13. července 2022

Exkluzivně pro Blesk: Nový bodový systém a řidičák už 17letým

(Blesk) Do dalšího pokusu překopat silniční novelu s bodovým systémem se pouští i současný ministr dopravy Martin Kupka. Chce, aby od roku 2024 mohli pod dohledem zkušených sednout za volant i sedmnáctiletí řidiči. Přísnější pravidla ale mají během prvních dvou let platit pro všechny zájemce o řidičák. A hazardní jízda? Ta už se nemá vyplatit nikomu!

Bodový systém už máme 16 let a tuším, že jste vlastně už třináctý ministr, co se ho pokouší změnit. V čem ta změna spočívá?

Ta změna by měla přinést zjednodušení a větší srozumitelnost pro řidiče, protože by ta úprava přinesla jednoduché 3 základní kategorie přestupků v bodovém hodnocení - 6, 4 a 2 body. V tom by to bylo zřetelnější než v té současné podobě. A zároveň, co je důležité i v těch všech změnách dalších, které se netýkají jenom samotného bodového systému, chystáme spolu se změnou zákona č. 361 i další úpravy, které mají mířit k tomu, aby lidem ta pravidla byla opravdu srozumitelnější a i hodnocení těch přestupků, výše jejich postihu tak, aby opravdu odpovídalo tomu, jak závažný je ten přestupek. Vycházíme ze statistik a třeba vjetí na železniční přejezd na červenou - ke kterému z hlediska četnosti nedochází tolik jako v případě překročení rychlosti - ale pozor, v případě tohoto přestupku je opravdu vysoká míra závažnosti těch dopadů. A navíc nejde jenom o dopady na toho samotného řidiče, ale také tím fakticky ohrožuje i cestující v těch vlacích. Z nedávné doby máme příklady - vlak osm set desítka přezdívaná mezi fíry šukafon – se bohužel na přejezdu chráněném světelnou signalizací střetla s traktorem…

Takže zde zpřísníte.

Chceme opravdu ukázat na to, že tohle je konkrétně přestupek, který bude mít jednu z nejvyšších sankcí z hlediska bodového i z hlediska sankcí. A chceme opravdu v tomto směru postupovat tak, aby i při tom představení těch změn jsme dokázali co nejpřesněji upozornit na to, že i ta sankce přesně směřuje k postižení těch nejnebezpečnějších přestupků toho nejnebezpečnějšího chování.

Celý rozhovor můžete číst na Blesk.cz.

Martin Kupka

ministr dopravy
místopředseda strany
poslanec PČR
expert pro veřejnou správu