15. září 2022

CNN Prima News: Výdaje státu rostou

(CNN Prima News) Vláda v boji s aktuální ekonomickou krizí zavádí několik opatření. Musí ale také hledat zdroje příjmů. Ekonom a poslanec Jan Skopeček (ODS) řekl, že ve státní kase je hluboká díra, kterou zaplatí budoucí generace. S místopředsedkyní hnutí ANO Alenou Schillerovou se shodl na tom, že daně by se zvyšovat neměly. Podle Schillerové je však třeba zatlačit na zdanění nadnárodních firem.

Celou debatu s Janem Skopečkem můžete zhlédnout na CNN Prima News.

Vláda se snaží bojovat proti současné ekonomické krizi. Občanům slíbila zastropování cen energií, úsporný tarif, příspěvek 5 tisíc korun na dítě, valorizaci důchodů a příspěvek na bydlení. Stále ale hledá zdroje příjmů. „Ve státní kase nejsou žádné peníze, je tam hluboká díra. Že stát dlouhodobě hospodaří s penězi, které si musí půjčovat, znamená, že to zaplatí budoucí generace,“ řekl v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS ekonom a poslanec Jan Skopeček (ODS).

Podle něj se vžila teze, se kterou přišel expremiér Vladimír Špidla, že stát dluhy nemusí splácet. „Mám pocit, že touto pohádkou leckdo žije, dluhy se ale samozřejmě platit musí,“ podotkl Jan Skopeček. Dodal, že bude apelovat na kolegy ve vládě, aby i přes složitou situaci hledali úspory ve svých resortech.

Premiér Petr Fiala (ODS) v lednu ve Sněmovně prohlásil, že jeho vláda nehodlá zvyšovat celkovou daňovou zátěž občanů. Kdyby byly v porovnání s ostatními státy v ČR nízké daně, připustil by Skopeček jejich zvýšení. „Česká republika ale nemá nikterak nízké daňové břemeno. Nejsem schopný připustit debatu o zvyšování daní, když jsem zatím neviděl dostatečnou snahu na výdajové straně rozpočtu,“ sdělil Skopeček.

Jan Skopeček

místopředseda Poslanecké sněmovny
místopředseda poslaneckého klubu ODS
poslanec PČR
ekonomický expert ODS
předseda ODS Hořovice