13. září 2022

Události, komentáře ČT24: Zemědělci chtějí vyšší podporu

(ČT 24) Hostem diskusního pořadu Události, komentáře ČT24 byl místopředseda sněmovního zemědělského výboru Petr Bendl.

Celou debatu s Petrem Bendlem můžete zhlédnout na ČT24.

Michal KUBAL, moderátor:
K vyšší podpoře farmářů kvůli vysokým cenám energií vyzvali vládu zástupci největších zemědělských organizací v Česku. Tuzemští výrobci nejsou podle nich konkurenceschopní na unijním trhu, protože v řadě zemí už vyhlásili regulované ceny elektřiny nebo kompenzace. Část zemědělců chystá na čtvrtek protestní akci. Ten den tu budou jednat resortní ministři zemí Unie.

Martin PÝCHA, předseda, Zemědělský svaz ČR:
Klíčové jsou pro nás národní podpory, tam nám chybí minimálně 2,7 miliardy korun, ale jsou tam samozřejmě i další finanční prostředky, jako je Program rozvoje venkova, kde my vnímáme, že je potřeba navýšit tu kapitolu minimálně o 2 miliardy korun.

Michal KUBAL, moderátor:
Další téma, potraviny, zemědělství v podání tří našich hostů.
Petr Bendl, místopředseda sněmovního výboru za ODS. Poslaneckého sněmovního výboru. Dobrý večer.

Petr BENDL, místopředseda zemědělského výboru PS PČR /ODS/:
Hezký dobrý večer.

Michal KUBAL, moderátor:
Karel Tureček z hnutí ANO, člen zemědělského výboru.

Karel TUREČEK, člen zemědělského výboru PSP ČR /nestr. za ANO/:
Hezký dobrý večer.

Michal KUBAL, moderátor:
A Jan Doležal, předseda Agrární komory. Dobrý večer.

Jan DOLEŽAL, prezident Agrární komory ČR:
Dobrý večer.

Michal KUBAL, moderátor:
Pane Doležale, na čtvrtek chystáte protesty, na co chcete upozornit hlavně?

Jan DOLEŽAL, prezident Agrární komory ČR:
Myslím si, že v tuhle chvíli se nemůžeme bavit o levných nebo cenově dostupných potravinách, pokud nebudeme řešit energie. A právě ty protesty mají být takovým upozorněním, možná takovým voláním o pomoc, bychom skutečně ty energie řešili. My jsme vlastně dlouhou dobu vůbec neměli žádný signál, že by vláda ty energie chtěla řešit. To je otázka až posledních dní. No a pak je tady samozřejmě rozměr evropský, proto jsme si vybrali ten termín zasedání rady ministrů, a to je tzv. ta evropská Zelená dohoda nebo Zelená dohoda pro Evropu, která míří k tomu, že se bude zemědělská výroba omezovat. Máme tady třeba perspektivou 10 % zemědělské půdy úplně mimo produkci. Máme tady 25 % půdy do ekologie, to všechno bude znamenat snížení zemědělské výroby a pravděpodobně zdražení potravin. Takže my chceme upozornit občany této země na to, že skutečně něco takového tady je, protože mnoho z nich to neví. A chceme nějakým způsobem navázat dialog s vládou, aby se řešily energie.

Michal KUBAL, moderátor:
Dostaneme se k tomu všemu. Chcete každopádně, aby ty protesty lidi pocítili?

Jan DOLEŽAL, prezident Agrární komory ČR:
My jsme si vybrali čas mezi devátou, desátou hodinou ve čtvrtek dopoledne. Chceme spíš jaksi být vidět. Nechceme překážet, když to takhle hodně zjednoduším.

Michal KUBAL, moderátor:
Problémy jsou ve všech odvětvích. Skoro každou firmu teď postihuje tahle krize, proč zrovna zemědělci by měli dostat tu pozornost?

Jan DOLEŽAL, prezident Agrární komory ČR:
Nám se ne úplně dobře daří to samozřejmě nějakým způsobem propisovat potom do cen, za kterých dodáváme dál do toho dodavatelského řetězce. Ani vlastně určitým způsobem nechceme, protože se uvědomujeme, že občané mají teď svých starostí dost, trápí je vysoké ceny energii, trápí je fixace hypoték atd. A my si nemůžeme dovolit v tuhle chvíli prodávat potraviny za dvojnásobné, trojnásobné ceny a dá se říct, že ani v tomhle tom kontextu v České republice, kde je 75 % maloobchodního trhu s potravinami, má nějakých 8 velkých subjektů. To vlastně ani fakticky není možné. Když se podíváme na ty statistiky, tak dokonce u těch nejvíc energeticky náročných odvětví, ať je to zemědělství, ať je to živočišná výroba, anebo je to speciální rostlinná výroba, tak naopak je vidět, že ceny stagnují nebo klesají.

Michal KUBAL, moderátor:
Takže nechcete peníze od lidí přímo, ale chcete je třeba z jejich daní prostřednictvím vlády tedy?

Jan DOLEŽAL, prezident Agrární komory ČR:
Ono dotační podpory, i když někdy jsou možná trošku, v uvozovkách, sprostým slovem, tak mají tuto funkci. Samozřejmě je to určitá sociální pomoc, ti, kteří odvádějí více daní, tak vlastně pomáhají těm, kteří by si ty potraviny nemohli třeba bez té dotační podpory dovolit. A jak tady bylo řečeno, v tom úvodu, okolní země už nějakým způsobem řešily ceny energií, okolní země už nějakým způsobem kompenzovaly ty vyšší ceny energií ty historické. V České republice jsme zatím k takovému kroku nepřistoupili. To znamená, my se musíme podívat i na tu jaksi otázku konkurenceschopnosti, jestli tady čeští třeba pěstitelé brambor nebo čeští pěstitelé ovoce, zeleniny, jestli mohou fungovat na takovém trhu, kde si prostě jaksi ten polský zemědělec na tu podporu sáhne. A ten český zemědělec v tuhle chvíli neví.

Michal KUBAL, moderátor:
Pane Bendle, zaspala vláda?


Petr BENDL, místopředseda zemědělského výboru PS PČR /ODS/:
Já si obecně k tomuhle tématu přeju, aby bylo po volbách, protože já jsem hluboce přesvědčený, že každý moudrý člověk, včetně, doufám, i tady mých kolegů ví, že na ulici se problémy nevyřeší, že jestli... A že jsou vážné a hluboké, že nevznikly včera, že si je s sebou neseme nějakou dobu a že musíme všichni společně hledat řešení, které bude optimální nejenom pro zemědělství, ale i pro průmysl a pro všechny ostatní subjekty, které v České republice máme. A že jsme byli dlouho trošku bohorovní v tom, že jsme závislí na jednom dodavateli plynu, že nemáme vlastního výrobce benzínu a nafty, že ji dokonce ani na Slovensku nemáme, že jsme v tomhle byli trošku bohorovný a že nás to teď podle mě má spojovat, a ne rozdělovat. Takové akce nás rozdělují.

Michal KUBAL, moderátor:
Teď jste popsal tu situaci, myslím, že se na tom popisu asi shodnete, ale otázka je, jak z toho.


Petr BENDL, místopředseda zemědělského výboru PS PČR /ODS/:
Ano, myslím si, že všichni zase soudní vědí, že na začátku té krize, která přišla v tom únoru, jsme byli situaci, kdy vůbec nebylo jisté, jestli vůbec budeme mít dostatek nafty, jestli budeme, protože všechny zdroje byly poloprázdné nebo prázdné. Jak to bude s plynem, jestli vůbec nám ho nevypnou. Jestli vůbec nějaký bude. Od toho okamžiku, téhle starosti a téhle té nevědomosti jsme se posunuli. Máme tady nějaké zdroje, plní se zásobníky na plyn, co se týká dodávek ropy, jsme na tom lépe než v minulosti, i když ta cena, která nám na jednu stranu je extrémně nepříjemná, protože v okamžiku, kdy se pohne cena nafty v jiné zemi kolem nás, tak máme pocit, že to všichni chceme mít tak drahé nebo tak levné, jako to mají vedle. Ale obráceně v okamžiku, kdy to je o korunu dražší třeba, tak v tu chvíli si naše zdroje vlastně hlídáme, aby nás někdo úplně nevyčerpal. To, co dneska zažívají Maďaři a podobně. A tím jsem asi odbočil úplně od toho. Ale ono to s tím vlastně souvisí. My musíme vidět kontext, musíme vidět, že nejde jenom o zemědělství a i páni kolegové…

Michal KUBAL, moderátor:
Dobře. Popišme si nejenom situaci, ale i kontext a pojďme si tedy říct, proč to v Polsku jde. A od toho, od toho února máme září, tak už dobře. Máme trošku lepší situaci v dodávkách plynu a energií, ale ptám, ptám se na to, proč zemědělcům v Polsku pomo, pomohla vláda a česká vláda ne?


Petr BENDL, místopředseda zemědělského výboru PS PČR /ODS/:
A to není ale pravda. To já myslím, že i tady potvrdí páni kolegové, že tu máme výjimečné finanční prostředky, které alokoval stát. A získal je z Evropské unie, je to téměř miliarda. Zároveň se spouští některé programy. Tady v zákulisí, než jsme sem přišli, jsme se o nich bavili, které pomáhají s jistinami zemědělských podnikatelů tak, aby alespoň některé, nebo aspoň část z nich měla větší jistotu, co se týká udržitelnosti jejich ekonomického rozvoje a vůbec fungování. A pak samozřejmě všichni netrpělivě čekáme včetně mě, jak dopadne to to návrh vládního řešení, který představí vláda zítra. Protože jestli nás něco trápí, tak je to zejména situace v oblasti energií, kde jsme neviděli světlo v tunelu.

Michal KUBAL, moderátor:
Pane Turečku, vidíte světlo v tunelu v podobě zítřejšího rozhodnutí vlády?

Karel TUREČEK, člen zemědělského výboru PSP ČR /nestr. za ANO/:
Já to moc nevidím v podobě zítřejšího, aspoň co mám k dispozici z hlediska médií, protože nemám podrobnosti, jak nakonec vláda rozhodne. Nicméně co se včera slyšel na té tiskové konference, tak samozřejmě v tom kontextu Evropské unie je ta podpora nedostatečná. Já bych se tady vyjádřil snad k těm zemědělcům. Víte, já myslím, že zemědělcům nejde o to ani za každou cenu vytěžit dotace ze státního rozpočtu, ale oni neustále bojují tady o srovnatelné podmínky v rámci Evropské unie. Protože a ta situace už je vážná, protože je ohrožená skutečně soběstačnost a konkurenceschopnost České republiky v oblasti zemědělství. A já tady řeknu nějaký čísla, první z hlediska prostě cen potravin byl problém prostě únor, březen, cen energií, nedostatečná reakce prostě této vlády, Fialovy vlády, na prostě tu situaci, která nastala. A když se podívám do schválených podpor, schválených podpor v rámci celé Evropské unie, tak k 30. 6. jednotlivé státy prostě požádaly o notifikaci jednotlivých programů. Česká republika tam má dva notifikační programy, za 20 000 000 euro a 10 000 000, celkem zhruba 30 milionů euro. Když půjdu jenom do těch okolních států, tak Polsko 836 000 000 euro, Maďarsko 226 milionu euro. V přepočtu na obyvatele Maďaři jsou stejně zhruba veliký jako my, 10 000 000 obyvatel, Poláci 40 000 000 zhruba, když to spočítáte, tak prostě jak Maďaři, tak Poláci mají tu podporu srovnatelnou. A oni ji mají 7 x vyšší než čeští, moravští a slezští zemědělci. V tom je zásadní problém, v tom prostě ty zemědělci nemůžou být konkurenceschopný. To, že prostě oblast zemědělství se v Evropské unii v rámci společný zemědělský politiky stala jaksi soutěží národních rozpočtů, kdo víc dá jako vláda, to bohužel je realita, ale prostě na tu realitu je třeba nějakým způsobem reagovat. Ale zemědělci v tomhle směru nejsou schopni konkurovat.

Michal KUBAL, moderátor:
Pane Bendle, proč to v Polsku, Maďarsku jde a v Česku je to těch 30 milionů?


Petr BENDL, místopředseda zemědělského výboru PS PČR /ODS/:
Já nevím, o jakých milionech to kolega…

Karel TUREČEK, člen zemědělského výboru PSP ČR /nestr. za ANO/:
To je oficiální věstník Evropské unie z hlediska notifikace státní podpory. Nezpochybňujme čísla.


Petr BENDL, místopředseda zemědělského výboru PS PČR /ODS/:
Takových věstníků existuje...

Michal KUBAL, moderátor:
Takže nemáte pocit, že…


Petr BENDL, místopředseda zemědělského výboru PS PČR /ODS/:
Já umím taky vytrhnout z kontextu jakýkoliv čísla a odsuzovat.

Michal KUBAL, moderátor:
Dobře. Pojďme se bavit obecně. Nemáte pocit, že polský zemědělec dostává větší podporu, je v konkurenční výhodě oproti českému v tom, kolik dostává od státu?


Petr BENDL, místopředseda zemědělského výboru PS PČR /ODS/:
Já jsem shodou okolností byl ministrem zemědělství v době, kdy se domlouvalo financování těchto sedmi let. A tehdy jsem u kulatého stolu seděl se všemi nevládními organizacemi. A ptal jsem se jich na tom začátku projednávání, jestli to chtějí stejně, jako to má stará patnáctka, anebo jestli to chtějí jinak, v režimu, který dneska 7 let fungoval. A tehdy takto nastavený režim, teď už jsme ve finále, končíme, už není možné měnit finanční období, které právě končí. Tehdy všichni na něj dali palec a řekli, tohle to jsou principy, které my akceptujeme a rozumíme jim a podporujeme je. Písemně to existuje dokonce, že to všechny nevládní organizace podepsaly. Takže dneska si stěžovat na to, co jsme nastavili, byť teda před sedmi lety, je falešné. Ale je pravda, že pan Tureček byl můj náměstek v tu dobu a nastavoval to spolu se mnou, tak je to pikantní, že tady si teď stěžuje. Ale to je holt prostě.

Karel TUREČEK, člen zemědělského výboru PSP ČR /nestr. za ANO/:
Ale já musím protestovat. Já jsem nemluvil o podporách.


Petr BENDL, místopředseda zemědělského výboru PS PČR /ODS/:
Já to jenom dopovím.

Karel TUREČEK, člen zemědělského výboru PSP ČR /nestr. za ANO/:
V roce 2013-2020, ale mluvil jsem o podporách, který Evropská komise schválila v rámci situace, která souvisí s invazí Ruska na Ukrajinu.


Petr BENDL, místopředseda zemědělského výboru PS PČR /ODS/:
No, tak to jsme se dozvěděli teď. Dobře. To předtím nepadlo. Proto říkám, že nevím, o jakých číslech jsme mluvili.

Michal KUBAL, moderátor:
Mluvilo se o červnu letošního roku.


Petr BENDL, místopředseda zemědělského výboru PS PČR /ODS/:
Ale v každém případě platí, jestli se máme bavit o tomto finančním období, že bývalá vláda domluvila ten balík prostředků, který jde do českého zemědělství, o 13 % nižší. Prostředky, které jsme domluvili kdysi my na to období 2 až konec 22 nebo tehdy 22, 2013-20, tak byl o 13 % vyšší. Tak je logické, že jestliže ty finanční prostředky jsou prostě menší, že je nejsme schopni nafouknout, z evropských peněz v žádném případě. Ale je pravdou a zemědělská veřejnost to ví, nebo aspoň ti, kteří chtějí, to vědí, že se vláda zavázala na to nové finanční období, tzn. 2023 dál, že bude vyšší kofinancování jednotlivých projektů, tudíž, že více vlastních prostředků dá stát do podpory rozvoje zemědělství jako takového. Teď jestli je ta částka. Vím, že dělá to zhruba jednu miliardu necelou, asi 870 000 000 Kč, které jsou výjimečné prostředky právě ve vazbě na tu situaci, která v České republice je z pohledu z pohledu energií, tak to určitě není zanedbatelná záležitost. Následně jsou k tomu i některé programy nejenom organizované ministerstvem zemědělství, ale organizacemi, které ministerstvo zemědělství zřizuje. Takže, prosím, já chápu, že opozice musí říkat, že je to špatně a že ta vláda nic nedělá a tak dál. Že to je vlastně v popisu práce. Ale jenom trošku rozumu do hrsti vzít, že to není tak úplná pravda. A kdo chce, tak vidí, kdo nechce, holt se nedá nic dělat.

Michal KUBAL, moderátor:
Pane Doležale, vy chcete v rámci těch protestů rozdávat dokonce poslední jablka a brambory z Česka. Je ta situace taková? Nebo je to takové to chytlavé heslo právě jak upozornit veřejnost, že se něco děje?

Jan DOLEŽAL, prezident Agrární komory ČR:
Ono to velmi úzce souvisí právě s těmi cenami energií. Já jsem se v posledních dnech bavil jak s ovocnáři, tak zelináři o nákladech na skladování. A pokud se bavíme třeba o jablkách nebo bramborách, tak samozřejmě, jestli jsme předtím skladovali v řádu možná desítek halířů, možná nižších korun, tak teď se dostáváme samozřejmě do násobných částek. A pokud máme tuhle produkce pak prodávat za možná nějaké 3, 4 Kč v případě brambor, 6, 8 Kč v případě jablek, tak je to něco, co prostě ekonomicky se rovná sebevraždě. A proto chceme právě ve čtvrtek tady na tuhle bezvýchodnou situaci upozornit a jsem rád, že pan poslanec Bendl tady mluví o tom, že ať už po volbách. Já si pamatuju na jeho vyjádření před sněmovními volbami, kdy jsme se právě bavili právě o tom kofinancování, které tady zmiňoval. A tehdy myslím, že strany dnešní pětikoalice tvrdošíjně jaksi říkaly, že kofinancování mělo být maximálně 35 %. Já si troufnu říct, že kdybychom možná nevyšli v lednu do ulic, tak by to těch 65 % nakonec nebylo. Takže ono takovéto akce nátlakové jsou potřeba a i z toho důvodu, že jaksi ceny energií tady dlouhodobě prostě nikdo neřešil. Teď se to začíná stávat tématem. Tady pan poslanec Tureček hovořil o tzv. dočasném krizovém rámci. A my v něm vlastně poskytujeme jak ty provozní úvěry, o kterých tady hovořil pan poslanec Bendl, tak tzv. tu dočasnou podporu nebo respektive podporu pro krizí ohrožená odvětví, ať je to chov prasat, chov drůbeže, chov dojnic nebo pěstování jablek, brambor. To je těch 830 000 000, které vlastně ještě navíc kofinancujeme ze státního rozpočtu. Ale v rámci toho dočasného krizového rámce jsme vlastně mohli už od konce března zemědělcům a potravinářům přispět na vyšší ceny energií, ale vláda to neudělala. Prostě v tu dobu jsme slyšeli, že nejsou na tohle peníze, že se hledají v nějakém evropském balíčku z plánu obnovy, nebo z něčeho podobného. A v červnu nám bylo vlastně panem ministrem průmyslu a obchodu Síkelou oznámeno, že ty peníze prostě nejsou a nebudou. A my, když jsme samozřejmě plánovali podobné akce, tak ještě tohle to byla možná taková ta těšínská jablíčka, ale o ničem takovém se prostě nemluvilo. Najednou slyšíme, možná zemědělci dočasný krizový rám budou moci využít. Slyšíme takové smíšené signály, že možná zemědělci budou patřit do toho zastropování energií, nebo nebudou. Takže dodneška vlastně ještě není úplně jasno, a proto si myslím, že takovéto akce prostě skutečně potřeba jsou. Minimálně proto, abychom vytvářeli tlak na vládu, aby veřejnost věděla o tom, co se může stát, pokud vláda nějakým způsobem to nebude brát vážně.

Michal KUBAL, moderátor:
Už nás tlačí čas, poprosím opravdu velmi krátce. 2023, jak jsme slyšeli, víc peněz, které přislíbila vláda. Jste optimistický z tohohle ohledu?

Jan DOLEŽAL, prezident Agrární komory ČR:
Tak, co se týká toho programu rozvoje venkova, tak tam samozřejmě to lze hodnotit pozitivně, ale my se musíme podívat také na první pilíř, kde jsou přímé platby. A tam se musíme zase naopak podívat na to, že to je stejná výše podpor, jako byla v roce 2014. Takže dobře, my tady máme, v uvozovkách, to rozlité mléko toho roku 2014-2020. Teď máme tzv. přechodné období, ale v tom novém období máme daleko vyšší nároky na zemědělce, daleko větší omezení. Já jsem tady hovořil o těch 10 % produkci, to znamená samozřejmě 10 % méně tržeb pro zemědělské podnikatele, ať jsou malí, střední, velcí, to je prostě pro všechny stejný problém. A tohle samozřejmě je něco, na co musíme neustále upozorňovat. A pokud nepřijde nějaké evropské řešení v tuhle chvíli a samozřejmě nepomůže nám ani vláda, tak to světlo na konci tunelu vidíme jenom velmi mlhavě.

Michal KUBAL, moderátor:
Jednu větu, pane Turečku.

Karel TUREČEK, člen zemědělského výboru PSP ČR /nestr. za ANO/:
No, nicméně já optimistický nejsem, protože jak tady bylo řečeno, tak já prostě v návrhu toho rozpočtu, který teď projednává vláda, tam ty peníze na rok 2023 nevidím. Prostě kapitola ministerstva zemědělství je krácena o 7 miliard korun.

Michal KUBAL, moderátor:
Pánové, díky, jak to tak poslouchám, tak to rozhodně není naposledy, co jste se tady viděli ve studiu. Díky. Hezký večer


Petr BENDL, místopředseda zemědělského výboru PS PČR /ODS/:
Díky za pozvání.

Karel TUREČEK, člen zemědělského výboru PSP ČR /nestr. za ANO/:
Hezký večer.

Jan DOLEŽAL, prezident Agrární komory ČR:
Děkujeme.

Petr Bendl

poslanec PČR
místopředseda zemědělského výboru PS PČR