19. října 2022

Rádio Z: Vláda bude muset v budoucnu o to víc šetřit

(Radio ZET) Sněmovna schválila zvýšení schodku letošního státního rozpočtu z 280 miliard na 375 miliard korun. Vláda původně navrhla navýšení rozpočtu i jeho schodku o 50 miliard na 330 miliard. „V budoucnu to budeme muset splácet, pravděpodobně nám vzrostou náklady na obsluhu státního dluhu,“ upozorňuje místopředseda poslanecké sněmovny Jan Skopeček. Podle něj se také rychleji blížíme k takzvané dluhové brzdě. Řekl to v ranním vysílání Rádia ZET. Poslanci pak včera schválili dva koaliční návrhy, které zvyšují výdaje i schodek o dalších 45 miliard korun.

Celý rozhovor s Janem Skopečkem si můžete poslechnout na Rádiu Z.

„Ze schodku radost nemám, byť je zvýšený, tak je menší, než původně navrhovala ve svém rozpočtu Alena Schillerová, přestože ho připravovala ve chvíli, kdy žádná energetická krize nebyla,“ říká Jan Skopeček. „Pokud nechceme dostat domácnosti do sociálních potíží a chceme, aby nezkrachovaly firmy, tak je zřejmé, že jim je potřeba pomoct, “ komentoval výši schodku státního rozpočtu Jan Skopeček. „To je dominantní taky v části výdajů, které se navyšovaly,“ dodává místopředseda Sněmovny Jan Skopeček. Vláda bude muset podle něj v nadcházejících letech o to víc šetřit.

Kromě schváleného schodku letošního státního rozpočtu mluvil Jan Skopeček o tom, že by v Česku výhledově mohlo platit ústavní zakotvení práva na platbu v hotovosti. Navrhla to skupina senátorů kolem Jitky Chalánkové z klubu ODS a TOP 09. Zdůvodnila to obavami lidí, že v souvislosti s rozvojem digitalizace plateb se bezhotovostní platby buď stanou povinnými, nebo že hotovostní úhrady zcela vytlačí. „Obávám se, že pokud by zmizely platby v hotovosti, centrální banky by měly absolutní moc nad našimi penězi,“ říká místopředseda sněmovny.

Jan Skopeček

místopředseda Poslanecké sněmovny
místopředseda poslaneckého klubu ODS
poslanec PČR
ekonomický expert ODS
předseda ODS Hořovice