1. září 2022

Události, komentáře: Vláda hledá, jak pomoci nikoliv na úkor státního rozpočtu, ale odstraňováním byrokracie

(ČT 24) Ceny potravin nadále rostou, je potřeba zastropovat ceny energií a vyplatit potravinářům kompenzace, řekla v Událostech, komentářích prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová. Podle místopředsedy zemědělského výboru Petra Bendla (ODS) vláda hledá způsob, jak potravinářům pomoci nikoliv na úkor státního rozpočtu, ale odstraňováním byrokracie.

Celou debatu s Petrem Bendlem můžete zhlédnout na ČT24.

„Dalším zvyšováním nákladů státního rozpočtu budeme jen pomáhat roztáčení inflace,“ myslí si Bendl. Potravináři podle něj dostanou zhruba 580 milionů korun z kompenzačního balíku, které budou rozděleny mezi nejkritičtěji postižená odvětví potravinářského průmyslu.

„To se týká hlavně pekařů, ale i dalších, kteří zažívají peklo ohledně cen energií. Hledáme další řešení třeba prostřednictvím Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu, který umožňuje jednotlivým zemědělským producentům snižovat úrokovou míru jejich půjček,“ předesílá Bendl.

Zmínil také debatu na úrovni Evropské unie. „Nikomu z nás není lhostejné, co se na trhu s energiemi děje,“ sdělil.

Petr Bendl podle svých slov nechce šířit paniku, panika je podle něj jedna z věcí, která způsobuje výkyvy. „My se snažíme jednotlivé komodity podporovat,“ sdělil.

„Na rozdíl od Němců má Česká republika takzvané citlivé komodity,“ připomněl Bendl. „Ty jsou více preferovány z hlediska podpor z ministerstva zemědělství, kam patří ovoce a zelenina, ale i produkce vepřového,“ vysvětluje. Dodal, že je podle něj potřeba snižovat energetickou náročnost výroby potravin a zapojit například v malých a středních firmách fotovoltaiku.

„Jsme si vědomi, že situace je vážná, a tak hledáme všechny možné cesty, abychom s energiemi producentům potravin pomohli,“ dodal.


Přepis debaty:

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
No a drahé energie se promítají také do cen potravin. Z těch základních si Češi od začátku roku zhruba do poloviny července podle dat Českého statistického úřadu nejvíce připlatili za máslo. Se začátkem nového školního roku zdražují taky obědy pro studenty a žáky.

Barbora NEJEDLÁ, koordinátorka projektu Obědy pro děti, Women for Women:
Školy žádají více. Žádají na větší počet dětí. Máme od nich samozřejmě už ohlasy, že i rodiny, které zvládaly platit obědy, tak v příštím školním roce se budou potýkat s problémy, střední vrstva obyvatel.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Zdražování v číslech konkrétně. Meziroční inflace v červenci po třinácté v řadě zrychlila. Ceny zboží v tomto měsíci oproti minulému roku vzrostly úhrnem o pětinu. Nejvíce zdražily energie, bydlení nebo zmíněné potraviny, například mouka je dražší téměř o 2/3, chléb zase o 30 %. Za služby lidé zaplatí zhruba o 14 % více. No až teď nastává ten správný moment, abych přivítal tady v Událostech, komentářích naše další hosty, jimiž jsou Dana Večeřová, prezidentka Potravinářské komory České republiky. Dobrý večer.

Dana VEČEŘOVÁ, prezidentka Potravinářské komory ČR:
Dobrý večer.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Na dálku zdravím
Petra Bendla z ODS, místopředsedu zemědělského výboru ve Sněmovně a zároveň také bývalého ministra zemědělství. I vám dobrý večer.

Petr BENDL, místopředseda zemědělského výboru PS PČR /ODS/:
Hezký dobrý večer i vám dvěma a posluchačům.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Paní Večeřová, je nějaký signál, nějaká naděje, že by se ceny potravin mohly začít stabilizovat nebo stále jsme v procesu jaksi nekontrolovatelného růstu?

Dana VEČEŘOVÁ, prezidentka Potravinářské komory ČR:
Ten signál, tím signálem by mohly být právě ty kompenzace těm potravinářům, o kterých se teď začíná mluvit, i když my už o nich mluvíme někdy od března tohoto roku. Takže konečně by došlo k tomu, že by se ty zvýšené náklady, které prostě oproti tomu loňskému roku, které ty potravináři mají, že by začaly kompenzovat zejména těm malým a středním firmám, protože ty jsou na tom opravdu velmi špatně. A druhá věc je samozřejmě i to, o čem se začíná mluvit v té poslední době, a to je zastropování energií. A pevně doufám, že pokud se to nepovede na evropské úrovni, což je velmi ambiciózní plán, tak že se to povede potom třeba i na národní úrovni, protože to je opravdu záchranná síť, kterou teď ti potravináři potřebují.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Máte nějaké odhady toho, já vím, že to je velmi komplikované, ale nějaké odhady toho, jak konkrétně by se to mělo projevit, kolik bude stát máslo, mouka, pečivo, dejme tomu, před Vánoci například, zda budeme vidět ceny, které budou podobné těm, které vidíme teď, anebo to bude úplně někde jinde?

Dana VEČEŘOVÁ, prezidentka Potravinářské komory ČR:
Já se vůbec neodvážím nic odhadovat, protože když jsem někdy v březnu říkala, že ty ceny se zvýší o 30 %, tak sám jste to tady říkal, ty ceny se změnily úplně jiným způsobem a stále rostou. A jestliže chceme nějakým způsobem stabilizovat ty ceny, to znamená, aby byly podobné třeba těm, které jsou dnes nebo jen o trochu vyšší, tak skutečně musí dojít k těmhle těm dvěma opatřením, protože tam největší roli hraje vlastně ta cena energií, která je de facto v současné době roste naprosto nekontrolovatelně a v podstatě ti výrobci nemůžou ani plánovat nějaké náklady, protože neví prostě, jakou budou mít příští týden cenu energií.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Vidíte nějaké zásadnější propady prodejů základních potravin právě kvůli vysokým cenám?

Dana VEČEŘOVÁ, prezidentka Potravinářské komory ČR:
To nákupní chování těch spotřebitelů se samozřejmě mění. Začínají více uvažovat o tom, co nakupují, nakupují hodně, hodně z nich spoléhá na slevy, čeká na slevy. Samozřejmě, a to považuju za velmi negativní trend, je, že si samozřejmě vybírají třeba ty levnější potraviny, to znamená i méně kvalitní, protože tam třeba není dost, není ta hlavní složka zastoupena v takové míře nebo je náhražková nebo je tam hodně přídatných látek. Takže je to trošku škoda, protože si myslím, že celá Česká republika i výrobci i vlastně potravinářská komora investovali nejen finance, ale velmi velké úsilí pro propagaci těch kvalitních českých potravin, a to teď trošku přichází vniveč.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane poslanče, když posloucháte rozhovor o vyšších cenách potravin a zároveň o tom, že ty kompenzace měly přijít dříve, proč tedy nepřišly?


Petr BENDL, místopředseda zemědělského výboru PS PČR /ODS/:
Ještě jednou hezký dobrý večer. My jsme s paní prezidentkou v poměrně intenzivním kontaktu s potravinářskou komorou i s jednotlivými potravináři. A ona zná tu situaci, která umožňovala nebo umožňuje nějaký pohyb, že to nebylo úplně jednoduché. Teď máme z toho kompenzačního balíku zhruba 580 000 000 Kč, kterými bychom chtěli pomoct těm nejkritičtěji postiženým, což se zejména týká pekařů, ale i dalších komodit, které dneska zažívají peklo, co se týká cen energií. Hledáme další řešení skrze třeba PGRLF, kde se umožňuje jednotlivým zemědělským producentům snižovat úrokovou míru jejich půjček. Takže hledáme různé cesty, jak ta nejkritičtější místa v danou chvíli pokrýt tak, aby, a ten program se spouští v těchto dnech, pokud mám správné informace. A z iniciativy českého předsednictví to, co už jste před chvilkou zmiňovali, vznikla tato debata na úrovni Evropské unie k tomu, co s cenami energií uvnitř Evropské unie. To si myslím, že bude zásadní pro to, kam se potom nakonec Česká republika pohne. V každém případě nikomu z nás není lhostejné, co se na trhu s energiemi děje.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Kromě toho evropského řešení, kde panuje stále velký otazník, a teď myslím, co se kompenzací týče, co se týče těch úvěrů, dejme tomu, garance úvěrů atd., myslíte si, že tohle to bude stačit?


Petr BENDL, místopředseda zemědělského výboru PS PČR /ODS/:
Děláme, co je možné, umění možného, protože další zvyšování nákladů státního rozpočtu, tím budeme pomáhat jenom roztáčení inflace. Takže my musíme opravdu v debatě s těmi, jichž se to týká, a to se odehrává, hledat řešení ve vazbě na ministerstvo zemědělství, ministerstvo financí a s jednotlivými nevládními organizacemi jednáme o tom, kde nás nejvíce společně bota tlačí. Například teď je tady na projednání Poslanecké sněmovny návrh o rostlinolékařské péči, kde významně pomůžeme, pokud to projde využívání například postřiku ovocnářům a zelinářům tak, abychom jim snížili náklady a umožnili realizovat přípravky, které třeba v Evropě zabírají a u nás jsou těžko dosažitelné. Těch cest, jak pomoci, je celá řada a věřte mi, že v zásadě se nezabýváme ničím jiným, než hledáme cesty, jak nikoliv na úkor státního rozpočtu, ale různým odstraněním byrokracie pomoci systému, aby přežili.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Paní Večeřová, je tohle dostatečné, co slyšíte od pana poslance Bendla?

Dana VEČEŘOVÁ, prezidentka Potravinářské komory ČR:
Pokud by se všechno toto uskutečnilo, ta pomoc, ty kompenzace a vlastně hlavně to zastropování těch energií, tak nechci říct, že by to bylo dostatečné, ale určitě by to byla veliká pomoc, protože vlastně do této doby se nedělo nic. My jsme se dostávali ještě do daleko nebo dostáváme se do daleko větších problémů, co se týče konkurenceschopnosti, protože vlastně řada států, vlastně našich přímých konkurentů, jako je Německo, Rakousko, Slovensko, Polsko extrémně kompenzují, opravdu kompenzují. Němci začali kompenzovat vlastně ty zvýšené náklady už někdy v květnu firmám dokonce bez ohledu na velikost. Rakušáci mají, pardon za ten výraz, Rakousko má o polovinu levnější plyn. Takže nám vlastně, když se srovnáme potom při té výrobě potravin, tak my máme vlastně o 30-40 % vyšší náklady, a to samozřejmě výrazně snižuje konkurenceschopnost. A potom samozřejmě je jasné, že se do těch našich obchodních řetězců budou tlačit ty zahraniční potraviny.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Co pomoc plošná, pomoc konkrétním firmám, které jsou na tom nejhůře tak, aby to zároveň nebylo nespravedlivé?

Dana VEČEŘOVÁ, prezidentka Potravinářské komory ČR:
My jsme na začátku říkali, že jsme si vědomi toho, že ta plošná pomoc, že na to nejsou potřebné nebo na to, že na to nejsou na to potřebné finance. A právě proto i na základě toho dočasného krizového rámce, který umožňuje právě tu kompenzaci těch zvýšených nákladů těm postiženým firmám, buď o 30 % nebo těch vysoce, kterým se to zvedlo o 30 % nebo těch vysoce energeticky náročných o 50 %, tak tam to není plošné opatření. Tam skutečně ta firma musí prokázat, že má ty zvýšené náklady oproti tomu loňskému roku a zejména se to zase týká těch malých a středních, které skutečně, na ně to dopadá hodně, protože už to začalo loňským rokem tím krachem těch některých distributorů, které vlastně se promítly i do současné situace. Takže to není plošné opatření, takže je to skutečně pomoct jenom těm, kteří prokáží, že opravdu k těm, k těm ztrátám došlo.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Je to vlastně něco podobného a opravte mě, pokud se mýlím, co tady zmiňoval pan Prouza před chvílí, tzn. že například jako v automobilovém průmyslu jsou české firmy, které mají velmi nízké marže. Ten, kdo nabídne cenu jenom o trochu levnější, na kterou už ale čeští výrobci nemohou přistoupit například z Rumunska, tak tu zakázku nakonec získá. Nemůže se něco podobného stát u zemědělců, že se vlastně stanou nekonkurenceschopní a že tohle bude poslední, jaksi nechci opakovat to klišé s hřebíčkem do rakve, ale že to bude vlastně poslední rána, kterou dostanou, protože už se z toho prostě nevzpamatujou? Ty problémy jsou chronické a jsou dlouhodobé, o kterých se tady bavíme. Tohle je vlastně další jaksi katalyzátor tady těch změn.

Dana VEČEŘOVÁ, prezidentka Potravinářské komory ČR:
My se toho právě obáváme taky, protože samozřejmě na tom obchodním trhu, tam je veliký boj. V současné době se stále snažíme o tu soběstačnost, o propagaci a podporu těch českých potravin, aby byly v těch obchodech, aby byly to české potraviny z českých surovin. A právě tahle ta nekonkurenceschopnost, jak jsem o ní mluvila, ty zvýšené náklady samozřejmě znamenají, že jestliže obchodník bude poptávat nějaký výrobek a někdo mu ze zahraničí řekne právě třeba z toho Rumunska, Polska, Bulharska, my ti to dodáme třeba o 10 Kč levněji, no tak ten obchodník samozřejmě, protože chce prodat a samozřejmě chce koupit co nejlevněji, prodat co nejdráž, tak po tom sáhne. Takže toho my se velice bojíme, že v podstatě i nějakým druhotným efektem může být vytlačování těch českých výrobců z trhu, a to samozřejmě znamená, že se nebude zpracovávat česká surovina tady.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane poslanče, nemáte obavu, že přesně nastane tohle to, že tady zbyde možná prostor pro velké konglomeráty, ale že ty menší výrobci potravin a menší zemědělci na to doplatí nejvíce a z toho trhu prostě zmizí jednou provždy?


Petr BENDL, místopředseda zemědělského výboru PS PČR /ODS/:
Říkat, že mám obavu, já bych nechtěl šířit žádnou paniku, myslím, že panika je jedna z věcí, která způsobuje ty výkyvy cen na trhu velmi u jednotlivých komodit. My se snažíme jednotlivé komodity podporovat. Česká republika třeba na rozdíl od Němců má tzv. citlivé komodity, které jsou více preferovány z hlediska podpor poskytovaných z ministerstva zemědělství, mezi které například patří ovoce, zelenina, ale i produkce vepřového. Řada komodit, které mají velké problémy, jsou speciálně podporovány nejenom z evropských zdrojů, které Česká republika dostává, ale také z národních dotací, které jsou i do budoucna zachovány. Také jsme se zavázali, že zvýšíme v rámci nové strategie zemědělství podíl na podpoře jednotlivých investic, které budou hrát významnou roli. Před chvilkou jste mluvili o potřebě průmyslu přizpůsobit se situaci s energiemi na trhu a dělat taková opatření, která povedou ke snižování energetické náročnosti, i v zemědělství se toto odehrává a bude odehrávat mnohem silněji, protože si uvědomujeme, že ta konkurenceschopnost bude daná právě cenou energií, proto fotovoltaiky, zjednodušeně řečeno, abychom podpořili ty malé a střední, aby snížili svoje náklady na produkci potravin budou například jedním z bodů těch, není čas na to tady vyjmenovávat všechno. Ale zcela určitě jsme si toho vědomi, že ta situace je vážná, a tak hledáme všechny možné cesty k tomu, abychom s energiemi producentům potravin pomohli.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:

Petr Bendl a Dana Večeřová. Děkuju mnohokrát za to, že jste přišli /nesrozumitelné/ Událostí, komentářů tenhle ten jeden z mnoha úhlů té současné velké krize. Díky moc. Hezký večer.

Dana VEČEŘOVÁ, prezidentka Potravinářské komory ČR:
Děkuju. Hezký večer.


Petr BENDL, místopředseda zemědělského výboru PS PČR /ODS/:
Hezký večer.

Petr Bendl

poslanec PČR
místopředseda zemědělského výboru PS PČR