší strop než průmyslové podniky, aby si lidé udrželi práci. Naše ekonomika je na Německo velmi silně navázaná. Bude to stačit tento strop pro podnikatele?


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
Je potřeba říci, že pokud Německo přistoupí k té podpoře, kterou plánovalo, tady doufám, že se shodneme i s panem exministrem, v té podobě, jak to aspoň bylo mediálně prezentováno, tak podle mého končí něco, na čem byla Evropská unie v tom hospodářském slova smyslu založena, a to je nějaká férová konkurenční soutěž. Já jsem přesvědčen, že prostě musíme i na té mezinárodní i na tom mezinárodním poli, já vím, že premiér na úrovni Evropské unie v tom dělá hodně, prostě pracovat na tom, aby ty podmínky německé podpory prostě byly v takovém rámci, aby to nebylo likvidační nejenom pro Českou republiku, ale pro ostatní země Evropské unie. Protože žádná země Evropské unie prostě nemá dostatek prostředků, dostatek rozpočtu na to, aby byla schopna vůbec se přiblížit k té plánované podpoře, kterou Němci ohlásili. To je první bod, druhý bod, ptala jste se na ten.…

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, jenom vám do toho vstoupím. Věříte, tedy, že toho třináctého, kdy je ten poslední energetický summit pod naším předsednictvím se Evropa dohodne na něčem jednotném a nebude potřeba to národní řešení, ať už v Německu nebo u nás?


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
Uvidíme. Dobře víte, že česká vláda velmi usilovala o to, aby se třeba oddělila cena plynu, to nechtějí Němci. Ale nějakým způsobem se o to snažíme a ta mezinárodní jednání běží. A shodou okolností my jsme se i snažili, a pan kolega to také dobře ví, na tom se myslím, že shodneme, že systém emisních povolenek a jejich obchodování, je z velké části, zatímco v Evropské unii nebo za těmi problémy, které s cenami energií v Evropě máme. Tam jsme bohužel s Polskem v naprosté minoritě v tomto směru něco udělat, je tady připravený a vláda bude ve středu jednat o tom zastropování cen pro velké hráče, velké firmy. Já jsem za to rád, ale říkám, ale já jsem za to rád proto, protože česká ekonomika je 1 z vůbec nejprůmyslovějších zemí na světě nejenom v Evropské unii, ale na světě spolu s Irskem, čili pro nás jakékoliv problémy v tom energetickém sektoru a ceny energií zejména jsou obrovskou zátěží a obrovskou ztrátou konkurenceschopnosti oproti ostatnímu světu. Takže já jsem přesvědčen, že to zastropování i pro ty velké firmy nebo nějak jinak pojmenované, ale ve smyslu toho, že prostě zachráníme velké průmyslové firmy, to je pro Českou republiku naprosto zásadní. Jestli to bude stačit, na tu otázku je trošku složitější odpověď. A myslím, že se opět shodneme na tom, že ty cenové stropy nejsou řešením, to je nějakým způsobem snaha o to pomoci, abychom přežili nadcházející energetickou sezónu, jednu, dvě...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Průmysloví hráči po tom volali, že to potřebují...


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
Jasně, abychom přežili nějakou aktuální krizi, tak takovýto tvrdý a velmi drahý zásah můžeme použít, ale my si jím pouze kupujeme čas, my neřešíme ty příčiny těch vysokých cen, které bohužel v Evropě máme. A já jsem přesvědčen, že to je, protože prostě evropská energetika přestala poslouchat nejenom ekonomy, ale energetiky a postavila se a začala poslouchat aktivisty. Energetická politika je podle mě dneska ve vleku toho, co diktují v Evropské unii aktivisté, a to si myslím, že je špatně. A pokud my něco neuděláme s nabídkou, tedy s novými zdroji energie v Evropské unii, pokud tady nebude dostatek konkurenceschopné, cenově konkurenceschopné energie, což třeba myslím, že v otázce obnovitelných zdrojů je problém, ty jsou stále drahé, musí se dotovat. Tak pokud v tomto směru neuděláme něco během toho roku dvou, ve kterém si kupujeme čas, tak si myslím, že má problém nejenom Česká republika, ale má problém celá Evropská unie, celý evropský kontinent, protože dobře vidíme, že i ve Spojených státech díky těžbě z břidlice, v Asii kdekoliv jinde, už dneska mají levnější energie, než na evropském kontinentu, a to je pro průmyslovou Evropu prostě obrovské nebezpečí a zkáza. A předtím opravdu velmi varuju, že se nejenom Česká republika, ale celá Evropská unie se v tomto musí probudit a začít se chovat k energetice opravdu racionálně, jinak se začnou stěhovat průmyslové firmy z celé Evropy, ne do Asie za levnější pracovní silou, jako to bylo v minulosti. Začnou se třeba stěhovat i do Spojených států, protože tam je prostě cena energie nižší.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Některé to už ohlásily, jako třeba jedna chemička v Kolíně. Pane místopředsedo Havlíčku, vy jste na tu zprávu o tom, že vláda chystá strop i pro velké firmy příští týden reagoval jakýmsi ironizováním na sociálních sítích. Napsal jste „Jožka indikátor nejspolehlivějším ukazatelem příštích kroků vlády jsou odborná stanoviska ministra průmyslu a vše, co odmítne jako opoziční nesmysl, vláda následně zavede“. A tady mluvíte o těch stropech pro velké firmy, jste tedy rád, jste spokojený, že vláda to chystá nebo jak tomu máme rozumět.

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Ano, já jsem rád, že vy jste rád, že se to zavádí a škoda, že jste to neřekl vašim kolegům a panu ministru průmyslu v těch předcházejících týdnech. Ano, já jsem s nadsázkou řekl, že je to tzv. indikátor Jožka, podle Jozefa Síkely, protože on skutečně vše, co řekne, že nebude, tak nakonec je. Takže podle se dá docela slušně řídit. Od začátku roku říkáme, že se mají zrušit nesmyslné platby za obnovitelné zdroje. Vysmál se nám, nakonec se zrušily. Od dubna tvrdíme, že se musí pro podniky spustit dočasný krizový rámec podle pravidel Evropské unie.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ten se spustil.

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Ten se spustil se sedmiměsíčním zpožděním. Od té samé doby říkáme, že je třeba připravit rámec, anebo alespoň model toho, jak se bude zastropovávat, smích. Ještě mi říkal pan ministr, neraďte mi, já se poradím s odborníky, a vy odborníkem nejste. Tak v září se to udělalo, ale už mimo ministra průmyslu, když si to přetáhlo na úřad vlády, a to je to, co jsem ironizoval, že pan ministr jezdí někde po světě, místo toho aby se staral o situaci u nás. A od té samé doby...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
K výši těch stropů, pane bývalý ministře, budou stačit, jak jsem se ptala pana Skopečka na to, co plánuje Německo?

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Od té samé doby říkáme, že je to nutné zastropovat i pro velké firmy. Opět odpověď pana ministra Síkely, není to možné, protože jim to neschválí Evropská komise, a nakonec ti Němci do toho tolik peněz nedají, bylo zcela zjevné, že to udělají. A teď jsme v další situaci, kdy my říkáme, je třeba to udělat, zastropovat stejně jako to mají v tom Německu. Pro mě je nepřijatelné, že naše firmy by měly platit 5 000 Kč za megawatthodinu a německé firmy 3 200 Kč za megawatthodinu. Tím spíše, že jsme s Německem silně provázáni. A pokud my to nesrovnáme na stejnou úroveň, výsledek bude ten, že buď nás tady ty německé firmy koupí, anebo naše firmy odejdou z toho trhu. A mně na tom vadí jediná věc. Já bych pochopil, pane místopředsedo, že skončí firmy kvůli podnikatelské nedovednosti, budou-li mít všichni stejné podmínky v pořádku, ale mě strašně štve a nepřejde to prostě přes mě, přesto co my jsme tady se snažili dělat po celou dobu covidu, kdy jsme ty firmy zachraňovaly, aby dneska ty firmy končily jenom proto, že náš soused to zastropuje za nižší úrovně. Na té evropské úrovni, paní redaktorko, nenajdeme ideální řešení, to prostě je technicky vyloučené, protože každá země má jiný energetický mix, tady souhlasím plně s tím, co řekl pan místopředseda Skopeček. Díky šílené zelené politice se to úplně rozhodilo a proč by dneska Němci přišli na to celoevropské řešení, to znamená nezbývá než to dělat na té národní úrovni, k čemuž vyzýváme, ale stále se spoléhá na nějaké ideální evropské řešení. Neexistuje ideální evropské řešení.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuji, pánové, třináctého je energetický summit, čtrnáctého bude rozhodovat vláda, už poprosím velmi krátkou reakci.


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
To zas není něco, v čem se lišíme. Já také neříkám, že pokud se Evropská unie nebo evropští hráči neshodnou na něčem, že prostě máme říct těm firmám nepomáháme. Ale určitě je účinnější a pro Českou republiku levnější, pokud se podaří na té evropské úrovni jako shodnout alespoň na nějakých pravidlech té podpory. Takže já myslím, že o to se musí každá zodpovědná vláda, zvlášť jsme-li předsednická země, nejprve pokusit o to najít nějaké společné řešení na úrovni Evropské unie, jinak to bude jako v minulosti s nějakými, snahou měnit kurzy podle toho, abychom byli konkurenceschopní nebo stanovovat cla, rozhoří se tady vlastně jako obchodní válka nebo ekonomická válka mezi jednotlivými zeměmi, kdo bude mít levnější elektřinu a kdo ji podpoří více. Takže já si myslím, že je v našem zájmu České republiky, abychom se nejdříve pokusili nalézt shodu na Evropské unii. Jednak to bude účinnější, protože do toho budou zatáhnuti všichni a nikdo spolu nebude soutěžit, kdo dá větší strop…

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Uvidíme, jak to příští týden dopadne?


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
Souhlasím s tím, že pokud se to nepodaří, tak samozřejmě nemůžeme nechat ty naše velké firmy ve štychu. Já jsem byl jeden z prvních, který, a to si možná taky vzpomenete, ve chvíli, kdy vláda vlastně přišla s první pomocí, co se týče energií, tak přišlo domácnostem, byly tu nejdříve, jak pomoc přímá. To znamená přímé platby, subvence domácnostem a taky úsporný tarif. Já jsem říkal, bezvadný, rozumím tomu, potřebujeme sociální situaci v České republice uklidnit, zvlášť když opozice vyvolávala vášně a strašila, ale teď je potřeba se podívat i na firmy, protože prostě bez nich dlouhodobě přežít nemůžeme. A je také zřejmé. A ještě poslední věta, že u těch malých a středních podnikatelů to vláda udělala velmi rychle, protože tam žádné regulace ze strany Evropské unie tomu nebránily. To, že pro ty větší firmy to přichází později, je proto, protože samozřejmě ty evropské regulace a snaha, nebortit hospodářskou soutěž je...

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Pane místopředsedo, akorát, že ten problém je, že ta obchodní válka už tady je. Ten ideální svět neexistuje a my v té obchodní válce prohráváme. Jsme poslední z celé Evropské unie ve smyslu nárůstu cen elektřiny se vším všudy.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju za vaše stanoviska. Pojďme ještě na drahé potraviny. Polsko prodloužilo nulovou DPH na základní potraviny o 7 měsíců. Je tady fenomén velkých nákupů lidí z Česka v Polsku už i v Německu. Pane Skopečku, podle pana premiéra Fialy není vůle zasahovat do DPH u potravin. Podle Pirátů, ale vlastně je, jak to je? Protože potom sníženém nebo nulovém DPH na základní potraviny už nevolá jenom opozice, ale i Agrární komora, Potravinářská komora, Svaz obchodu a cestovního ruchu.


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
Já si myslím, že proto prostor není, jestli skutečně někde máme pomoci a hledat ještě poslední zbytky prostředků, které máme a ten rozpočet prostě není nafukovací, všichni to vidíme. Všichni vidíme, že čím větší bude ten deficit oproti tomu, jaký je schválený, tím více budeme přifukovat tu inflaci, jako se tomu dělo za vlád hnutí ANO. Takže, prosím, jako nemáme opravdu nafukovací rozpočet, nemůžeme kompenzovat všechno, nemůžeme pomáhat všem a nemůžeme jakýkoliv nárůst cen těm lidem kompenzovat, když se podíváme.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, je udržitelné, když podíváme se na ceny na lidi jezdící do Polska, podle Svazu obchodu to poškozuje obchodníky, protože lidé jezdí za nákupy do zahraničí?


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
Podívejme se, k čemu to v tom Polsku vedlo? Podívejme se i na, na příklad Maďarska. Já jsem tady několikrát s kolegou ve studiu byl a pan místopředseda Havlíček nás kritizoval, ať se podíváme do Maďarska, ať zastropujeme ceny benzínu a nafty. Všichni si pamatujeme, jaké jsem tu čelil kritice ze strany pana místopředsedy, že se nechováme jako v Maďarsku, že tu nemáme strop na benzín a naftu, protože je drahá, protože je to vstup pro řadu velkých i malých podnikatelů. No podívejme se, kdybychom poslouchali ty recepty, které nám hnutí ANO od začátku tady nabízí, jak bychom dopadli? Prostě tam se dostali do situace, že tam není benzín a ropa vůbec a lidi tam stojí stejně jako někdy v šedesátých, sedmdesátých letech ve Spojených státech fronty před benzínkami. To je prostě něco, čím my jít nechceme. Co se týče cen potravin, tak prostě já jsem přesvědčen, že je lepší ty prostředky omezené, které ten stát má k dispozici, teď akumulovat právě na tu pomoc s těmi energiemi. To si myslím, že je to zásadní a bojovat proti inflaci jako celku, to znamená, jak restriktivní měnovou politikou, tak restriktivní fiskální politikou, té inflace se prostě jinak nezbavíme. A představa, že začneme…

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, víte, že kilo cukru stojí 40 Kč, vajíčko 6 Kč, kdy se to změní, na co ti lidé mají čekat?


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
No, ty lidi nedestruuje jenom to, že roste cena potravin, to je 1 segment z té celkové inflace. Ty lidi a celou ekonomiku destruuje vysoká míra inflace, kterou v České republice máme, která je důsledkem mnoha faktorů a podle mě přebytečného utrácení státu v minulosti, velmi nízkých úrokových sazeb ze strany České národní banky. Do toho se přidávají nějaké nákladové šoky a rozbořené odběratelsko-dodavatelské řetězce, to všechno té inflaci přispívá. Ale představa, že tu inflaci nějakým způsobem spravíme, nebo že s ní budeme bojovat s cenovými stropy, ať už v jakémkoliv segmentu, energií, benzínu, potravin, tak to je představa prostě naivní a vždycky, když ta opatření skončí, tak ta inflace v takových zemí vyskočí ještě výš. Čili ty lidi by to stejně dohnalo ještě možná ve větší míře v budoucnu. Akdyž se podíváme na srovnání míry inflace, tak i přesto, že to Polsko zavedlo nulovou sazbu DPH na potraviny, tak už vidíme, že nás v té inflaci předbíhá, čili těm lidem to nijak nepomáhá. Možná můžou politici občanům říkat, jak jim pomáhají, že snížili DPH na nulu, ale ve finále ta inflace těm lidem ty peníze stejně z té kapsy vezme. Takže podle mě je to nefér, nečistá hra, která je hrána s občany, to opatření nefunguje.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane Havlíčku, tady ten váš spor o Maďarsko, chybí tam pohonné hmoty, to je fakt. A já přidám ještě jedno číslo potraviny, tam zdražily o 42 %. Vy žádáte, aby u základních potravin nebyla 15, ale 0procentní daň u nějakých vybraných potravin. A kde máte jistotu, že by to neskončilo právě tak jak v Maďarsku, není Maďarsko nakonec opravdu jako jakási evropská laboratoř, kde vidíme, jak dopadají ty zásahy a regulace do volného svobodného trhu.

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Ne a je neskutečné fakt, pane místopředsedo, jakým způsobem vy na vše reagujete. Tak vám se podařilo to, že jsme nejhorší v celé Evropské unii. Všechny ostatní země se alespoň nějak snaží. Já netvrdím, že tak, jak se snaží, že to je vždycky na jedničku s hvězdičkou, není to tak. Ano, jsme v mimořádné době, selhal trh, tak jednotlivé země různě regulují. Někdo přezastropováním toho, někdo přezastropováním onoho, někdo snižuje DPH. My neděláme vůbec nic. A potom se jako škarohlídi díváme na jednotlivé země a říkáme, vidíte tam jim tohle nevyšlo. Podívejte se, tohle my jsme říkali. No to je výborné, ale oni aspoň něco vyzkoušeli, pane místopředsedo. Aspoň něco udělali pro ty lidi, aspoň něco udělali pro ty firmy. Vy říkáte, že destruuje vysoká inflace, ne destruuje přístup této vlády. Pojďme to vzít postupně, tak jak jste to říkal. Co se týká Maďarska. Tak Maďarsko. Ano, my jsme říkali, jednou z variant, neříkali jsme to jenom my, tady se mnou seděl, jestli si vzpomínáte, paní redaktorko, pan ministr Jurečka, který říkal, že zastropování ceny pohonných hmot je jedna z možných cest. My jsme říkali především zastropovat energie, když nebudou energie, tak pohonné hmoty. Ideálně to řešit tím, že se sníží daně, protože máme 35-50 % na pohonné hmoty, ale samozřejmě varianta by byla, to z toho nemůžu utíkat, že by se i zastropovalo. Ale jak, na ceně 36 Kč nebo 35 Kč, ne 28 jako v Maďarsku, ale hlavně, jestliže se někde stropuje, tak se musí, pane místopředsedo, kompenzovat. V tom Maďarsku hodili ty firmy úplně přes palubu, myslím tím dodavatele a tím pádem vlastně ceny pohonných hmot se neimportují nebo neexportují...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Všichni obchodníci s pohonnými hmotami odešli z Maďarska, zůstal tam...

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Maďarsko to udělalo blbě. Ale nedívejme se na to, co udělali blbě, dívejme se na to, že i ostatní země se snaží něco dělat.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, ale ten argument s těmi potravinami a producenti potravin to v Maďarsku vyřešili tak, že zdražily všechny ostatní potraviny nad ty vybrané zastropované. Lidé tam stejně mají velmi drahé jídlo. A Polákům také stoupá inflace.

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Já neříkám, že je to ideální řešení, je to jedno řešení, že se ta nízko příjmová skupina aspoň zaměří na to, že tady si kupuje určité typy potravin. Ten průšvih není zdaleka jenom Polsko, vždyť naši lidi jezdí nakupovat potraviny do Německa, to se vám zdá normální, aby v Německu, kde je 3,5 násobně vyšší průměrná mzda, aby Německo ve své ekonomické kondici, které je tak, aby ve finále naši lidé jezdili potupně jakýmsi potravinovým turismem do Německa, kde si kupují levněji máslo a všechno ostatní? My jsme tady neuřídili ani řetězce, protože výsledkem toho je to, že tady máme prostě nadnárodní totální diktát velkých hráčů, drbe to prostě naše zemědělce, naše výrobce potravin a výsledkem toho je to, že naši lidé jezdí za potraviny, pro potraviny do jiných zemí.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Poslední reakce, pane Skopečku, jenom odpověď na to, jestli se vám zdá normální...


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
Já fakt na to musím reagovat, protože tady zazněla spousta lží a už se to tady nebojím a manipulací ale opravdu lží. Jako věta, že vláda neudělala nic. Tak já už si připadám jak blázen a budu znovu tedy opakovat, byť to nedělám pro diváky rád, protože už jsem to říkal. Zvýšení příplatků na bydlení, zvýšení existenčního životního minima, 3 valorizace důchodů během roku, snížení DPH na benzín a naftu, pětitisícový příspěvek pro rodiny s dětmi. Pane kolego, tak buď se budeme bavit vážně a budeme se bavit o těch jednotlivých opatření, a vy budete říkat, tohle opatření, bychom udělali jinak. Tohle opatření bychom udělat líp. A já jsem schopen takovou tu debatu vést, ale čelit tady opravdu této lži, kdy evidentně lžete, protože ta vláda přijala celou řadu opatření. Klidně se bavme o tom, jestli jsou ideální, nebo ne, ale nejsem ochoten tady slyšel, že ta vláda nedělá nic. Prostě lžete, není to pravda, možná se snažíte zakrýt to, jak jste nebyli schopni řešit covidovou krizi, kdy prostě vy tady si stěžujete na to, jak ta vláda jako pracuje pozdě a pracuje špatně a ministr Síkela mediálně špatně komunikuje. Vzpomeňte si na sebe během covidu, jak jeden ministr jednu tiskovou konferenci vystoupil a třetí den to bylo všechno jinak, protože premiér vystoupil opačným směrem s opačnou tezí a s opačným opatřením. Takže, prosím, nejdřív si sáhněte do svého svědomí. Podívejte se, jak se dokázali, respektive nedokázali řešit covidovou krizi, pak začnete kritizovat tuto vládu, ale...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Nechám vás reagovat pane....


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
Kritizujte ta jednotlivá opatření, ale nelžete, že ta vláda nedělá vůbec nic.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane Havlíčku, pojďte reagovat a jestli dovolíte, pojďme od covidu zpátky k potravinám a k opatřením.

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Ta opatření, která děláte jsou tak směšně nízká, že bohužel na tuto krizi to nestačí. To je realita. Srovnávat něco s covidem, prosím, pěkně, vy kdybyste řídili dneska covidovou krizi, tak je to úplná katastrofa, my jsme v covidu byli...


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
Vždyť to taky katastrofa byla. Nejvíce mrtvých jste měli, díky vašemu zvládání krize.

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Nejvíce mrtvých a kolik jste jich měli vy za tento rok? Víte to číslo, pane místopředsedo? Víte, kolik je mrtvých za tenhle ten rok? 7000. Bylo jednou, kdyby jsme řekli, že vám tady umírají lidé. Pane předsedo, prosím vás, zklidněte se, prosím pěkně. A přestaňte argumentovat nesmysly.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Tak děkuju, pánové, pojďme ještě, děkuju pánové...


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
Jediný nesmysl, který tady zazněl bylo, že vláda, jediný nesmysl, který tady zazněl, byl ten, že vláda neudělala žádné opatření. Já jsem vám tu vyjmenoval 15 opatření, a vy místo, abyste se omluvil, že jste lhal, že skutečně vláda některá opatření udělala, tak místo toho řekněte, no, ale nebyla dostatečná. no tak, co to je za úroveň diskuse, když vás jako nachytám na evidentní lži. Vy ji nejste schopen se za ni omluvit a řeknete, no dobře, tak nějaká opatření přijata byla a nejsou úplně ideální.

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Pane kolego, je to všechno o výsledku, vy se můžete 100× snažit, 100× říkat, jak máte deštník. Výsledek je takový, že máme nejvyšší nárůst cen elektřiny v celé Evropské unii a nejvyšší cenu v přepočtu na kupní sílu. To je, prosím pěkně, výsledek té vaší podpory, tečka, nic víc k tomu nemáte.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju, pánové, pojďme ještě na jedno téma, to je prezidentská volba. Ukážeme vám poslední volební model prezidentských voleb od agentury Median. Poprvé se před Andreje Babiše dostala Danuše Nerudová s 28 procenty. Andrej Babiš, Petr Pavel nad 20 procenty. Tato trojice, pak už je velká propast. Pane Havlíčku, jak moc vás to znervózňuje, hnutí ANO, Andrej Babiš poprvé v tom průzkumu sesazen z té první příčky?

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
To ony jsou různé ty průzkumy myslím, že byl první pak byl druhý pak byl zase první. A teď je druhý. My se soustředíme na to, aby pan předseda Babiš se dostal do druhého kola, to je Alfa Omega dnes všeho. A myslím si, že i ta kontaktní kampaň, mám možnost se jí občas účastnit tak, že tomu odpovídá a mám ten pocit, že i když tam nejde jako favorit, což je pravda, my jsme to říkali od samého počátku, tak jsem přesvědčen, že šanci na druhé kolo má, a poté je všechno úplně odznova...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Kdo je podle vás větším soupeřem, paní Nerudová nebo pan Pavel pro Andreje Babiše?

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Můj osobní typ je takový, že větším soupeřem bude paní Nerudová.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju pane Skopečku, ta trojice kandidátů výrazně odskočila ve všech těch průzkumech, tam ten trend je jasný, jak se díváte na ty výzvy k odstoupení Marka Hilšera, senátora nebo senátora Pavla Fischera, kterého také podpořila
koalice SPOLU, jak se na ty vize díváte? Pomohlo by to nebo ne, je to je to správné nebo ne?

Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
Nevím, podle mého názoru ve druhém kole bude Andrej Babiš s někým, uvidíme, teď to vypadá na paní Nerudovou, před pár týdny to vypadalo na jejího konkurenta Petra Pavla. Takže uvidíme, já jsem ale přesvědčen, že v druhém kole prostě Andrej Babiš bude i proto, že ten stávající zbytek kandidátů si prostě konkuruje o stejné voliče. Ale představa, že by ti, kteří dneska v těch průzkumech mají velmi nízké, nízká procenta, odstoupili by, že by to snad pomohlo dostat se do druhého kola dvěma kandidátům. Mimo Andreje Babiše, to si nemyslím, že by takový efekt byl.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Bavili jsme se o tom tady někdy na konci října. Vy jste tenkrát neřekl, koho máte za svého favorita, je to dneska jinak?


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
Já si hlavně myslím, že lidi mají svůj vlastní rozum a já lidem důvěřuju a představa, že já tady prozradím jméno, které budu v prezidentských volbách do té obálky dávat a házet, že to přesvědčí nějakou masu občanů. Do té míry zase namyšlený nejsem a myslím si, že to tak platí u celé řady politiků. Prostě ti lidé podle mého názoru teď začne být prezidentské téma politickým tématem číslo 1. Myslím, že prožijeme v klidu Vánoce, ale po Vánocích nastoupí tvrdá kampaň i mezi těmi jednotlivými kandidáty, lidé tu prezidentskou volbu začnou vnímat mnohem intenzivněji, než ji vnímají v dnešním adventním čase a bude na těch kandidátech dominantně, koho přesvědčí. Představa, že politici, kteří ukážou na nějakého kandidáta, že to někým zahýbá a řekne si, tak já teda jsem chtěl volit paní Nerudovou, ale teď začnu volit Pavla Fischera. To si myslím, že ne.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane Havlíčku, nechám ještě krátce reagovat vás. Je to tak, že ta kampaň bude tvrdá ze strany hnutí ANO, které, jak říkáte, vaše ambice je postoupit do druhého kola, pak to...

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Kampaň asi bude tak, jak se bude přibližovat k závěru, tak bude asi tvrdší. Ale jsem v každém případě rád, že hnutí ANO potvrdilo to, že je suverénní stranou, identickou stranou, že nepotřebuje dělat žádné ex koalice, a že má svého kandidáta. Je hrozná škoda, pane Skopečku, že jste, pane místopředsedo Skopečku, že jste nepostavili, ať už v rámci
ODS nebo v rámci SPOLU nebo pětikoalice žádného kandidáta. Já, když se třeba bavím s některými i členy ODS, to beru ODS jako konzervativní stranu, která zde má historii, tak myslím si, že z toho nejsou nadšeni a ty 3 kandidáti, na které jste ukázali, to musí být třeba i pro vaše členy takové lízátko přes alobal.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju vám, pánové uvidíme, jak bude kampaň pokračovat. 2 místopředsedové
sněmovny Jan Skopeček a Karel Havlíček. Díky, že jste byli mými hosty. Na shledanou.

Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
Děkuju, hezký adventní čas.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
K tomu se ráda přidávám a přidám i pozvánku ke druhé části Partie na CNN Prima News. Budu se těšit za chvíli. Nabízíme velkou politickou diskusi.

Jan Skopeček

místopředseda Poslanecké sněmovny
místopředseda poslaneckého klubu ODS
poslanec PČR
ekonomický expert ODS
předseda ODS Hořovice