18. října 2022

360° CNN Prima News

(CNN Prima News) Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS) zdůraznil, že výše inflace není způsobena jen cenami energií.

Celou debatu s Janem Skopečkem můžete zhlédnout na CNN Prima News.

Jan Skopeček (ODS) v debatě 360°CNN Prima News s bývalým ministrem průmyslu a obchodu Karlem Havlíčkem z ANO připomněl, že poslanci hnutí ANO označovali za nesmysl, když Česká národní banka jako jediná z centrálních bank přistoupila ke zvyšování úrokových sazeb. „Nemůžu tyto věty poslouchat. Řada dalších zemí v Evropské unii nás dožene. Inflace zdaleka není kvůli cenám energií,“ podotkl Skopeček. „Chce-li někdo bojovat proti inflaci, kterou sám svou nezodpovědnou rozpočtovou politikou v minulých letech způsobil, je to kouzelné,“ dodal ironicky. Myslet si, že se zastropováním cen energií zbavíme inflace, je pode něj naivní.

Podle Skopečka nás Evropská unie dožene. „Evropská centrální banka musí řešit zadlužené jižní křídlo a nemůže zvyšovat úrokové sazby, protože by ohrozila schopnost splácet jejich státní dluhy. Eurozóna si také zadělává na vysokou inflaci,“ podotkl Skopeček.

Jan Skopeček

místopředseda Poslanecké sněmovny